654 0

Здравният министър: До 2 години трябва да имаме електронно здравеопазване

Проф. Николай Петров подчерта темите, касаещи българското председателство на Съвета на ЕС в ресор здравеопазване

Здравният министър: До 2 години трябва да имаме електронно здравеопазване
Снимка: БНТ
Константин Карагьозов

"Темите на Естонското председателство ще бъдат електронно здравеопазване и антибиотичната резистентност. Беше добре да се дефинира категорично темата, която ще касае българското председателство и то в ресор здравеопазване, коментира пред БНТ здравният министър проф. Николай Петров.

"Много широко е дискутирана темата за затлъстяването при децата в резултат на неправилно хранене. Ние развихме, задълбочихме и това е нашето намерение. Като втора тема на нашето председателство се обсъжда темата за достъпа до лекарствени продукти. Има се предвид проблемите, които многократно сме обсъждали, лекарствени продукти, които въобще не стъпват на нашия пазар, такива, които са в недостиг", допълни проф. Петров.

"Първата тема е приета. По мое предложение темата нездравословно хранене при децата ще бъде разширена не само във връзка със затлъстяването, а и във връзка с някои заболявания, а защо не и в посока на това, че нашите деца все повече се променят, появяват се заболявания, които са нетипични за детската възраст. Има процес на подмладяване на множество заболявания, което също може да бъде обвързано с качеството на храните."

"Ще се намерят стъпките, които да ограничат трансмазнините и глюко-фруктозни подобрители в храните". Проф. Петров заяви, че трябва да бъде изградена системата за електронно здравеопазване.

"Вторият стълб, който касае структурите на министерството на здравеопазването - лечебни заведения, доболнична помощ предстои да се изградят и то при едно много важно условие - тотална свързаност, защото електронните системи на НЗОК и на доболнична система трябва да работят като един организъм. Това е електронно здравеопазване. В НС се взе такова решение вече има зададени срок, мърдане няма. До 2 години трябва да имаме функциониращи електронно здравеопазване.

В края на юли ще има неформален съвет на министрите в Естония. Здравният министър е договорил наша група от експерти да останат, ако трябва една седмица, за да вземат всички добри модели. След това ще бъдат докладвани на ниво Министерски съвет и ще започне реализирането им.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай