668 1

Държавата осигурява бавачки на децата, останали без място в градините

Държавата осигурява бавачки на децата, останали без място в градините
Мартин Христов

Социалното министерство ще се бори с недостига на места в детските ясли и градини в големите градове, като осигурява детегледачи за децата на родителите, които желаят да се върнат на работа. Това ще стане чрез проект по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", който започва наесен, съобщи ресорният заместник-министър Зорница Русинова.

Кандидатите за детегледачи трябва да са безработни, а родителите ще доказват, че детето им не посещава ясла или детска градина, информира Дарик радио.

Идеята на социалното министерство е да осигури възможност на майките да се върнат на работа, а в същото време безработни да се грижат за децата им, но само ако не са записани в ясла или детска градина, обясни Русинова.

„В повечето случаи това са хора, които са в предпенсионна възраст или са близки до семейството - баби или роднини. Трябва да са безработни. В момента работим по самия механизъм и се надяваме от есента да стартира програмата", допълни заместник-министърът.

Все още се уточнява броят на детегледачите, които ще бъдат наети по проекта, но повечето от тях ще бъдат насочени към градовете с недостатъчно места в детските заведения.

Заплащането ще бъде почасово и в размер на ставката на минималната работна заплата. Децата могат да бъдат на възраст до 5 години. Стойността на проекта е 20 милиона лева.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 12:55  15.06.17
    Ако са баби и роднини защо държавата да им плаща да си гледат детето? Или защо не се стремят да откриват детски градини в кварталите където има нужда: така ще осигуряват работа на квалифицирани кадри и ще улесняват родителите. Детската градина не е само за отбиване на време, а повече е педагогическо обучение на децата, как да общуват и да учат нови неща.

Напиши коментар:


Публикувай