1 461 18

Две подписки за Пирин в Министерски съвет

Швейцарско НПО внася фалшива подписка в Министерски съвет

Две подписки за Пирин в Министерски съвет
Венцислав Михайлов

Две подписки с противоположни искания има в Министерски съвет. Едната беше внесена от Коалицията "За да останат хора в България". В нея над 80 000 туристи и жители на Благоевградска област са се подписали лично с трите си имена с искане най-накрая да се реши въпросът с втората кабина в Банско. Подписката се проведе, след като през целия ски сезон имаше огромни опашки от скиори. Повече от десетилетие държавата се огъва под натиска на няколко "еколози" и на едно швейцарско НПО и не може да реши въпроса с новия план за Пирин и втората кабина.

Днес от клона на швейцарската организация WWF внасят в Министерски съвет 100 000 подписа срещу приемане на новия план за Пирин. Подписката е организирана и проведена он-лайн. Тя стартира през октомври миналата година. За почти девет месеца, хора предимно от Африка, Азия, Латинска Америка и Европа са се подписали срещу приемане на новия план за Пирин. Буди недоумение как тези хора са прочели 600 страници документ, който не е преведен на чужд език. Остава и съмнението, че подписката на WWF е манипулативна, защото видно от публикации от миналата година, качената снимка с която се доказва "унищожението" на Пирин е от 2001 г., когато се е изграждала ски зоната. След като това се разкри, тя бе сменена с "нова", показваща модернизацията на най-стария триседалков с нов шестместен.

В момента новият план за Пирин, чието приемане е закъсняло с четири години, е в съда, след поредица противоречиви решения на бившата служебна министърка на екологията и въобще не е ясно кога ще бъде приет. Но едно е сигурно - и догодина ще гледаме опашки пред единствения кабинков лифт в Банско и туристите и местните ще недоволстват и протестират.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Факт
  Отговор
  1 16:26  14.06.17
  НПО-тата трябва да бъдат забранени-завинаги.....

  Коментиран от #3

 • Woof
  Отговор
  2 16:29  14.06.17
  От къде на къде WWF ще събира подписи от цял свят за нещо, за което нямат никакво право да се бъркат?! Това или е лъжа или някаква шега. Защо въобще е приета тази подписка?!
 • Azazel
  Отговор
  3 16:36  14.06.17

  До коментар #1 от "Факт":

  Викаш, трябва да се оставят само диктаторите, авторитарните лидери и олигарсите, а всяка организация, която не се контролира пряко от правителството и недай си боже - работи, за да помага на хората, трябва да се забрани завинаги? Браво, дори Ким Чен Ун сигурно още не се е сетил за това!...
 • Еко
  Отговор
  4 16:47  14.06.17
  WWF е световна организация, а тази статийка явно е добре заплатена!

  Коментиран от #7


 • 321
  Отговор
  5 17:35  14.06.17
  Да почерпим от опита на САЩ и Русия. Законът за регистрация на чуждестранните агенти (FARA) е приет през 1938 г. за борба с нацистката и комунистическа пропаганда, а по-късно е приспособен за целите на международните лобисти. Чуждестранният агент се определя като човек или организация, представлявща интересите на чуждестранен принципал в което и да е ведомството и пред който и да е представител на властта в правителството на САЩ. Получаваните средства и целите на организацията се декларират на всеки 6 месеца пред контролните органи. Има редица ограничения за тези лица. Могат да бъда и забранени. Същия закон - малко по-радикален бе приет от Русия през 2014г.
 • Стоян
  Отговор
  6 17:48  14.06.17
  Поредните простотии от зелените грантаджии, които са на принципа не е важно на мен да ми е добре, важното е на другия да му е зле.
 • Azazel
  Отговор
  7 17:49  14.06.17

  До коментар #4 от "Еко":

  E, много ясно! Не директно, но предвид, че основният им рекламодател е най-засегнат от това, тъй като от дълги години се опитва да изсече и застрои, ако може всяка педя от Пирин, пък такива като WWF и няколко други еко-организации му се пречкат, подобни статии са регулярни във Факти и други издания (Труд, 24 часа и "медиите" на Пеевски), които по един или друг начин разчитат на финансовата му подкрепа. Все пак, едно е да се напише "Швейцарско НПО", друго е Световен фонд за дива природа, с над 5 милиона членове и развивана дейност в повече от 100 държави... Току виж, в първият случай все се намерят няколко балъци, дето са достатъчно глупави и невежи, та да се вържат, да цъкат възмутено и да споделят статията сред себеподобните им лумпени. А, коя е "фалшивата подписка", е ясно на всеки с IQ над 50 - тази , създадена и подписана от хора с материален интерес, или тази, създадена и подписана от такива без материален интерес...

  Коментиран от #9

 • 321
  Отговор
  8 17:50  14.06.17
  Банско и Боровец са неизменно на първите места в класациите на World Ski Awards за ски курорти в Европа - най-вече в категориите - съотношение Цена-Качество. Айде сега комплексарите да започната да обясняват, че нашите курорти са толкава, скапани, че не са никаква конкуренция на алпийските... Туристите обаче мислят друго...

  Коментиран от #10

 • 321
  Отговор
  9 17:56  14.06.17

  До коментар #7 от "Azazel":

  Ти заблуден ли си или на такъв се правиш. Проблемът не е в няколкото декара гори, които ще изсекат за лифт, а в ежедневното изсичане на гори за дървен материал за износ. В България всеки ден се изсича гора колкото за един кабинков лифт, ама за това подобни организации не надават глас. Явно не си стъпвал в и около курортите, защото реално само там е останала гора, тъй като няма сечища. Като минеш 5-10 км. от Пампорово гората е на пънове, същото е в Рила и Пирин.

  Коментиран от #11

 • Azazel
  Отговор
  10 17:59  14.06.17

  До коментар #8 от "321":

  Може би за някои е трудно да го разберат, но една от причините хората да харесват нашите ски курорти (както и да харесват алпийските такива), е все още запазената в голяма степен природа. Това е и идеята - да се запази във вида, в който хората я харесват, а не да се изсече и застрои всичко, като напълно се унищожи цялата заобикаляща я еко-система. Справка - морето ни, преди наистина харесвано от туристите, днес е презастроено, а инфраструктурата не може да понесе неконтролируемото му разрастване. Резултатът - вместо семеен туризъм и платежоспособни чужденци, пияни британски тийнейджъри и шведски наркомани, дето ритат камериерките в главите... Това ли искаме и за зимните курорти?

  Коментиран от #17

 • Azazel
  Отговор
  11 18:06  14.06.17

  До коментар #9 от "321":

  Стъвал съм и съм виждал това, за което говориш. Но заблудата е по-скоро при теб - точно WWF и още няколко подобни организации надигат всеки път вой, като открият такава сеч, но уви, на някои хора в екоминистерството и съответните горски служби, явно им е по-изгодно да се правят на ударени. Все пак, препоръчвам ти следващия път, като попаднеш на такава сеч, да сигнализираш WWF и екоминистерството, и да видиш кое от двете ще реагира на сигнала ти. После пак ще си говорим за заблуди ;)
 • 12 18:11  14.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 13 18:17  14.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Иван Христов
  Отговор
  14 19:12  14.06.17
  Тома Белев и жена му от швейцарската офшорка трябва да захлебват!

  Коментиран от #16


 • Макето
  Отговор
  15 20:03  14.06.17
  Заради непрекъснатите протести на зелените НПО-та приемането на плана за управление на Пирин се отлага многократно. Тази скалъпена онлайн подписка е поредният трик, с които се прави опит да се ограничи развитието на най-добрият ни зимен ски курорт.
 • Azazel
  Отговор
  16 22:30  14.06.17

  До коментар #14 от "Иван Христов":

  Иска ти се да се правиш на остроумен, ама като не правиш дори разлика между офшорка и НПО - как мислиш, получава ли ти се?
 • 321
  Отговор
  17 10:41  15.06.17

  До коментар #10 от "Azazel":

  Никой от туристите в зимните ни курорти не идва заради прекрасната ни природа, която всъщност изобщо не се отличава от природата в планинските курорти в Алпите, Карпатите, Пиринеите и другите планински вериги в Европа. Идват заради доброто обслужване и ниските цени. Ако не бяха последните не виждам кой би предпочел Боровец с 50-те км. писти пред всеки от чуждите курорти, който разполага с между 200 и 600 км писти. И не вади единични случаи за да даваш примери. Навсякъде се случва идиот да направи някоя глупост, като въпросния швед. Това за презастрояването няма нищо общо със ски инфраструктурата. Всъщност неразвитата ски инфраструктура е причината за презастрояването на Банско например. Ако Добринище, Паничище, Мальовица, Картала, Осоговската планина, вр. Ком, 3-4 старопланински куророти имат по 200 км ски писти, няма да се строи само Банско. Изобщо не сравнявай черноморието със зимния туризъм. България има 200 км морска ивица и затова е пренаселено. Да не мислиш, че в Гърция не е презастроено, защото са много съвестни - просто имат 10 000 км морски бряг. България има планински потенциал, сравним с този за Австрия. Но ние имаме 3 курорта с общо 200 км. писти, а Австрия имат 200 курорта със средно 150 км писти.
 • Шошо
  Отговор
  18 13:32  15.06.17
  WWF може да е световна организация но нашите са си чисто и просто високо платени бизнесмени!

Напиши коментар:


Публикувай