1 117 2

Зоран Заев: Кирил и Методи са гордост за целия регион

Търговията ни с Македония е едва $600 млн.

Зоран Заев: Кирил и Методи са гордост за целия регион
Снимка: БТА

Кирил и Методи са гордост за целия регион, трябва да оставим историята на историците, а не на политиците. Това коментира премиерът на Македония Зоран Заев.

По думите му в учебниците, в които е учил, е пишело за Солунските братя, които са имали мисии из целия регион. „Политиците не трябва много да се занимават с история. За нас Кирил и Методий са славянските просветители и това е факт, който 100 пъти повече ни свързва, отколкото ни разделя. Знам за мисията им, учил съм за мисията им в Охрид, България, Русия и изобщо навсякъде, където присъства славянската писменост и това е нещо, което само може да ни сприятели и сплоти, но не може да ни отдалечи”, каза той.

По време на брифинга Заев посочи, че историята ни е обща и да оставим различията назад.

Попитан чий цар е цар Самуил, той заяви, че вероятно дебатът за това ще е вечен, но подчерта, че за него е по-важно в региона да има разбирателство и хората да живеят заедно. „Това обаче е нашата обща европейска история. Искаме да гледаме напред и когато се връщаме към историята нека я използваме за сближаване, а не за разделяне”, категоричен беше той.

На въпрос за албанския език в Македония премиерът отговори, че в страната никой не е спрян да говори езика си, но не отговори дали ще бъде признат като официален.

Премиерът изрази надеждата си за инвестиции от България и в най-кратки срокове български компании да отидат с желанието да правят бизнес в Македония. Той добави, че очаква търговията между България и Македония да нарасне до обем от 1 млрд. долара, като в момента е 600 млн. долара.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Морски вълк
  Отговор
  1 14:09  21.06.17
  „Днес в Русия е празничен ден – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас от македонската земя” 24 май 2017 г. Владомер Поткин (от най - братския народ, мислещ за нашата енергийна независимост и светло европейско бъдеще)
 • Реалист
  Отговор
  2 20:17  21.06.17
  Що ли изобщо и обръщате внимание на тая комунистическа подлога Заев/ски/ ? Какво толкова очаквате от комунист предал Българските си корени и Българското си име ? Просто си е хлъзгав като всеки комунист .

Напиши коментар:


Публикувай