1 066 2

689 затворници искат предсрочна свобода.

689 затворници искат предсрочна свобода.
Венцислав Михайлов

Молбите, които са подадени през тази година от затворници за предсрочно освобождаване, са 689. За същия период на миналата година те са 883, като от тях са уважени 701, съобщи правосъдният министър Цецка Цачева по време на петъчния парламентарния контрол.

Тя обясни, че затворниците, които искат да излязат преди да е приключил пълният срок на наказанието, са осъдени за престъпления по цялата скала от Наказателния кодекс.

Тези пък, които са зад решетките за тежки престъпления и искат предсрочно освобождаване са 13 и се следят изкъсо.

Цачева обаче отрече пускането на Йожи и Гребеца да е заради промените в Наказателния кодекс, гласувани от предишния парламент, които дават възможност на осъдените лично да подават молби до съда, а не, както беше преди - да чакат за това от управата на затвора.

Правосъдният министър се съгласи, че случаят с възможното предсрочно освобождаване на двама от групата за отвличания "Наглите"- Йожи и Гребеца, е нашумял и е получил обществено укорим знак.

"Не е достатъчно да се следи само буквата на закона, а и да се държи сметка за това дали целта на наложеното наказание е постигната, да се направи анализ как лицето би се социализирало, това е много отговорна и прецизна работа", коментира тя.

Решението на СГС да пусне от затвора на Любомир Димитров, прочул се като Любо Гребеца и Ивайло Евтимов – Йожи, предизвика доста гневни реакции. След протест на прокуратурата обаче те двамата не напуснаха пределите на затвора и останаха зад решетките.

Законовите помени влязоха в сила на 7 февруари, но и преди затворници били пускани предсрочно на свобода.

Цачева обясни, че за да се стартира тази процедура е нужно не само затворникът да има добро поведение, но и да е изтърпял част от наказанието си ефективно.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Темида
  Отговор
  1 11:24  16.06.17
  Пускайте ги. Така и така на всички им е през бечора за тая дупка която някой наричат държава.
 • некойси
  Отговор
  2 11:54  16.06.17
  Еми да ги пуска, защо ще им накърняват човешките права. Нищо не остана от клетата ни държава ...

Напиши коментар:


Публикувай