770 2

Захариева: Посещението на Заев беше историческо, Македония започна нова глава

Захариева: Посещението на Заев беше историческо, Македония започна нова глава
Светослава Ингилизова

Посещението на македонския премиер Зоран Заев беше историческо и с него Македония започна нова глава в своето развитие. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНТ. Тя посочи още, че с тази визита вече сме започнали да прилагаме на практика все още несъществуващия договор за добросъседство.

"На високо ниво беше показано доверието между двамата премиери. България наистина е добронамерена, както и премиерът им Зоран Заев. На срещата между двамата премиери се получиха няколко исторически неща - премиер от Македония отправи силни послания, отвори се нова глава в историята на страната им с посещението на паметника на Цар Самуил и това, което се разбраха за Илинден. Започнахме да прилагаме несъществуващия още договор. Историята трябва да ни обединява. Обнадеждена съм от срещата. До скоро такива послания бяха немислими", каза Захариева.

Вицепремиерът коментира още в студиото на БНТ, че се надява на 2-ри август договорът да бъде финализиран. Тя призна, че е поет ангажимент македонските представители да спрат непремерените и напълно неоснователни изказвания, които уронват репутацията на България пред редица международни институции.

"Вчера се написа история. Няма интерес да продължим по същия начин още 25 години. Това е знаково посещение. Много по-важно е на практика как ще се прилага. Нямаме претенции за договора, а да се предпазим от техни претенции. Македония загърбва миналото си. Думите на Борисов бяха "Ние ви подкрепяме, но имате още работа за вършене", допълни Захариева.

Екатерина Захариева оцени представянето на кандидата за български еврокомисар Мария Габриел като блестящо и посочи, че е отправила ясни послания и много добро познаване на ресора.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • чичо
  Отговор
  1 09:14  21.06.17
  Почна се!!! Че какво друго да е посещението на македонеца ако не ИСТОРИЧЕСКО!!!И при Тато беше тъй - всяко посещение все историческо беше!!! Аман от плоски хитроумничения на полуграмотни калинки!
 • Дедо Грую
  Отговор
  2 09:34  21.06.17
  Не ни трябват тези дьонмета, там е пълно с гаджал.

Напиши коментар:


Публикувай