1 995 4

Български туристи оцеляха по чудо на път за Гърция

Български туристи оцеляха по чудо на път за Гърция
Мартин Христов

57 души от Благоевград, Симитли, Разлог и Сандански оцеляха на косъм на път за Гърция, след като автобусът им аварира в движение. Внезапно спукал се маркуч от хидравличната система за управление става причина за авария на автобус „МАН“, в който пътуваха туристите за еднодневна екскурзия на Тасос, съобщава Struma.bg.

Аварията става към 9,00 ч. в събота на пътен участък между ГКПП Илинден-Екзохи. Три часа и половина туристите чакаха на пътя.

Монтьорът на автобуса от Гоце Делчев Костадин Ковачев, който се притече на помощ, е категоричен, че при такава повреда автобусът внезапно става неуправляем и излиза извън пътя. Той заяви, че пътуващите в автобуса и шофьорът са имали невероятен късмет, че аварията е станала на прав участък и при малка скорост, а не на завой.

„Не ми се мисли какво щеше да стане, ако маркучът се бе скъсал на един от поредицата завои при изкачването от Гоце Делчев в посока Гърция, и особено при спускането към Кавала. Ако автобусът се бе затъркалял по стръмните скатове край пътя, какво щеше да се случи?”, коментира монтьорът.

Шофьорът на автобуса Мирослав Митрев от Благоевград, който е и собственик на МАН-а, нает за транспорт от Благоевград до Тасос и обратно, твърди, че е преминал технически преглед преди месец и е с изрядни документи за извършване на такъв превоз.

Той не успя да осигури друг автобус, на който да се прехвърлят пътниците и да продължат екскурзията си.

Вторият вариант бе да наеме автобус от свой колега и да бъдат претоварени пътниците, но и това се оказа невъзможно, тъй като получи отказ от колегите си.

В рамките на половин час шофьорът спря пет-шест свои колеги от Варна, София, Перник, Гоце Делчев с молба за помощ, но за жалост те не успяха да помогнат, тъй като не разполагаха с точно такъв маркуч.

Спасителят се оказа учителят по български език в Гоце Делчев Александър Мандажиев, който е и кореспондент на вестник „Струма“. Той и брат му Борис веднага реагираха, пристигнаха на място със собствения си автомобил, свързаха се със собственик на сервиз, само след половин час необходимият маркуч бе донесен и след 30 минути бе монтиран.

Към 12,30 ч. туристите потеглиха за Гърция. Вместо по график в 16,00 ч. да се върнат обратно в България, за компенсация те останаха до 19,30 ч. на Тасос. Шофьорът плати билетите за ферибота и в двете посоки. Повечето от туристите обаче коментираха, че трябва да дадат курбан за това, че оцеляха невредими от критичната ситуация с авариралия автобус.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гад
  Отговор
  1 19:03  13.06.17
  Аман от журналистически лакърдии и псевдо майстори. Автобуса ставал внезапно неуправляем и излизал от пътя - глупости на търкалета.
 • Никито Иванов
  Отговор
  2 19:25  13.06.17
  браво на шофьора !!! и на приятели ..... адмирации !!!
 • ШАРО
  Отговор
  3 20:10  13.06.17
  Браво на шофьора - ето това е достоен поемащ отговорността човек съвестно и честно ! АДМИРАЦИЙ ЖИВ И ЗДРАВ ДА Е
 • Шляхтиц
  Отговор
  4 21:05  13.06.17
  Какъвто и маркуч да се спука, всяко превозно средство на колела запазва управляемост, но управлението изисква по-големи физически усилия. Сервоусилвателят престава да действа и превозното средство се управлява от мускулната сила на водача или шофьора. Сервоусилвателят се захранва от хидравлична или въздушна, компресорна помпа, задвижвани от двигателя. При спиране на двигателя, което винаги може да стане по най-различни, превозното средство би трябвало да става неуправляемо. Пълни глупости.

Напиши коментар:


Публикувай