3 549 8

Кой е виновникът, че корояд унищожава горите? Изсъхват над 100 000 дка

Така изглежда днес Витоша, след като 13 години директор на парка беше Тома Белев

Кой е виновникът, че корояд унищожава горите? Изсъхват над 100 000 дка
Венцислав Михайлов

От средата на 2016 г. изсъхналата иглолистна гора нараства като процент в цялата страна. Засегнати са над 100 000 декара гора от изкуствени насаждения. Това съобщи инж. Ценко Ценов, директор на дирекция "Гори и лесовъдски дейности" в Изпълнителната агенция по горите в интервю за БНР.

"Проблемът все още не е голям, но буди притеснение, тъй като се разраства и обхваща цялата страна", обясни Ценов.

30% от горите у нас са иглолистни. От тях 90% са изкуствени, цитира данни на агенцията по горите Ценов.

Като основни причини за изсъхването на горите се изтъкват грешки при самото залесяване в миналото, например изнасяне на белия бор на по-ниска височина от естествения му ареал, както и голямата гъстота на дърветата, когато са създавани тези насаждения, тъй като те изпълняват основно защитна, функция за борба срещу ерозията и за защита на почвата.

Истина обаче е различна. Хиляди декари борови насаждения са унищожени от корояди в Родопите, Рила и Пирин. Буболечките правят дупчици в дървото, прекъсват живителните му връзки и то изсъхва.

Короядът-типограф унищожава смърчовите гори и на Витоша, в района на Ярлово. Горските могат да вземат единствените възможни мерки за справяне с бедствието, изсичане на болните дървета и тяхното изкарване от мястото. Ако това не се направи, абсолютно всички дървета ще бъдат унищожени, така както се случи с резервата Бистришко бранище през 2001 г. Поради противопоставянето на тогавашния директор на парка Тома Белев и групата „еколози" около него, дървесината не бе извадена и се създадоха условия за мащабно размножаване на корояда типограф. Вследствие на това, заразата пламна и унищожи почти всички смърчови гори на Витоша. Общата площ на унищожените горски масиви е над 1100 декара или 20 пъти повече от първоначалните щети от ветровала. След Витоша заразата бързо обхваща районите на Витошката яка (обхваща селищата от София-град - Владая, Княжево, Бояна, Драгалевци, Симеоново, Панчарево, Бистрица), където масово са заразени смърчовите гори, Рила, Пирин и Родопите. Основна вина за тази огромна екологична катастрофа носи именно Тома Белев.

Заразените площи се разширяват непрекъснато. Милионите корояди продължават да унищожават здрави дървета, които тепърва ще изсъхнат.

Ако за първото полугодие на 2015 год. сигналите за похабени участъци са били 232, то за първото полугодие на 2016 год. са 1573 и продължват да растат. Вредният бръмбар напада основно насажденията от бял бор, които са залесени изкуствено на около 500 м надморска височина. Това е направено, за да се предпазят терените от ерозия. През 70-те години на миналия век, с разпореждане на МС за създаване на интензивни иглолистни култури за задоволяване на целулозната промишленост, са залесени нови хиляди декари.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Трифонов
  Отговор
  1 10:53  16.06.17
  Безспорно, допреди 10-тина години, корупцията в България, вкоренена в самия ни манталитет, като израз на примитивна алчност от най-ниска класа - отличителна черта на аграрния, очукан селяк (99% от населението и на трите Български държави), беше най-големият проблем на нашето общество. През последните 10 години обаче, със страховити темпове, корупцията бива изместена от чиста тъпотия и чудовищна некомпетентност на всички нива. В заключение - държава, общество, в което основните проблеми са тъпотия, некомпетентност и повсеместна корупция, е обречена!
 • 2 11:38  16.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • кривия
  Отговор
  3 12:06  16.06.17
  Бойко е виновен за всичко в БГ и на мен ми е виновен че вълната ми пречи
 • Ели
  Отговор
  4 12:43  16.06.17
  Може би ,ако имаше хора, които наистина се интересуват от опазване на природата ни и имат някаква власт в страната, корояда отдавна да е спрян, но уви- всеки с власт в тази сфера гледа собствените си интереси и сигурно редовно пали камината си с дърва именно от Витоша

 • Герчо
  Отговор
  5 13:11  16.06.17
  това не бива да се допуска! еколозите да мислят за гората, вместо само да реват за щяло и не щяло. и накрая кво се оказва, че вместо да помагат пречат. аман!!!
 • Бони
  Отговор
  6 15:43  16.06.17
  много лоша работа, толкова гора да отива на кино. а белев ми е ясен, на него за гората хич не му пука
 • мъка
  Отговор
  7 17:35  16.06.17
  Може пък според зелената мафия корояда да е застрашен вид
 • Димитър Кехаьов
  Отговор
  8 19:22  29.11.18
  Сигурно тия Еколози мослят само за собствения си джоб и дървената мафия.

Напиши коментар:


Публикувай