897 3

Петима са заразени с Лаймска болест през май и юни в София

Петима са заразени с Лаймска болест през май и юни в София
Снимка: Shuttestock
Светослава Ингилизова

Петима души са били заразени с Лаймска болест през май и юни в София. Това казаха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, като уточниха, че не се поддържа регистър на ухапванията, а само на заразените пациенти.

Четири от случаите са били регистрирани през май, един - през юни. За три от случаите на Лаймска болест, регистрирани през май, е установено, че са вследствие на ухапване от кърлеж.

С Марсилска треска са били регистрирани 14 случая в страната в периода 5-11 юни - срещу 5 случая за предходната седмица, показва справката на МЗ.

Вирусологът от Института по микробиология при БАН Ангел Гълъбов каза, че след ухапване от кърлеж е необходимо да се извършат изследвания. Ако се установи зараза, трябва да се назначи антибиотична терапия. По думите му най-много кърлежи се срещат в северните части на Родопите, източните части на Стара планина и в Странджа.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 15:49  13.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост 2
  Отговор
  2 15:51  13.06.17
  Столична община трябва да се грижи да се окосяват навреме околоблоковите пространства- ако е нужно- и по 2-3 пъти през късна пролет, защото тази година заради дъждовете, тревата избуя доста и тази година кърлежите се появиха доста по- рано.
 • ГЕРБ
  Отговор
  3 21:02  13.06.17
  Тази година има мн кърлежи. Но пука ли му на някой?

Напиши коментар:


Публикувай