21 Юни, 2017 16:24 5 955 30

Кръстосан огън по Радев за поканата към Путин

  • путин-
  • румен радев-
  • визита
Кръстосан огън по Радев за поканата към Путин - 1

Кръстосан огън се оформя заради поканата, отправена от държавния глава Румен Радев към руския президент Владимир Путин да посети България.

Поканата бе отправена в 20-минутен разговор по инициатива на българския държавен глава, а поводът е навършването на 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 г. и Освобождението на България. Путин прие поканата за официалното посещение през 2018 г., като датата тепърва ще се уточнява.

"Евентуална визита на руския президент Владимир Путин у нас може да се окаже проблем за руската страна, особено заради това, че явно съветниците на българския президент са побързали да се сложат и не са се информирали, че на 3 март 2018 г. се навършват 100 години от Брест-Литовския мирен договор, когато Русия капитулира пред България". Това каза пред bTV режисьорът и бивш кандидат за депутат на ДОСТ Евгений Михайлов.

Михайлов добави, че не е ясно дали е отправена покана за посещение и към президентите на Украйна, Беларус, Финландия, Румъния, защото войни от тези страни са се сражавали тогава и са дали живота си в Руско-турската война.

"Смятам, че е крайно време отношенията с Русия да се балансират и поканата от страна на Радев е много добър ход", коментира политологът доц. Мария Пиргова.

Според нея трябва да се отнасяме нормално към такива държавни посещения. Вероятно ще бъдат поканени и други президенти и всеки ще отдаде почит на своите войни, а най-голямо основание има президентът Путин.

„Нищо лошо и ненормално няма да се случи. Защо трябва да реагираме с някакви особени негативни или свръхпозитивни чувства? Нормално е отношенията да бъдат възстановени“, каза политологът.

Нито тогава, нито сега амбициите на Русия към България са чисти, нито тези на Турция или Европейския съюз – „в политиката има интереси, добре го знаете“, заяви Пиргова.

"Да се отдава почит най-вече на Путин и да се говори за него като за патрон на честването е слагачество на инициаторите", коментира Михайлов. Според него е добра идеята на новосъздадения Атлантически съвет да се поканят наследниците на войните, отдали живота си във войната.

България си е откупила свободата, която е била част от политиката на Русия за достъп до Проливите, посочи той. По думите му страната ни „стои доста странно в света, в ЕС и в НАТО“.

„Нашите съюзници само преди няколко дни увеличиха санкциите срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим и политиката на Москва към Донбас, докато българският президент говори за сваляна на санкциите“, каза Михайлов.

„Едно е Освобождението ни, в което Русия играе централна роля, друго са санкциите. Радев има особено отношение към тях, но не го проявява в ЕС. Той ще изчака момент, когато вероятно може да бъде инициатор на такова обсъждане за падането им. Това е съвсем различна политика, заяви Михайлов.

Няма значение с какво съвпада посещението на Путин (догодина България ще е председател на Съвета на Европа, бел. ред.), репликира Пиргова.

"Силен ход от страна на президента Румен Радев беше поканата, отправена към руския му колега Владимир Путин да гостува у нас догодина, посочи пред "Bulgaria ON AIR" журналистът и бивш депутат от "Атака" Магдалена Ташева.

"Русия е наша освободителка и мястото на руския държавен глава на тези празненства е напълно естествено. Българо-руските отношения са исторически и детерминирани, и освен това те трябва да бъдат лекувани от раните, които им нанесе една агресивна американска пропаганда в лицето на бившия президент на България Росен Плевнелиев", заяви Магдалена Ташева.

Не на това мнение обаче се оказа Методи Андреев от УС на Атлантическия съвет на България. Той определи поканата на Радев като "неизживени комплекси от комунистическото минало". И посочи, че става въпрос за ценностна система.

Той опроверга твърденията на Магдалена Ташева и каза, че Русия, такава каквато я познаваме от миналото, на практика не съществува.

"С действията си по време на Руско-турската война тя е тръгнала не да освобождава България, а да защитава своите имперски цели. И трябва да обърнем внимание на това, дали Путин е най-подходящият персонаж, който да бъде поканен на тези тържества, тъй като ни предстои председателство на Съвета на ЕС, а руският държавен глава е против разширяването на НАТО и ЕС", коментира още Методи Андреев.

Пред bTV Андреев заяви, че поканата на Путин е отказ от държавен суверенитет. "Какъв ще е сигналът, когато ние в средата на председателството поканим лидера на политиката срещу, която ЕС и САЩ, Канада и много други са наложили санкции?", попита Андреев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МиГ

    52 8 Отговор
    Хахахаха кръстосан огън от кого ? Евгений Михайлов и мИтоди Андреев ?! Хахахаха! От кога тия двамата имат някаква тежест в обществото ?
  • 2 БУМ БАМ

    40 3 Отговор
    ЕЙ ТВА СА ПОЛИТОЛАЗИТЕ КЪТ МИХАЙЛОВ ОТ СДС В ДПС АНТОН ДИМИТРОВ САМО В ПАРТИЯТА НА КУЦИТЕ НЕ СЕ Е ПИСАЛ. ТВА СА МИЖИТУРКИ И ХАМЕЛЕОНИ МИСЛЕЩИ ЕДИНСВЕНО ЗА ЗАДНИТЕ СИ ЧАСТИ.
  • 3 nrnrrnnrr

    30 4 Отговор
    шок и ужас за по.рана мрежа и за нейните 10 члена начело с митоди,рамазан,асен ага, асан генов и женя от бункера.
  • 4 Грую

    29 7 Отговор
    Я попитайте чичко Ви Доналд какво мисли по темата. Посещенийца си организирате а? Чакай да Ви кажа аз на Вас! Сега ще врътна кранчето на газта на Русия , а пък България ще гледа нови самолети през крив макарон. И без това не може да ги плати. Ако пък сме съвсем прецизни в тази Руско-Турска война са се сражавали хора и от много други националности, включително един японец, който е бил нещо като военен наблюдател в руската армия , но като истински самурай не се сдържал човекът и взел дейно участие в бойните действия. В този случай май трябва да поканим и министър- председателя на Япония, та дори и императора. Капитулация на Русия пред България е явно в резултат на някакви други по-важни и по крупни събития, защото Русия само с броя на населението си ако тръгнат срещу България с голи ръце ще ни победят без да се интересуват как сме въоръжени. Избрали сме си дати за национални празници - каним си гости. Аз лично не виждам в какво можеш да упрекнеш човек , че си е поканил гости за празник.
  • 5 someone

    36 8 Отговор
    хаха Методи Андреев ще слушаме ние лудия дето паметници иска да руши и още призраците от комунизма , отявлени русофоби и мразещи всичко руско как пък не , я пътя на такива
  • 6 Wolf

    33 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ... и към президентите на Украйна, Беларус, Финландия, Румъния, защото войни от тези страни са се сражавали тогава и са дали живота си в Руско-турската война... Всеки да отвори карта на Европа от края на 19-ти век, за да се убеди, че Украйна, Беларус и Финландия не съществуват, а техните територии и военни формирования са в състава на Руската империя и са на пряко подчинение на императора Освободител... За освобождението на България от османско робство са се сражавали само армейски формирования на Русия и Румъния...
  • 7 Чичо

    33 3 Отговор
    Глупости! Кръстосан огън!?! Щото някакво партийно недоносче мИтоди нещо било казало, пък нЕкакъв евгени михайлов, дето за последно се правеше на ДОСТаджия го бил повторил! Айде стига с тия манипулации. Или да чакаме и полюциите на началната учителка сашко йорданов?
  • 8 Трол

    12 4 Отговор
    Тогава по повод 140 г. от събитието да дойде Ердооан?

    Коментиран от #18

  • 9 Редно е

    8 22 Отговор
    Ако ще каним някои, редно е да бъдат поканени държавните глави на всички народи допринесли за успеха на войната. Русия, Украйна, Финландия, Румъния и ... пък който дойде. Така е принципно, другото е слагачество.
    Между другото сред Руската армия най-много са били войниците от днешна Украйна.
  • 10 Azazel

    40 5 Отговор
    Силен ход на Радев. Въпреки цялата ми неприязън към Путин, той е лидер на държава, която все още има своята тежест в региона и доста неща в България (доставки на газ, гориво за АЕЦ и т.н.) зависят от нея. Затова, при всички положения, въпреки про-западната ни ориентация (която силно подкрепям), е добре да поддържаме добросъседски отношения с Русия, а не да лаем като пинчер срещу мечка и после да ходим да се крием зад гърба на НАТО и ЕС. И, ако в някой друг момент, пред западните съюзници Радев трудно може да обясни защо кани Путин при всички скандали около Русия на последък, то, по повод тези чествания може да им каже - ами те ни освободиха от турците, вие къде спахте тогава?!
  • 11 Ghost1

    8 43 Отговор
    Беше ясно още преди да стане Президент че Радев не е способен да води дипломатическа политика ориентирана към общите ценности на Европа и евроатлантическите възгледи според развитието на събитията, а това не искат да проумеят единствено онези които го избраха.

    Коментиран от #13

  • 12 Болгар

    42 9 Отговор
    Това е БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ
    БРАВО
    феновете на плевнелиев са разочаровани
  • 13 бай Иван

    20 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ghost1":

    Привържениците на евроатлантическите ценности да приютят по едно бежанско семейство и една гей-двойка.
  • 14 До 9

    15 3 Отговор
    Не се гледа откъде са били най-много войниците приятельо а кой е бил организатор, инициатор, кой ги е повел, под чие знаме са били и т.нт

    Коментиран от #16, #19

  • 15 Киро

    5 18 Отговор
    Радев доказа, че е една посредствена фуражка, нивото си никога няма да надскочи.

    Коментиран от #22

  • 16 Киро

    6 6 Отговор

    До коментар #14 от "До 9":

    Съдим за теб по начина, който пишеш, приятелЬО неграмотен.

    Защо всичките изтърбушени русофилистици сте неграмотни, знаеш ли?!

    Аз ще ти кажа, ако бяхте чели и учили, никога нямаше да бъдете русофилистици, прост факт.
  • 17 555

    3 4 Отговор
    Методи Андреев яде здрав бой от лицето П.И. след което трябваше да си лекува потрошените крайници .ОТ тогава взе да си губи и разсъдъка така ли иначе не му обръщайте внимание какви ги плещи
  • 18 семи проф

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Трол":

    Боко Т. не го е поканил, как да дойде

    Коментиран от #20

  • 19 Сретан

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "До 9":

    И кой е финансирал операцията ...И са най много Украинци защото Украйна е най близо до България и има по малко разходи по транспортиране на армията ...как да дойдат руснаци от Урал или сибир
  • 20 Arsenal

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "семи проф":

    Слушах много добре Е.Михайлов и имах чувството,че е обиден от фактите,а те са:на 03.03.1878г. Русия и Турция подписват Сан-стефанския мирен договор и България е освободена от османско иго! Естествено е, че трябва да сме признателни и към финландски те,румънските, молдовски и украински войници.Но главен "виновник" и инициатор е Русия.Затова чест му прави на Ген.Радев, че покани руския президент за честванията на нац.празник.А Е.Михайлов е национален предател и престъпник!
  • 21 Тодоров

    12 1 Отговор
    Методи Андреев и Атлантически съвет - те всъщност какво правят там - работят и допринасят за благополучието на България или обратното -
    само получават едно финансиране от външни източници, за да работят против България. За какви атлантически ценности и ценностна система ми говори ТОЗИ. Нали атлантическите ценности доведоха до това на Трифон Зарезан да се празнува ден на влюбените, че младите боготворят един измислен празник Хелоуин, а не знаят кои са Българските БУДИТЕЛИ. С един руснак винаги ще се разбера, но с един янки или англичанин - никога. Методиев, м...ата ви на атлантическите ценности, предпочитам българските. На какво например ще ме научат холандци и белгийци, които където са минали, трева не е поникнала. Напълно подкрепям поканата на Радев към руския ПРЕЗИДЕНТ Путин. Историческите факти и ценности не бива да се пренебрегват и да се изхожда само от гледна точка на моментното политическо тъпоумие.
  • 22 Azazel

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Киро":

    Точно с този ход - не. Според мен това е доста умел стратегически ход, който не поставя под съмнение евро-атлантическата ни ориентация, но дава възможност за бъдещи маневри, в зависимост от това - как ще ескалират отношенията - НАТО/ЕС- Русия. Ако се оправят, ние ще можем да кажем - ето, първи подадохме ръка. Ако се влошат още повече, поне няма да го отнесем първи. Нали знаеш - дръж приятелите си близо, а враговете си - още по-близо...
  • 23 misli posle govori

    1 0 Отговор
    http://www.economic.bg/bg/news/8/gazprom-postavi-nova-tsena-na-ruskiya-gaz-za-evropa.html


    Александра Сотирова, 15:53 01.03.2017, 541 преглеждания
    Увеличи текстаНамали текста
    inShare

    Руският гигант „Газпром” определи цената на договорите за износ на газ към Европа през 2017 г. Стойността на 1000 куб. м газ ще варира между 180-190 долара, съобщи зам.-председателят на компанията Александър Медведев. Цената е почти 10% по-висока от тази, която Европа е заплащала през изминалата година. Тогава тя беше около 167 долара за 1000 куб. м газ.

    Медведев отбеляза, че прогнозирането на цената сега е по-сложно, отколкото преди, тъй като портфолиото на „Газпром” е заложена различна система за ценообразуване. За сравнение средната експортна цена за 1000 куб. м газ за балтийските страни през 2016 г. е била 152 долара.

    Ценообразуването на експортната цена от "Газпром" е традиционно обвързано с кошницата от петролни продукти и следователно до голяма степен зависи от цените на петрола. През последните години, по искане на европейските си клиенти, руската компания прави промени в дългосрочните договори, добавяйки към формулата изчисляването на цената на газа на спот пазара.

    Миналата година обемът на доставките на "Газпром" към Европа достигна 179.3 млрд. куб. метра газ, което е сравнимо с общото потребление на Япония, Сингапур, Южна Корея и Виетнам. През 2017 г., при подобни климатични условия, обемът на доставките на "Газпром" през зимата може да надвиши ист
  • 24 misli posle govori

    0 0 Отговор
    историческия рекорд от 180 млрд. куб. метра. Делът на "Газпром" на европейския пазар се е увеличил през годината от 31% на 34%, а компанията планира да го държи в рамките на 35% до 2025 г.

    Според Медведев "Газпром" е ключов играч на европейския пазар и според очакванията на компанията тази позиция ще остане стабилна през следващите години. "Европа е била и продължава да бъде приоритетен пазар за „Газпром” - заключи той.

    http://www.bulgargaz.bg/bg/novini/164
    Относно: Цена на природния газ за ІІІ-то трим. на 2017 г.

    В съответствие с изискванията и условията на Наредба № 2/2013 г. за регулиране на цените на природния газ, "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за трето тримесечие на 2017 г. в размер на 370,21 лв./хм3 (без цена за пренос, акциз и ДДС) – увеличение в сравнение с прилаганата през второ тримесечие на 2017 г. цена (без цена за пренос, акциз и ДДС) с 6,95 лв./хм3 – 1,91 %.
  • 25 misli posle govori

    0 1 Отговор
    Така курса на долара е между 1.75-1.85лв./$

    370/ 1.75 = 211$ за 1000м3.
    370/1.85 = 200$

    Реалност(211$-200 = средно 205 долара за 1000м3)
    Обещания от Газпром( 180-190$)

    Разлика и във вреда за нашата икономика 10%.
  • 26 Варан

    12 0 Отговор
    Браво на президента Радев! Един достоен българин винаги би постъпил по същия начин.
  • 27 БайМанаф

    0 3 Отговор
    Путин и Путьо... Смех... смех... смех и сълзи в очите!

    Коментиран от #28

  • 28 666

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "БайМанаф":

    Mneniq ot stodato s ofcete neshtem...
  • 29 БайМанаф

    0 0 Отговор
    Година 1947, САЩ; Алън Фостър Дълес, главен шеф ЦРУ
    До всички нас:

    "Ние ще хвърлим всичко, което имаме, цялото злато, цялата реална мощ и ресурси за изиграването и оглупяването на хората от социалистическите страни. Човешкият мозък, съзнанието на хората, могат да бъдат изменяни. Като посеем там хаос, ние незабелязано ще подменим техните ценности с фалшиви и ще ги заставим да повярват в тях.

    Така ние ще намерим свои единомишленици, свои помощници и съюзници в самата Русия. Епизод след епизод ще разиграваме грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния народ на земята, окончателно, необратимо изгасване на неговото съзнание... Литературата, театърът, киното - всичко ще изобразява и прославя най-ниските човешки чувства. Ние всячески ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които ще насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма, предателството - с една дума всяка безнравственост. В управлението на държавата ще създадем хаос и неразбория.

    Честността и порядъчността ще се осмиват и ще станат никому ненужни, ще се превърнат в отживелици от миналото. Безсрамието, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, предателството, национализмът и враждата между народите - всичко това ние ще насаждаме ловко и незабележимо... По такъв начин ние ще съсипваме поколение след поколение. Ще се занимаваме с хората от детските, от юношеските години, винаги главното ударение ще слагаме на младежта, ко
  • 30 отличник

    2 0 Отговор
    Не ми е ясно как реагират тези "българи" на посещението на Путин например във Франция, в Гърция и защо не протестират ? Президентът на РФ е посетил не една държава в Европа. Той е може би най-достойния човек , който може да бъде по канен за тържествата в България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове