2 824 5

КРС: Роумингът не отпада, просто цените падат

При мобилния интернет ще има лимити, изчислени по определена формула на базата на тарифния план

КРС: Роумингът не отпада, просто цените падат
Снимка: бТВ
Венцислав Михайлов

От днес отпадат допълнителните такси, които телекомите начисляват при разговори в роуминг в Европейския съюз.

Роумунгът не изчезва, нито отпада, нито става безплатен. Във всяка точка на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство българите ще могат да говорят на национални цени, т.е. ще бъдем таксувани на много по-изгодни цени, отколкото досега сме плащали, обясни председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Валентин Божков.

„По отношение на входящите обаждания няма да има никакви такси. Това е голяма стъпка и голяма победа“, добави той.

При мобилния интернет ще има лимити, изчислени по определена формула на базата на тарифния план. Когато сте с договор със съответния абонаментен план, примерно 30 лв., умножавате го по две, става 60 и го разделяте на 15 лв. Резултатът е 4, т.е. може да използвате безплатно 4 GB мобилен интернет в роуминг, обясни Божков.

Въпреки че имате неограничен план, не плащате нищо в рамките на 4GB пренос на данни. Ако имате необходимост от допълнително ползване, се плаща допълнителна надценка, но тя е в рамките на 1,7 –1,8 ст./MB в зависимост кой оператор ви обслужва, обясни още Божков.

България


Още по темата

 • 25 въпроса и отговора за роуминга в ЕС

  25 въпроса и отговора за роуминга в ЕС

  От 15 юни 2017 г. влязоха в сила нови правила за роуминг в ЕС. Във връзка с това Комисията за регулиране на съобщенията отговаря на 25 въпроса. 1. ...
  16.06.2017
  1 647
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • баш батка
  Отговор
  1 10:34  15.06.17
  Кви цени падат вие луди ли сте, един разговор 3 минути с мобилен към Великобритания 5.17лв !
 • Лост
  Отговор
  2 11:37  15.06.17
  От ЕК казват роуминга отпада, тоз са пъни тука да обяснява.
 • onq s konq
  Отговор
  3 12:03  15.06.17
  Не е изяснено на потребителите какви са тия "национални цени" и КАКВА ИМ Е ДЕЙСТВИТЕЛНАТА СТОЙНОСТ.Има ли значение дали от БГ ще потърсиш европейски номер или български в чужда държава.Има ли значение дали с европейски или с бълг номер ще потърсиш абонат от БГ.Не че съм се юрнал да приказвам с чужбина,но ме дразни ПРИПОВДИГНАТИЯ ПОПУЛИЗЪМ в цялата история и се съмнявам сериозно,че операторите умишлено не дават конкретна информация относно условията,за да ни прекарат по "техни" си правила,които съвсем не са в наша полза!

  Коментиран от #4

 • коня на оня
  Отговор
  4 17:08  15.06.17

  До коментар #3 от "onq s konq":

  Ако се напънеш да си изясниш понятието "роуминг" всичко ще ти стане ясно. Когато звъниш от България към която и да е страна в ЕС ще платиш толкова, колкото ти е по тарифния план.
 • 5 16:15  11.05.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай