Last news in Fakti

15 Юни, 2017 17:34 898 0

Ангелкова настоява за тясно сътрудничество с местната власт

  • ангелкова-
  • сътрудничество-
  • кметове-
  • местна-
  • власт-
  • първомай-
  • туризъм

Министърът на туризма представи основните приоритети и идеи за развитие в бранша

Ангелкова настоява за тясно сътрудничество с местната власт - 1

„Туризмът е хоризонтална политика и трябва да си сътрудничим с кметовете, за да работим за неговото развитие.“ Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откритото заседание на Постоянната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм на Националното сдружение на общините в Република България, което започна днес в гр. Първомай.

Николина Ангелкова представи основните приоритети на Министерството на туризма за развитие на нормативната уредба в сектора. В тази връзка тя посочи, че Законът за туризма е публикуван на сайта на ведомството за обществено обсъждане и то ще продължи до месец септември. „Целта е да се удовлетворят интересите в сектора, както и да бъдат отчетени всички предложения за превръщането на България в дестинация на четири сезона“, каза още министър Ангелкова.

Наш основен приоритет е намаляването на административната тежест, акцентира министърът на туризма. Тя уточни, че търсената промяна е да бъде намалена бюрокрацията както за служителите в държавната администрация, така и за гражданите и представителите на туристическия бранш.

„Заложили сме отпадането на прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене, но контролът ще бъде засилен“, информира Ангелкова. В Министерството на туризма се обмисля и предложение за единна категоризация на всички места за хранене, които се намират в един обект, като това ще се осъществява само с едно заявление. „В този смисъл сме предвидили голяма част от документите за прекатегоризация да бъдат набавяни по служебен път от екипа на ведомството“, посочи още тя.

По време на заседанието министърът на туризма презентира и плановете за създаване на институт за отнемане на звезди с ясно разписани правила за неговото функциониране. Стана ясно още, че се планира да има и туристически инспекторат като звено към Министерството на туризма.

Ангелкова заяви, че е наложително да се изискат по-ясни ангажименти на областните управители по отношение на стратегиите за туризъм на конкретните региони. Тя коментира, че е необходимо наличието на консултативни съвети по туризъм към всяка община. „Това е необходимо, за да покажем важността на туризма за развитието на икономика“, обобщи министър Ангелкова.

Във връзка с ЕСТИ, министърът подчерта, че процедурата за нейното реализиране предстои да бъде обявена отново, за да могат да се синхронизират новите изисквания на Държавната агенция „Електронно управление“.

В отговор на журналистически въпроси министър Ангелкова поясни, че скоро предстои да бъде обявена инвестиционната карта в туризма, в която са се включили над 153 общини, и изрази надежда, че следващото ѝ издание ще обхване всички български общини. Тя припомни още, че много от местните управи изразяват желание да участват в различни маркетингови активности в сектора и вече подкрепиха инициативата за приложението I love Bulgaria, която министерството стартира миналата година за насърчаване развитието на туристическите атракции. Съвместно с МРРБ ние ще продължим да подкрепяме тези усилия на местната власт, защото по ОП „Региони в растеж“ и друг програми те ще могат да кандидатстват с проекти за социализация на туристическите атракции, допълни Николина Ангелкова. Това, по думите ѝ, ще направи тези обекти по-посещавани и по-привлекателни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове