5 667 8

Децата на гурбетчиите аут от гимназиите

Децата на гурбетчиите аут от гимназиите
Венцислав Михайлов

Стотици седмокласници от Пловдив и региона, чиито родители не са в България в момента, са затруднени с кандидатстването в гимназия и не могат да подадат заявления за прием в профилирани и професионални паралелки. Две от нововъведенията тази година са училищата-гнезда в по-малките населени места като Първомай например, където се подават заявленията, както и възможността да се кандидатства онлайн. И в двата случая обаче изискването е родителят на детето да подаде документи. В центровете, където приемат молбите на хартиен носител, се изисква присъствие на майка, баща или настойник, съобщава „Труд“. Почти никой от отглеждащите децата баби, дядовци или роднини няма пълномощно за тази процедура. При подаването на заявление онлайн пък се натиска бутон „потвърди“, при който излиза декларация за съгласие на родителя. Родителите трябва да попълнят заявление с желаните паралелки, трябва да носят за сверяване свидетелството за завършен седми клас и служебна бележка с оценките на учениците от Националното външно оценяване.

На старта на кампанията на 16 юни възникна проблем с деца на гурбетчии в Първомай и Пловдив, където родителите на седмокласниците са в чужбина и мнозина от тях нямат възможност да се върнат у нас до 22 юни, когато е крайният срок за кандидатстване. Така стотици деца, предимно от ромски произход, няма да имат възможност да продължат образованието си след основното. Проблемът стигна до министъра на образованието Красимир Вълчев, който в петък бе в Аграрния университет в Пловдив и участва в Съвета на ректорите.

„Ще поставя въпроса пред колегите, за да се намери бързо решение. Не може технически проблем да е пречка, водещ трябва да е интересът на детето“, коментира министър Красимир Вълчев. Повечето родители предпочитат да посетят училище-гнездо и „очи в очи“ да подадат заявленията на своите седмокласници. Хората се опасяват, че пред монитора биха могли да допуснат грешка, която няма кой да я поправи, и по този начин да проиграят шанса на детето си. Освен това за да се кандидатства онлайн, е необходимо и устройство, което да сканира документите, а това за мнозина също е проблем. Заявленията се подават еднократно и ако бъдат пуснати на хартия, не могат да бъдат подавани онлайн и обратно. Списъците с приетите на първо класиране излизат до 27 юни, а записването им е от 28 до 30 юни. В същия срок се подават и заявленията за участие във второ класиране.

Учениците, класирани по второ или следващо желание на първо класиране, имат възможност да се запишат в училището, в което са приети, или да подадат заявление за участие във второ класиране в същото училище. Ако изберат втората възможност местата им ще се запазят, но в същото време ще имат възможност да се класират за по-предно желание. Има и трети вариант – да не предпочетат нито една от тези възможности, което означава, че губят мястото си. Учениците, които не са се записали след първо класиране и са подали документи за второ, не пренареждат желанията си, уточниха експерти от РУО (Регионалното управление по образование).

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Борис
  Отговор
  1 22:50  17.06.17
  Поредната щуротия на много умните ни управници.
 • Стан
  Отговор
  2 00:16  18.06.17
  Каква е тази безумна идиотщина, подаването на документи да става само с присъствие на родител?! Кандидатствах 2008г., подадох документите съвсем сам, безпроблемно. Макар, че тогава, повечето кандидатстващи, така и така, се мъкнеха с родители, да им светят, такова изискване нямаше!
 • jjjh
  Отговор
  3 01:33  18.06.17
  Да отиват при родителите си кфо стоят тука да се мъчат
 • Шаран БГ
  Отговор
  4 07:07  18.06.17
  Гледай, гледай ....Това било "технически проблем"!?!?! То си е тъпа административна недомислица да родните бюрократи от МОН ! Уважаеми г-н Вълчев, а Вие как не сте започнали поредната рИформа в образованието на България ?

 • 666666
  Отговор
  5 08:43  18.06.17
  Ако,детето е сирак ,какво правим?Не може да учи и да се развива?Управляват ни неграмотници защото ги избираме такива,а те превръщат упорито нацията ни в същата като тях .
 • един
  Отговор
  6 09:10  18.06.17
  То пък не е казано, че всички роми трябва да се образоват и след 8 клас, основно им стига...
 • Гост
  Отговор
  7 09:29  18.06.17
  Пълни глупости.И после защо нямаме образование в бг-то
 • незнайко
  Отговор
  8 09:35  18.06.17
  На две места прочетох (училище-гнездо). Тава да не е нещо ново специално за ЦИГАНИТЕ ? Да бяха го кръстили (училище- кошер), щеше да е по истинско! Който иска да учи ще намери начин !

Напиши коментар:


Публикувай