626 0

Цацаров: Повече право и по-малко политика за съдебната реформа

Цацаров: Повече право и по-малко политика за съдебната реформа
Венцислав Михайлов

Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила.

Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по време на шахматна среща със следователи и членове на ВСС, в която взе участие световният шампион по шахмат Анатолий Карпов.

Главният прокурор коментира днес и избора на следващия състав на Висшия съдебен съвет. По думите му смисленият отговор за съдебната реформа е, че за първи път имаме ВСС, който ще е избран чрез пряк избор от всички прокурори по отношение на прокурорската квота, и пряк избор от всички съдии от съдийската квота.

"Аз мисля, че това ще бъде добре работещ ВСС.

Предстои да видим изборът на парламентарната квота така че прекия избор всъщност е израз на съдебната реформа. Законопроектът за промени в НПК е вече в парламента и също е израз на съдебната реформа. Ще го кажа още веднъж. Ако намалим с две дози политиката, не казвам с една, а с две, защото тя е много, съдебната реформа току-виж се случила", каза още Сотир Цацаров.

В неделя съдиите избраха своите представители в новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). С техния избор приключи първият пряк вот за членове на Съвета, съгласно промените от миналата година в Закона за съдебната власт.

Главният прокурор добави, че оценява изключително положително избора на съдийската колегия за квотата на съдиите в следващия ВСС.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай