881 0

В Стара Загора решават за "Бедечка"

В Стара Загора решават за "Бедечка"
Венцислав Михайлов

Казусът "Бедечка" ще бъде решен на днешния референдум. Ако в допитването в Стара Загора гласуват поне 60 000 души, това ще реши съдбата на живописната местност – дали да бъде парк или да се застрои.

Гласуването ще бъде в 204 секции. Референдумът ще се проведе по същите правила, както досегашните избори. Всеки трябва да влезе и да покаже лична карта, а членовете на избирателната комисия ще проверят дали има право да гласува по списък.

Референдумът ще струва на общината близо 200 000 лева.

Какви са позициите по казуса?

В едната страна на конфликта са хората, които искат да запазят зеленината и мястото за отдих и почивки, а от друга са собствениците на реституирани имоти, които искат да се разпоредят със собствеността си и твърдят, че площта дори не е била парк.

Имотите са върнати 2003-та година, а през 2012 е направен подробен устройствен план.

Според друг собственик земята никога не е била парк и затова свидетелстват нотариални актове от 1924 година, посочващи границите на имотите.

Защитниците на запазването на парка искат обезщетение за собствениците, за да не се строи квартал.

Кметът на града Живко Тодоров иска запазването на зелените площи в Бедечка срещу обезщетение на собствениците. Аз по-скоро искам да гласуваме за това да дадем въздух за града с дърветата, да ги запазим, а след това да мислим кой какво обезщетение ще получи. Най-лесно е да получи всеки обезщетението, но дърветата не можем да ги накараме да пораснат, припомня Живко Тодоров.

Първан Симеонов политолог и представител на инициативата „Запазете Бедечка” коментира, че в спора няма две страни, а обществен интерес и недалновидни управленски решения. И малките собственици са също толкова жертви, каза той.

По думите му каквото и да реши Стара Загора ще се плаща – или за инфраструктура на цял нов квартал или за облагородяване на парк.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай