870 2

Кандидат-шофьорите сами ще избират маршрута си

Нова методология за провеждане на изпита по кормуване

Кандидат-шофьорите сами ще избират маршрута си
Константин Карагьозов

Бъдещите водачи ще могат сами да избират маршрута, през който да минат по време на практическия изпит по кормуване. Те ще трябва да само да спазят началната и крайната зададена точка от изпитващия. Това е един от вариантите, който може да бъде заложен в нова методология за провеждане на изпита по кормуване за нови шофьори, информираха от министерство на транспорта.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди подготвянето на спешни мерки за прекратяване на нередностите при практическите изпити на кандидатите за водачи. Министър Ивайло Московски определи няколко цели, за подобряване на качеството на практическите изпити, по които експертите ще работят.

Първата цел е изготвянето на нова методология за избор на маршрутите, по които трябва да преминават по време на изпита кандидатите за водачи. Един от вариантите е на всеки кандидат да бъде предварително зададена началната и крайната точка на маршрута, като сам да избира от къде да премине. По този начин изпитващите няма да имат възможност да дават на едни кандидати по-лесни, а на други по-трудни маршрути.

Втората мярка, по която се работи е изваждането от изпитните комисии на представителите на автошколите.

За да бъде напълно гарантирано, че учебните автомобили, с които се провеждат изпитите, са подсигурени с технически средства, които минимизират субективния фактор и не позволяват манипулации, се проучва възможността ИА „Автомобилна администрация“ да закупи или вземе чрез оперативен лизинг автомобили. Тези превозни средства ще бъдат обезпечени със съвременна техника, която да отчита движението на автомобила, както и поведението на водача и изпитващия. Оборудването в автомобилите трябва да бъде фиксирано и да позволява цялостно видео заснемане в купето и извън превозното средство, да прави постоянен аудио запис, да отчита кога се натискат педалите от изпитващия, както и всякакви други въздействия върху управлението. Тази мярка ще доведе до затягане на контрола и ясно определяне на отговорните лица.

По повод на установените нарушения, свързани с изпитите на кандидати за водачи, министър Ивайло Московски разпореди освобождаването на началника на Областния отдел „Автомобилна администрация“ – София Кънчо Димитров, както и на всички служители, за които има информация, че са извършвали неправомерни действия.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 11:24  13.06.17
  Аз ако съм кандидат -шофьор и си знам предварително маршрута,наемам си едно такси да кара пред мене стриктно по правилника и квото прави той,правя и аз.
 • Гошо
  Отговор
  2 12:41  13.06.17
  "се проучва възможността ИА „Автомобилна администрация“ да закупи или вземе чрез оперативен лизинг автомобили" Тук ми намирисва на една обществена поръчка,едни комисионни,едно "усвояване"

Напиши коментар:


Публикувай