16 Юни, 2017 12:17 38 007 26

Край на опашките пред КАТ

  • kat-
  • бюрокрация-
  • корупция

Нов софтуер ще позволи покупката на кола да става само с ходене при нотариус

Край на опашките пред КАТ - 1

Край на опашките пред КАТ и пренасянето на документи между институциите при покупка на автомобил. Това стана ясно по време на работна среща в министерския съвет за облекчаване на бюрокрацията.

До две-три седмици трябва да е готов софтуер, който ще позволи покупката на кола да става само с ходене при нотариус.

Когато има административна тежест или хората губят дни да вадят документи, това създава усещане за тревожност, корупция и напрежение в общественото, посочи премиерът Бойко Борисов и допълни, че надали има политик, който да не е поставял решаването на този проблем във фокуса на предизборното си говорене.

Искам да положим цялата си воля това да се случи, каза премиерът и посочи, че не е необходимо тепърва да се правят анализи какви са точно проблемите, защото на всички са известни местата, където се формират опашки и най-голямо напрежение. Премиерът обеща където е нужно, да се вложат средства или да се осигури наличен контрол.

Процесът по редуциране на административната тежест (административната реформа) е текъл по следния начин, започна изложението си вицепремиерът Томислав Дончев.

Идва ново политическо ръководство, адресира проблема с експерти от администрацията, те му казват, че е много сложно и да се направи анализ. Той се възлага 7 месеца, прави се 1 година и в най-добрия случай на втората година имаме продукта.

Понеже този филм съм го гледал повече от веднъж, този път няма да направим нещата по този начин. Нямаме намерение да се задоволим с просто повишаване на качеството на административното обслужване, боядисване или освежаване на един информационен център. Нещата трябва да бъдат поставени на принципна основа. Преди да мислим за керемидите, трябва да мислим за фундамента, обясни вицепремиерът.

Според него ядрото на реформата се базира на служебен достъп до данни от регистри.

Това, което се надявам да бъде факт още следващата седмица, е да стартираме с общините една процедура, коментира Дончев. По думите му на първите 12 регистри, които са годни за справки по служебен път, чрез подходящи промени, ще задължат всички да престанат да искат документ от гражданина за услугата.

Да я базират изцяло на справки между различните ведомства по електронен път. Имаме звена, където административното обслужване е безобразно, защото няма компютри, помещенията са неприветливи, има опашки, на които се чака по един ден, добави Дончев.

Унаследено е мнението, че българинът трябва да си извади документ на хартия, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Готови сме да покажем пред медиите как функционира системата за електронен достъп. Как се изважда електронна скица, и как се получава такава на адрес. Какво от това, когато скицата не е на хартия с печат и подпис? Ще дам пример със София - електронната скица се приема от колеги и не е нужно разпечатването на хартия. Електронната скица става безсмислена, когато бъде искана на хартия с подпис и печат. Около 70 000 заявления получаваме в София за 2016 г. Само 6800 от тях са заявени по електронен път. Това е една от причините, поради която виждаме ежедневните струпвания и опашки, обясни Нанков.

По думите му има много добър пример в област Ловеч за оптимизиране на процесите. Според него освен електронните услуги и електронно заявяване на скици, е важно да създадем нови изнесени офиси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    50 3 Отговор
    Ам хайде де. Всички това чакат да чуят.
  • 2 ебщ

    61 6 Отговор
    и махнете ш...ната екотакса
  • 3 бббббб

    56 1 Отговор
    Това добре,ама новия талон как ще се издава? Слагането на номера на нов внос как ще става?Явно съвсем без чакане и опашки няма да мине.Най-вероятно ще се отнася само за смяна на собственост при вече регистрирани автомобили.
  • 4 Те това

    51 2 Отговор
    Хранилка за нотариата.Цяла Европа става по интернет или в КАТ без присъствието на автомобила.

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    60 2 Отговор

    До коментар #4 от "Те това":

    Нотариусите са "най-законните" мафиоти у нас - хем представляват държавата, хем работят на процент!
  • 6 Гост

    38 3 Отговор
    Трябва да има възможност и след като си платиш глобата, да ти пращат талона по пощата или куриер. Като в белите страни. Както и подновяването на книжката да е като в банките - изготвя се автоматично и безплатно и ми пращат по пощата с указание да изпратя старата. Просто и лесно.
  • 7 Зомбайо

    32 3 Отговор
    Пак недомислена работа. Да не стане само да се плаща на нотариуса веднъж и на кат втори път за номер.
  • 8 Харта

    18 5 Отговор
    Браво на Борисов. Ако прочисти и този приличащ на кенеф столичен КАТ. Да иди да видиш на място какво чудо е там.
  • 9 ЕКСПЕРТ

    32 12 Отговор
    Това е пълна пародия:
    Кой ще сверява VIN номера и номера на ДВГ, при нововнесени МПС.
    Кой ще определя мощността - по нея се плаща данък!?
    Кой ще издава талоните на МПС, без да е сверил рама и номер на двигател.

    Къде отиват регистрацията на издирвано МПС с манипулирана рама.
    Тази система - няма да тръгне...
    Опашки пред КАТ ще има винаги!

    Коментиран от #14

  • 10 патил

    16 2 Отговор
    Докато в КАТ Хасково държите на работа м-р Кръстев всичко ще е корумпирано.Направете внезапна проверка и ще разберете.Няколко човека–Гошо от Харманли .Елена квадратната глава и Деси от Хасково плащат на Кръстев обикновените хора ще чакат по цял ден.
  • 11 Джон Смит

    14 0 Отговор
    Как точно ще стане, че не разбрах!
  • 12 гост

    20 0 Отговор
    По-скоро да направят възможно плащнето с пос терминал на самото гише, а не да има две кукувици на заплата кум Сибанк, които да прибират плащането срещу комисионна. Да обработват стандартните документи и подновяване по електронен и пощенски път, а не за една квитанция да трябва да чакаш половин ден. Да се наредиш на една опашка, после да отидеш да платиш, после да се върнеш на същата опашка, за да си дадеш квитанцията и после да се наредиш на друга опашка, и после..... и така един ден.
    Малко мисъл и воля трябва, а не да се уреждат близки фирми и да има посредници, които срещу 50лв да ти регистрират колата като пререждат другите. За това кой ще намери решение?
  • 13 Azazel

    22 1 Отговор
    Тези ги слушаме още от времето на Ники-то Василев и правителството на Сакскуборготски... Всяко правителство започва с това - как ще сложи край на опашките и ще направи всичко електронно... От тогава - 6 правителства + 3 служебни, а опашките не са намалели и със сантиметър!!! Защо ли - защото дават на бюрокрацията да се бори с ...бюрокрацията... Очакват от бюрократите сами да пуснат кокала, ама това никога няма да стане!!! Те винаги ще саботират всеки опит за реформа и намаляване на административната тежест, защото там им е хляба и никога няма да се откажат сами от него!
  • 14 мдма

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЕКСПЕРТ":

    Новорегистрираните ще са по старата процедура. Това ще важи само за коли, които вече са регистрирани в БГ. Но пак има питане. Дори и регистрирана в БГ ако трябва да си сменя номера отново има ходене по мъките в КАТ.
  • 15 Лост

    18 0 Отговор
    Нотариус за прехвърляне на собственост на автомобил има само в България. Щото ние сме Велики.
  • 16 Темида

    16 2 Отговор
    Ееееееее ся няма да мога да слушам по гишетата интелектуалните разговори на автотърговците или на "работещите" като регистратори на коли....И за БМВ-то брат мноу бяга а у..истории от улицата....внесах го за без пари един Немец даже ми даде 200 евро да го взема а то струва 30 000лв брат. Ама то щото имам един авер е мутра и там бизнес мизнес
  • 17 ДФЪ

    25 1 Отговор
    Мдаам..а щяха да отпадат нотариусите при покупка, както в нормалните държави. Явно тук лобито на алчните за приходи нотариусчета надвива властта на всички нива.
  • 18 пир

    1 4 Отговор
    Браво! Най-после.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шаран БГ

