842 5

Янаки Стоилов: Стенограмата за КТБ няма да помогне

Янаки Стоилов: Стенограмата за КТБ няма да помогне
Кадър БНТ
Светослава Ингилизова

Стенограмата за Корпоративна търговска банка няма да помогне почти с нищо за съдебното разследване, но тя е полезна да се ориентираме за събитията, които са се развили около банковата и политическа система. Това каза пред БНТ Янаки Стоилов от БСП.

Тази стенограма е показателна не само за това, което става през 2014 година, а за събития, които са ставали доста години по-рано и виждаме доста сходства в преплитането на икономическите сюжети, заяви Стоилов.

Той каза още, че за такъв сюжет от БСП са се представили достойно.

"Ние бяхме един от основните фактори, който не допусна да бъдат заметени проблемите около тази банка и защото не се допусна да се разрази нов цикъл на банкова и финансова криза в страната.

ГЕРБ се стремеше доста да влоши и изостри ситуацията. Категорично съм настоявал да се запази сигурността на банковия сектор и на хората, да се осигури необходимата подкрепа за стабилизация, а политическите въпроси да бъдат решавани след това. Имаше причини, които доведоха до това състояние и те са донякъде в управлението на банката, но са много по-дълбоки.

Янаки Стоилов отправи критична оценка към ръководството на ГЕРБ, което по думите му е искало да затвърди успеха си в предстоящите парламентарни избори и затова идва раздразнение, че тази стенограма вижда бял свят.

Българските граждани трябва да започнат да си правят горчиви уроци, защото ние не допуснахме във финансов план това, което стана в края на 1996 г. и началото на 1997 г. Те бяха допълнително ескалирани и това трябваше да оправдае идването на тогавашното дясно правителство със задълбочаване. Сега имаше нещо подобно, но единствено се стигна до политическата развръзка, но поне не се допусна нов цикъл на поредната финансова дестабилизация.

В студиото на БНТ Стоилов заяви още, че контролът на Централната банка не е бил на ниво. И към днешна дата проблемите не са изцяло разрешени. Често Банков надзор отказва да изпълни съдебни решения, когато в дадени банки има незаконни акционери. Не е разсечен порочния кръг на съмнително кредитиране, каза Стоилов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Петър
  Отговор
  1 18:26  13.06.17
  Прав е, че стенограмата няма да помогне. Ей го Василев си седи в Сърбия и си харчи парите, а ние тука се занимаваме с некви изрезки.
 • Мартин
  Отговор
  2 21:45  13.06.17
  БСП проспа пирамидата КТБ, а сега обобщават, че стенограмата нямало да помогне! Какво направиха червените с шефа на банката Цветан Василев и защо той все още е на свобода?
 • Иван Христов
  Отговор
  3 22:38  13.06.17
  Нищо няма да помогне около казуса с КТБ, докато престъпниците като Цецо Василев се разхождат на свобода с чуждите пари!
 • Анди
  Отговор
  4 23:03  13.06.17
  А кога най-после ще бъда даден ход на делото за фалита на пирамидата КТБ? Минаха 3 години, а все още няма нито един осъден. Дори главният виновник Цветан Василев все още не е разпитван, защото се крие като мишка в Сърбия.
 • Искра
  Отговор
  5 08:02  14.06.17
  Принципно никога не съм харесвала хората от БСП и смятам, че в голяма част от времето лъжат и манипулират народа. Тук обаче не мога да не се съглася с Янаки Стоилов, че тази стенограма няма да помогне на обществото да разбере истината за КТБ и за това, кой се опита да организира паниката. Самия цирк с разсекретяването на стенограмата бе просто, за да ни се отвлече вниманието и да ни се хвърли прах в очите, че някой прави нещо по случая.

Напиши коментар:


Публикувай