1 373 4

Преподавателката от УНСС се оттегля след скандала

Студентите организираха протест в нейна подкрепа

Преподавателката от УНСС се оттегля след скандала
Константин Карагьозов

Професорката, която написа тройки на студенти с празни изпитни листове, подаде заявление за преустановяване на служебните ѝ правоотношения, съобщи "Нова телевизия". Вчера медията излъчи репортаж за случая. Междувременно в социалните мрежи се организира протест в нейна подкрепа.

Преподавателката по Геоикономика и регионално развитие професор Соня Докова предизвика вълна от критики, след като се разбра, че по време на изпит е предложила да пише "Среден 3" на студентите, предали празни изпитни листове.

"Радвам се, че имаше толкова бърза реакция от нашия университет. Длъжни сме да кажем истината за това, което се е случило", коментира студентката от УНСС Ангелина Георгиева, която е била на изпита.

"В този случай няма победители. И двете страни са загубили по някакъв начин", допълни Кезим Медев.

Студентите са написали писмо до ректора на университета с искане преподавателката да бъде уволнена дисциплинарно. Проф. Докова е преподавател с 40-годишен опит и ръководител на Катедра "Регионално развитие" в УНСС.

"Името на професора в този университет се споменава с уважение и респект. Тя е много точна при даването на оценки. Няма да допуснем тя да си тръгне просто така", заяви третокурсникът Хюсеин, който организира протеста в подкрепа на преподавателката.

От УНСС признаха, че нарушения в провеждането на изпита са открити. „Проверили сме една част от писмените работи, има такива, които не са развили въпросите и им е поставена оценка „Слаб 2” въз основа на техния текущ контрол, но има определени нарушения”, съобщи заместник-ректорът доц. д-р Миланка Славова.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Няма такава държава..
  Отговор
  1 11:55  14.06.17
  ,,Тя е много точна при даването на оценки" каза студента Хюсеин ( Ами да на празен лист тройка,ами ако пишат един ред ????)...
 • АЗ САМ
  Отговор
  2 13:23  14.06.17
  А Ректора - ченге кога ??? Помним как говореше на протестиращите студенти :"Колко сте жалки " ! А като член на УС на БНБ е отг. за фалита на КТБ ! Младите прокурори и ДАНС да следят харчовете на това Ченге - ректор !
 • сойкаПРИСМЕХУЛКА
  Отговор
  3 13:59  14.06.17
  Истината за университетите в България е, че държавата им е дала прекалено голяма автономност. Именно тази независимост и липса на контрол, разяжда висшето образование. Защо като в едно обикновено средно училище в провинцията стане нещо и веднага скачат ученици и родители? Защото знаят, че има кой да ги чуе, защото знаят, че регионалните инспекторати и Министерство на Образованието осъществяват контрол. В университетите обаче нещата не стоят така и всеки си прави каквото си поиска. Настоящите и скоро завършили студенти могат да потвърдят, че масово преподаватели превишават правомощията си. Позволяват си да обиждат студентите и да им крещят, държат се грубо и арогантно, отсъстват от лекции, но си взимат заплатите, често не поставят ясни критерии и изисквания, относно предметите, които преподават, дават на изпитите материал, който не е преподаван и т.н. Никой студент обаче не смее да се обади, защото предпочита да стисне зъби и да изтърпи унижението, вместо се защити, но след това с години да не може да завърши. Студентското мълчание, липсата на контрол от страна на държавата и вътрешните тромави и почти невъзможни университетски процедури за отстраняване на преподаватели са изградили у тях чувство за сигурност и безнаказаност. За това мнозина се мислят за божества, от които зависи съдбата на хората. Тяхното самочувство обаче често е без покритие, защото мнозина са неграмотни. Пишат с правописни грешки, а в същото време оценяват другиго. Преподават непотребен
 • сойкаПРИСМЕХУЛКА
  Отговор
  4 14:10  14.06.17
  Преподават непотребен материал от преди 30-40 години. Карат студентите да пишат механически в аудиториите, вместо да им изпратят материалите по интернет, така че по време на лекции да разберат нещата. Преподавателите са за всичко друго в университетите, но не и да научат някого на нещо. Постоянно преписват книги, издавайки ги като свои, а след това ги обявяват като единствен и незаменим източник на знания за успешното полагане на изпити. Правят си екскурзии в чужбина, ходейки на командировки и научни конференции, без да имат нито едно постижение или научно откритие. Цял живот трупат титли, които реално не отразяват техните знания и умения. Реално те нямат знания и умения, защото цял живот са драпали за професорска титла, учейки суха теория за даскали, вместо да отидат в някоя фирма и да видят как стоят нещата реално на практика. И най-накрая, когато се доберат до професорския стол в предпенсионна възраст, започват да командорят своите лакеи - асистентите, биейки се в гърдите колко много са постигнали в живота. Малцина са свестните и почтени хора в университетите, които могат да научат наистина на нещо студентите.

Напиши коментар:


Публикувай