1 667 4

Правната комисия прие мажоритарния вот

ДПС застана зад инициативата на ГЕРБ

Правната комисия прие мажоритарния вот
Венцислав Михайлов

С 12 гласа „за“ и 10 „против“ правната комисия в Народното събрание прие проекта на ГЕРБ за мажоритарен вот. Той мина с гласовете на управляващата партия и на ДПС. Коалиционните партньори от Обединени патриоти гласуваха против предложението. Те бяха подкрепени от социалистите.

Гласуването на Движението на Доган е изненадващо, защото то също имаше проект обаче в подкрепа на пропорционалния вот.

ДПС иска да се отстрани феномена "15/15", при който избиратели гласуват преференциално за кандидата в листата, чийто номер съвпада с номера на партията в бюлетината.

От ДПС предлагат жребият за номера на партиите в бюлетината да се тегли преди регистрацията на кандидатските листи, а всяка партия да има правото да остави празно мястото на съвпадащия номер.

От своя страна

ГЕРБ внесе проекта за промени в Изборния кодекс с идея страната да бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района, от които да се избират народните представители.

Българите в чужбина ще гласуват за кандидатите в района на последния им постоянен адрес в България.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ФИЛ
  Отговор
  1 16:51  13.06.17
  ИСКАМ САМО РАБОТЕЩИ И НЕЗАВИСИМИ СЪД,ПРОКУРАТУРА И МЕДИИ. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ, ИСКАМ 60 ДЕПУТАТА И 1лв. СУБСИДИИ.ИСКАМ ЕДНО ВИЦЕ НЕ 4, 8 МИНИСТЕРСТВА НЕ 17 С ОГРОМНИ РАЗДУТИ ЩАТОВЕ ЗА ПОСЛУШНИТЕ ТЪПИ И КРАДЛИВИ КАЛИНКИ
 • ФЮТ
  Отговор
  2 18:53  13.06.17
  Искаш много. Мечтател.
 • Веско
  Отговор
  3 19:10  13.06.17
  Единствената европейска държава, в която се прилага мажоритарен избор е Великобритания. [3]Системата се прилага в 58 държави в света, повечето от които се намират в Африка (Еритрея, Етиопия, Габон, Гамбия, Кения, Нигерия, Танзания) и Азия (Индия, Индонезия, Северна Корея, Пакистан, Филипините, Мианмар). [2]

  Коментиран от #4

 • Киро
  Отговор
  4 21:51  13.06.17

  До коментар #3 от "Веско":

  Не говори глупости бе, партийно тролче, мажоритарен вот има в САЩ, Франция, Англия, все едни такива "изостанали" държави! Клети партийни тролове, един свестен довод нямате срещу мажоритарната система, толкова сте напълнили гащите от шубе, че дрънкате глупости и лъжи където ви падне!

Напиши коментар:


Публикувай