611 4

Румен Радев на среща със Светия Синод

Двете институции влизат във взаимодействие

Константин Карагьозов

„Българската православна църква е пазител на вярата и изконните духовни ценности съхранили българския народ през вековете във времена на тежки изпитания за страната ни и винаги ще се ползва от подкрепата на президентската институция и на мен като държавен глава”. – заяви президентът Румен Радев по време на срещата с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод на БПЦ. Тя се състоя днес в Синодната палата по инициатива на синодалните архиереи и премина в дух на взаимно уважение и разбирателство.

В хода на разговора бяха набелязани сферите, в които двете институции влизат във взаимодействие и бе изразена готовност от двете страни за по-нататъшен диалог и сътрудничество между Президентството и Българската православна църква в името на единството на българския народ и благото на страната.

Президентът сподели своето виждане за законови промени, които да гарантират независимостта на вероизповеданията в страната от външни сили и чужди държави, както и сигурността на българските граждани и България, и изслуша вижданията на членовете на Светия Синод начело с Патриарх Неофит по този въпрос.

Президентът пое ангажимент да инициира работна среща по въпросите на религиозното образование с участие на традиционните вероизповедания в страната и ангажираните с това държавните институции.

От името на Светия Синод Светейшия патриарх Неофит подари на държавния глава икона на Пресвета Богородица за благословение и в памет от този ден.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 14:19  21.06.17
  На мен ми е ясна ролята на църквата в миналото, но някой ще ми обясни ли, каква е нейната роля сега?
 • Глупак
  Отговор
  2 20:41  21.06.17
  Време е българката църква да си влезе в ролята. Всичките им приходи и имоти трябва да се обвържат с образование и социални грижи. Всичко им Е ДАРЕНО ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ. НО НЕ ЗА ПОДДРЪЖКА НА ГЕЙ ОБЩЕСТВОТО Не го ли направят, БЯЛОТО БРАТСТВО логично ще превземе ролята на църквата, ЗАСЛУЖЕНО
 • Лупи
  Отговор
  3 14:26  23.06.17
  Роля църквата в момента няма, което е срамно. Трябва да дарява пари за лечение на болни деца и да помага на сираци и бездомни, да има църковни училища и пансиони за бедни, да има борба с радикалния ислям и сектите посредством беседи, мероприятия и т.н. В момента църквата събира пари от свещи и ритуали и стопанисва храмовете и манастирите от където и печели парите си т.е. извън бизнеса си нищо не прави църквата, което е срамно. Вижте как се обличат и с какви накити са висшите свещенници, в какви коли се возят и ще разберете що за хора са. Трябва голяма чистка, както в парламента, така и в църквата. Абе трябва нов режим направо и всичко да се промие от до. Държавата загнива!
 • БайМанаф
  Отговор
  4 10:31  24.06.17
  Тежко, тежко! Вино дайте! Пиян дано аз забравя туй, що, глупци, вий не знайте позор ли е или слава! Да забравя край свой роден, бащина си мила стряха и тез, що в мен дух свободен, дух за борба завещаха! Да забравя род свой беден, гробът бащин, плачът майчин, - тез, що залъкът наеден грабят с благороден начин. грабят от народът гладен, граби подъл чорбаджия, за злато търговец жаден и поп с божа литургия!

Напиши коментар:


Публикувай