    8 0 Отговор
    И тук работата е мътна! Ако в РБ един автомобил смени 5 /пет/ собственика в пет области, всеки собственик е задължен по закон, в 10-дневен срок да представи " тенекията " в областния КАТ за регистрация и нови регистрационни номера на съответната област! Т.е. , ние сме по-велики администратори и по-големи майстори по "законно" измъкване на пари от джоба на данъкоплатеца от доста европейци!! Чувал съм, че италианците си купуват РЕГИСТРАЦИОНЕН НОМЕР на колата, НО на името на собственика.Не били много евтини, но този номер си е негов, ако ще да смени 10 коли, просто сваля номерата от едната /старата, продадената, бракуваната/ кола и ги поставя на новозакупената!! И така до гроб- рег.номер е негов и с него може да кара само един автомобил - този, на който го е поставил и вписал при покупката. Човекът може да си закупи и пет регистрационни номера за пет различни коли, които притежава. Тъй като у нашенско времето на гражданина никой не го има за нищо, всемогъщата администрация измисля какви ли не щеш уйдурми, за да ти вади и парите, и душата !!! И сега ще се лишат от тази възможност?? Не вярвам, мале, кака мома да излезе......... !!
  • 21 bat boiko

    4 0 Отговор
    трябва да направят продажбата на кола да става по лесно без тия бумащини , сваляш си номерата от колата и един договор написан на улицата между купувач и продавач и готово , както е в австрия , германия , колите се купуват и продават като най обикновена вещ , без никаква бюрокрация
  • 22 gnida

    1 0 Отговор
    Как ще се регистрират ? Номерът пред вас мобилна група ли ще го слага ? Номера на китайката - 1 Взимаш си сумер бричка от немски пенсионер ! Плащаш еко такса , платена в ЕС веднъж , но трябва да храним някоя фирма явно тука , 2 Отиваш и регистрираш бричката дори без да и премерят нивото на изгорелите газове ..., но се заяждат за аптечка дето е 20 лева ....3 На първа смяна на маслото бричката ти почва да го гори , къса турбини и пълни интерколера с масло . 4 Ремонт-Ние сме най-бедни в Европа и само ремонтираме и рециклираме ....За нивото на прегледите няма да говоря , като гледам малцинствата какви коли карат . Алооооооууууу , през комунизма имахме чисто нови коли , сега регистрираме западните боклуци , но на комунистическите опашки ! Е това е !
  • 23 Дядо поп

    6 0 Отговор
    Кой,каквото иска нека да разправя,но убежището на кому-
    низма е в администрацията,която и този път ще направи
    някакви козметични промени без особен ефект.
    Докато не се премахне задължителната покупко-проджба
    през нотариус и не се направи системата,като на запад
    колата да има паспорт в ,който да са данните на МПС-то
    и отделно всеки да си купува регистрационен номер,който
    да има право да го слага само на един автомобил,няма
    оправия,всичко е прах в очите на наивниците.
    А в САЩ и Канада даже не се минава и на ежегоден техни-
    чески преглед,преглеждат я само при промяна на собстве-
    ността.След,като в закона е писано,че всеки е длъжен да
    подържа изправен автомобила си не е нужно да се губят
    милиони работни дни за прегледи,после се чудим защо
    производителността у нас е най-ниска в Европа.
  • 24 раптър

    6 1 Отговор
    Тикво проста , какъв нов софтуер те тресе, Винету? В Европа отдавна не се ходи при нотариус при покупка на лек автомобил! 200-300 лв грешни които и не влизат в бюджета а в бездънните джобове на нотариусите! А къде отива екотаксата, бездарник крадлив???Уважаеми зрители , спите ли??????? С какъв акъл държим тоя бездарник на власт!!!!
  • 25 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    5 0 Отговор
    Във Великобритания регистрационните номера се купуват от специално предназначен за целта магазин и собственикът сам си ги залепя с дойнолепяща лента за колата. Няма нитове, няма редене в КАТ, няма разправии, ако минеш техническия преглед, всичко е мед и масло.
  • 26 Гражданин

    1 0 Отговор
    Абе Вие чувате ли се какво говорие.В чужбина не се чакало по опашки,талоните се издавали веднага даже без да се проверява колата.Нали тук ако стане така всеки втори ще кара открадната кола с пренабита рама.Никой не е застрахован от кражба на личния му автомобил.Да не говорим,че на кола 75кс.ще сложа бегачка от 175кс. и ще си плащам данък за 75.За тая държава си трябва контрол и проверки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове