880 1

Спасиха мече от капан на бракониери

Спасиха мече от капан на бракониери
Мартин Христов

Служители на националния парк "Централен Балкан" спасиха двегодишно мече от бракониери край Калофер.

Експерти посочиха, че проблемът с бракониерството все повече се задълбочава на територията на парка и затова е необходимо да бъдат направени законодателни промени, съобщи БНТ.

Мечето е било хванато в стоманена бракониерска примка. Сигналът за това е бил подаден в офиса на парковата дирекция в Калофер от полицията в Павел баня. Веднага е извършена проверка от служители на "Централен Балкан", районът бил отцепен, за да може животното да бъде упоено и прегледано.

Нанко Минков - началник отдел "Контрол и охрана" в Национален парк „Централен Балкан", посочи, че бракониерството е постоянна заплаха за националния парк и борбата с него става все по-трудна.

„Това опира и до нашите правомощия, които не са толкова големи и трябва да търсим помощта на полицията в тези случаи.”, обясни той.

Според председателя на националното сдружение на кметове у нас и кмет на Калофер Румен Стоянов проблемът с бракониерството може да намери решение, ако бъдат направени законови промени.

"Така че хората от "Централен Балкан" да имат възможност да работят с открити ръце, тъй като на този етап те, ако хванат нарушител, не могат да го задържат, има неща в закона, които трябва да се пипнат и това ще бъде според мен една такава иницатива, която можем да подемем и ние като кметове”, каза Стоянов.

В момента мечето се намира на територията на парка и е в добро здраве и ще се наблюдава, докато стане на 3 години от служителите на "Централен Балкан".

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Vasik Atanasova
    Отговор
    1 02:32  19.06.17
    браво

Напиши коментар:


Публикувай