1 920 0

Манатарка-гигант намери бай Енвер в района на „Орлови скали“

Манатарка-гигант намери бай Енвер в района на „Орлови скали“
Гюнер Шюкри

Поради падналите дъждове през последните дни, много ардинци обикалят по горите, за да събират диворастящи гъби. Само в Ардино са разкрити три изкупвателни пункта. Отделно от тях на територията на общината обикалят „брокери” с коли. Берачите излизат по шосетата и продават гъбите си на тях. В района се берат главно манатарка и пачи крак. Цената им варира от 1 до 5 лв. за килограм. Въпреки ниските цени, местните берачи не се отказват, продължават да обикалят гората и са доволни, че веднага си взимат парите.

65-годишният Енвер Кадир от квартал „Орлово“ е един от най-редовните берачи на гъби. През уикенда той е намерил манатарка в района на „Орлови скали“, тежаща 1,500 кг. „Пенсионер съм, обичам природата и съчетавам приятното с полезното“, споделя родопчанинът.

Ардинския край е богат на диворастящи гъби. Мнозина знаят местата, където могат да ги открият – южно изложение, гори с дъб и бук. Големи находища от гъби има край село Дядовци, „Карабурун”, „Азманлар”, „Орлови скали“ „Белите брези” и „Далджа“. Тръгват на зазоряване и търсят влажни, стоплени от слънцето места, където гъбите са изникнали през нощта.

България


Напиши коментар:


Публикувай