487 0

БСП с провал за преизчисляването на пенсиите

Инициативата на опозицията струва 400 млн. лв.

БСП с провал за преизчисляването на пенсиите
Венцислав Михайлов

Парламентът отхвърли законопроект на БСП с предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване. В гласуването участваха 213 депутати, от които 98 бяха "за", 7 - "против", а 108 се въздържаха.

От БСП предложиха преизчисляване на т. нар. стари пенсии със средния осигурителен доход за страната за 2013 година. Според вносителите приемането на промените ще доведе до увеличение на пенсиите на хората с начална дата на пенсиониране преди 2013 г. Това ще струва около 400 млн. лв. за 2017 година.

Нарушен е принципът на равнопоставеност, заяви при дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова. Положението е тежко и нетърпимо и изисква бързи мерки, но така разположени във времето, че да не демотивират младите българи да се осигуряват, отбеляза тя.

Трябва да променим формулата за изчисляване на размера на пенсиите, за да има справедливост, каза Хасан Адемов от ДПС. Той заяви, че при гледане на бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/ за следващата година от ДПС ще предложат промяна в т. нар. швейцарско правило - вместо 50 процента ръст на осигурителния доход, 75 процента ръст на осигурителния доход. Според Адемов това ще увеличи пенсиите с 5,4 процента. Тази мярка ще струва 290 млн. лв., които са поносими за бюджета на ДОО, смята той. Уважаеми дами и господа, управлявайте с разум, за да не се срамуваме всички ние, призова депутатът.

Светлана Ангелова от ГЕРБ заяви, че предложеното осъвременяване на пенсиите е безпринципно и с него ще се изкриви пенсионният модел.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай