857 1

Спасиха мече от капан на бракониери

Мартин Христов

Служители на националния парк "Централен Балкан" спасиха двегодишно мече от бракониери край Калофер.

Експерти посочиха, че проблемът с бракониерството все повече се задълбочава на територията на парка и затова е необходимо да бъдат направени законодателни промени, съобщи БНТ.

Мечето е било хванато в стоманена бракониерска примка. Сигналът за това е бил подаден в офиса на парковата дирекция в Калофер от полицията в Павел баня. Веднага е извършена проверка от служители на "Централен Балкан", районът бил отцепен, за да може животното да бъде упоено и прегледано.

Нанко Минков - началник отдел "Контрол и охрана" в Национален парк „Централен Балкан", посочи, че бракониерството е постоянна заплаха за националния парк и борбата с него става все по-трудна.

„Това опира и до нашите правомощия, които не са толкова големи и трябва да търсим помощта на полицията в тези случаи.”, обясни той.

Според председателя на националното сдружение на кметове у нас и кмет на Калофер Румен Стоянов проблемът с бракониерството може да намери решение, ако бъдат направени законови промени.

"Така че хората от "Централен Балкан" да имат възможност да работят с открити ръце, тъй като на този етап те, ако хванат нарушител, не могат да го задържат, има неща в закона, които трябва да се пипнат и това ще бъде според мен една такава иницатива, която можем да подемем и ние като кметове”, каза Стоянов.

В момента мечето се намира на територията на парка и е в добро здраве и ще се наблюдава, докато стане на 3 години от служителите на "Централен Балкан".

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Vasik Atanasova
    Отговор
    1 02:32  19.06.17
    браво

Напиши коментар:


Публикувай