2 283 1

Автошколите аут от изпитите за книжка

Оборудването в автомобилите трябва да бъде фиксирано и да позволява цялостно видео заснемане

Автошколите аут от изпитите за книжка
Венцислав Михайлов

Представителите на автошколите няма да участват в комисиите, които изпитват кандидатите за шофьорска книжка.

Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди подготвянето на спешни мерки за прекратяване на нередностите при практическите шофьорски изпити.

Първата цел е изготвянето на нова методология за избор на маршрутите, по които трябва да преминават по време на изпита кандидатите за водачи. Един от вариантите е на всеки кандидат да бъде предварително зададена началната и крайната точка на маршрута, като сам да избира от къде да премине. По този начин изпитващите няма да имат възможност да дават на едни кандидати по-лесни, а на други по-трудни маршрути.

Втората мярка, по която се работи е изваждането от изпитните комисии на представителите на автошколите. За да бъде напълно гарантирано, че учебните автомобили, с които се провеждат изпитите, са подсигурени с технически средства, които минимизират субективния фактор и не позволяват манипулации, се проучва възможността ИА „Автомобилна администрация“ да закупи или вземе чрез оперативен лизинг автомобили.

Тези превозни средства ще бъдат обезпечени със съвременна техника, която да отчита движението на автомобила, както и поведението на водача и изпитващия.

Оборудването в автомобилите трябва да бъде фиксирано и да позволява цялостно видео заснемане в купето и извън превозното средство, да прави постоянен аудио запис, да отчита кога се натискат педалите от изпитващия, както и всякакви други въздействия върху управлението. Тази мярка ще доведе до затягане на контрола и ясно определяне на отговорните лица.

В четвъртък бяха извършени арести и обиски в ДАИ заради продажба на книжки. Това бе поредната такава разкрита схема в системата на "Автомобилна администрация". Задържаните са 14 души – двама от тях са собственици на автошколи, а останалите са служители на ДАИ. Сигналът за корупционната схема е получен в ГДБОП на 16 май тази година, но периодът, който се разследва, е от началото на миналата година.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Т.о.ш.и.б.и.я.н
    Отговор
    1 17:39  12.06.17
    Ала бала тои дайовете криминални те автошколите обвиняват..дайовете си искат техното искат си рекета инак нема земане на изпит

Напиши коментар:


Публикувай