725 2

ГЕРБ искат оставката на Пламен Узунов

ГЕРБ искат оставката на Пламен Узунов
Венцислав Михайлов

Депутатите от ГЕРБ поискаха оставка и извинение от президентския съветник Пламен Узунов. Причината е негова снимка от 2003 г., на която се вижда, че той е преоблечен като Хитлер.

В четвъртък самият президент Румен Радев защити съветника си и обясни, че е абсурдно окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма.

Самият Узунов се извини на българските граждани, засегнати от тези снимки, но поясни, че те са били от парти с маски и това е бил единственият костюм, който му ставал.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков от парламентарната трибуна поиска оставката на Пламен Узунов.

Припомням казуса с Павел Тенев, защото той създаде стандарт. Този стандарт изисква хора, които са се шегували с нацистки поздрави, да не заемат политически позиции или в най-кратък срок да се оттеглят от тях, заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков. Той прочете декларация от името на парламентарната група, във връзка със снимките на съветника на президента Пламен Узунов с нацистка униформа и нацистки поздрав.

Пламен Узунов е потвърдил автентичността на снимките и обяснил, че те са правени през 2003 година по време на новогодишно тържество”, обясни Биков. Той напомни, че три седмици по-рано в медиите се появиха снимки на новоназначения заместник - министър на регионалното развитие Павел Тенев, на които е сниман до восъчни фигури на нацистки войници, на които подава нацистки поздрав.

„След обнародването на снимките, той се извини и обясни, че те са правени през 2008 година в музей в Париж, докато е бил на екскурзия в европейската столица. След публикуването на снимките на Тенев, ПГ на „БСП за България” поиска неговата оставка като аргументът беше, че с теми като национал-социализма и фашизма не може да се правят шеги”, подчерта Биков.

Той коментира, че тогава по повод скандала е реагирал и президентът, който също е обявил, че шегите с нацизма са недопустими.

Тома Биков припомни, че на третия ден след публичното оповестяване на снимките, Павел Тенев е подал оставка и се извинил за неуместната шега и призова това да направи и Пламен Узунов.

Биков настоя и членовете на Либералния алианс също да реагират. От партия "Воля" Пламен Христов се обърна към депутатите с призива: "Който каквито снимки има вкъщи, да ги покаже, да ги разгледат и да се приключи с подобни истории".

Това накара шефа на парламента Димитър Главчев да отвърне на шега, че след час ще даде почивка, за да даде възможност на депутатите да разгледат снимките си.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък обяви, че не приема подобни шеги, но право президента е да взима решенията за своя екип.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ
  Отговор
  1 12:08  16.06.17
  Окарикатуряването е едно , както ни го представя президента а ПОДРАЖАНИЕТО и носенето на нацистки символи е нещо НЕ ДОПУСТИМО от държавните мъже !!! Утре президента на България може да се появи с фланелка на ИДИЛ и да каже че я носи с цел окарикатуряването на тая организация ! Или всеки който е правил някакви такива глупости да твърди същото ! -ГЕРБ постави стандарт на поведение - всеки който си е правил такива шеги ,няма място във властта!!!
 • Aziz
  Отговор
  2 09:01  18.06.17
  Да се маха!!!!!!

Напиши коментар:


Публикувай