1 106 2

Вълчев: Неуместно е да наказват студента от УНСС

Министърът на образованието се изказа по повод скандала в университета

Вълчев: Неуместно е да наказват студента от УНСС
Стопкадър: NOVA
Константин Карагьозов

„Висшите училища винаги реагират, когато един такъв проблем стане публичен. Може би липсва нещо, за да реагират преди да стане публичен. Това е разговор, който трябва да проведем с тях. Има отговорност на академичните ръководства да запазят имиджа”. Това коментира в ефира на "Нова телевизия" образователният министър Красимир Вълчев за скандала в УНСС.

Вълчев определи като неуместно решението на ръководството на университета да накаже с предупреждение за изключване студентът Кезим Медев, който преди дни обвини професор от висшето училище, че пише 3-ки и 4-ки на празни изпитни листове.

„Това решение е неуместно. Не живеем във времената на традиционната институционалност. В днешно време нищо не остава скрито”, заяви министърът. Освен това той коментира, че масовизацията на висшето образование е обща политика.

„Преди 1990 година в системата на висшето образование са приемани 30% от завършващите университети, днес над – 75%”.

„След 1990 година мрежата се универсализира, профилът на висшите училища се универсализира, всички започнаха да образоват по неприсъщи направления. Повечето професионални направления, създадени след 1990 година, са с ниска оценка за качество и реализация”, коментира още министър Вълчев.

По думите му в момента се работи по преструктуриране на приема и финансирането и настройване на системата да работи с по-малко студенти и по-голямо финансиране на един студент, но в зависимост с качеството на обучението и в съответствие с потребностите на пазара на труда.

„За едно и също висше училище намаляваме финансирането за едно направление и увеличаване за други. Тази политика вече дава своите резултати”, заяви Вълчев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • впечатлен
  Отговор
  1 16:15  19.06.17
  Вълчев е мижитурка, крайно предпазлив, насочи разговора в съвсем друга посока. Това обяснява наглото поведение на преподавателите, които застанаха твърдо зад този почти криминален случай. Професорката - крайно неубедителна, говори глупости, напада студента, дръзнал да покаже нередностите, явно тази не е единствената. Целият казус се върти около този скандал. Финансирането на направленията е съвсем друг въпрос. Системата не само във висшите ни учебни заведения е крайно порочна, все още царуват тоталитарни правила и своеволие. Крайно време е това да престане, а не да отклоняваме темата и да ставаме свидетели на поредното замазване на проблема! След мижавото отношение на министъра си представям как в УНСС се чувстват победители. А след станалото така ли трябва да се чувстват?!
 • утре носи съответната сума
  Отговор
  2 14:50  20.06.17
  За тези, които не знаят, какво означава съкращението УНСС: УНСС - Утре Носи Съответната Сума. Така беше преди, и сега е така и ще бъда така за в бъдеще.

Напиши коментар:


Публикувай