751 0

Манолова: Правата на децата се нарушават всекидневно

Манолова: Правата на децата се нарушават всекидневно
Мартин Христов

„Правата на децата в България се нарушават всекидневно, а ние и като институции, и като родители, и като общество, сме им големи длъжници. Трябва да сме близо до тях, да чуваме техния глас и да им вдъхваме увереност. Само така ще имаме мислещи, можещи и свободни личности, на които да разчитаме в бъдеще. Има сериозни пропуски в детското законодателство и се надявам, че депутатите най-накрая ще намерят време, за да ги попълнят.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова на заключителния форум по проекта „Укрепване на капацитета на омбудсмана на Република България за независим мониторинг и популяризиране правата на децата“, реализиран в партньорство с УНИЦЕФ - Норвегия и УНИЦЕФ - България.

На форума Мая Манолова отличи първите посланици на омбудсмана сред децата - Ния Атанасова от гр. Силистра, Емилияна Станкова /Ема/ от гр. Перник, училищният омбудсман на ПГПЧЕ „Васил Карагьозов“ Ивана Янева и нейната заместничка Ивета Христова от гр. Ямбол. Децата ще имат отговорната задача да популяризират ролята на институцията на омбудсмана като защитник на детските права и интереси.

На конференция в столичния хотел „Анел“ бе представен и видеоклипът на националната кампания на обществения защитник „Нашето дете“, в който участват цяло съзвездие от обичани и популярни лица - рапърът Явор Янакиев – 100 кила, фолкдивата Анелия, актрисите Алекс Сърчаджиева и Яна Маринова, певицата Михаела Филева, Йонислав Йотов-Тото и Лъчезар Евтимов от СкандаУ.

Събитието уважиха детският омбудсман на Кралство Норвегия Ан Линдбоу, представителят на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде, Ивар Стокерайт – директор в УНИЦЕФ – Норвегия, доц. д-р Велина Тодорова – член на Комитета по правата на детето на ООН, заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, началникът на РУО в гр. София Ваня Кастрева, Йоана Захариева – председател на Националната мрежа за детето, както и представители на неправителствени организации, работещи в областта на детските права.

Детският омбудсман на Кралство Норвегия Ан Линдбоу похвали инициативата за новата кампания на Мая Манолова и посочи, че съвместната работа по проекта е била изключително полезна и за нея.

„Впечатлена съм от видеофилма, страхотен е начинът, по който се отнасяте към децата. Поздравявам ви за това, че имате детски посланици. Обнадеждена съм за бъдещето и съм убедена, че ще следвате стриктно вашите планове и отношение към децата. Хубаво е, че такива проекти ни помагат да се учим едни други, като в центъра е интересът на децата“, допълни Линдбоу.

„За година и половина бях свидетел как институцията на омбудсмана се ангажира изключително активно с каузата на едни от най-уязвимите групи деца, които имат тежки съдби – деца в затворени институции, деца, търсещи убежище, деца с увреждания и др. Омбудсманът Мая Манолова се доказа като много силен защитник на правата на децата, но това, освен успех, е и изключително отговорен ангажимент“, каза представителят за България на УНИЦЕФ Мария Хесус Конде.

„Този проект позволява да укрепим капацитета на институциите и на неправителствените организации при реализираното на политиките, свързани с подкрепа на деца“, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. Тя благодари на посланиците на омбудсмана за отговорното отношение и усилията за популяризиране правата на децата.

На форума омбудсманът Мая Манолова и Бисер Спиров – директор на българския клон на фондация „Лумос“, основана от авторката на Хари Потър Джоан Роулинг, подписаха документ за взаимодействие и партньорство за защита правата и интересите на българските деца.

„Искам да изразя голяма благодарност за тази привилегия и чест за възможността, днес точно на тази конференция, да подпиша това споразумение, което е много важно за нас, защото ние възприемаме децата не като собственост на държавата, институция или училище, а като носители на права“, обяви Спиров.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай