794 4

2 000 лева глоба, ако бензиностанцията мами

Затягат се правилата за фирмите, които правят ремонти на уредите за измерване на горивата

2 000 лева глоба, ако бензиностанцията мами
Константин Карагьозов

Глоба от 2000 лв. ще отнасят бензиностанциите, ако колонките им за гориво не отчитат коректно литрите бензин и дизел, които се сипват в резервоарите на колите. Това гласят промени в Закона за измерванията, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на икономиката.

Наред с това се затягат правилата за фирмите, които правят ремонти на уредите за измерване на горивата, информира "Стандарт". Целта е да се гарантира, че клиентите ще получат точно толкова бензин, за колкото си плащат и няма да бъдат мамени.

Проверките на бензиностанциите досега показват, че често се правят ремонти, след които няма гаранция, че колонките отчитат точно продаваните горива и дават коректни данни на НАП. Затова с промените ще се въведе изискване ремонтите на средствата за измерване да се правят само от фирми, които са вписани в регистър към Българския институт по метрология.

След всеки ремонт техникът ще трябва да сложи пломба на уреда, която ще бъде с уникален номер и ще показва към коя фирма работи. До 30 дни след всеки ремонт, повторна проверка на уредите ще се прави от Българския институт по метрология. И ако се окаже, че уредите отчитат горивата в ущърб на клиентите, фирмата ще губи правото си да прави ремонти, а бензиностанцията ще отнася глоба от 2 000 лв. Така ще се пресекат опитите уредите да се настройват, така че да измерват горивата в ущърб на клиента, гласят мотивитекъм промените в закона.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Андре
  Отговор
  1 11:07  13.06.17
  За една бензиностанция са малко 2000 лв... те и без това ни обират всеки ден.
 • 1231
  Отговор
  2 12:58  13.06.17
  Ох, всички знаем как се правят проверки в Бъргария, а тея пък не спряха да лъжат като циганчета.
 • Върбан
  Отговор
  3 13:03  13.06.17
  Как 2000лв бе .Това подигравка ли е .Това че до сега глобата беше 1000 не означава че сега няма да мамят.Виж 200 000 лв .ще ги мотивира да са честни. Кой знае колко лобистки закони са пробутали при онези продажници в парламента.
 • Дизела
  Отговор
  4 09:44  14.06.17
  Най некачествените и най скъпи горива в европа.Честито. Аз зареждам при Марешки и съм обявил бойкот на другите.

Напиши коментар:


Публикувай