1 656 1

16 юни 1913 г. Междусъюзническата война

16 юни 1913 г. Междусъюзническата война
Венцислав Михайлов

След подписването на 17 май 1913 г. на Лондонския мирен договор отношенията в победилата коалиция се изострят.

Договорът слага край на войната, но не премахва военната обстановка на Балканите. Причината е възникналото напрежение между основните играчи в победилата коалиция.

Ако преди година България успява чрез дипломация да създаде действащ и успешен блок срещу Османската империя, то в месеците около подготовката на мирния договор в Лондон София изпада в международна изолация.

Според някои историци заслепен от военните успехи цар Фердинанд заповядва на 16 юни 1913 г. армията ни да нападне доскорошните съюзници Гърция и Сърбия.

Той е нетърпелив да изчака арбитража на руския цар. Последствията са плачевни за България. На 27 юни 1913 г. Румъния обявява война на България и без почти никаква съпротива стига до Враца. При Белоградчик се среща със сръбската армия. Видин пада в обкръжение. Причината е, че основните български сили са хвърлени срещу гърците и сърбите.

На 28 юли бил подписан Букурещкият мирен договор 1913, според който България не само била лишена в значителна степен от освободените от нея по време на Балканската война 1912-1913 земи, но понесла и тежки финансови и други загуби.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • VMORO
    Отговор
    1 10:19  16.06.17
    Поехме ний ръка на брат, У вас душа се крила ад, Привичка на разбойник стар, Погазил име, чест, олтар! Съюзници-разбойници, Коварни, подли и без срам, Обрахте ни, ограбихте Отечествения наш храм! Не хора сте, демони вий, У вас престъпността се крий, Загнездила се здраво днес; Вий рожба сте на злоба, бес! За сатанинския ви план О, подла, завистлива сган, Помнете, сметка ний държим И люто ще си отмъстим!

Напиши коментар:


Публикувай