914 0

Марешки: С мажоритарния вот ще бъдат избирани само уважавани личности

Марешки: С мажоритарния вот ще бъдат избирани само уважавани личности

„Мажоритарният вот ще даде възможност на хората да избират само уважавани, доказани и почтени хора във властта. Няма да имаме 240 анонимници в Народното събрание”. Това заяви Веселин Марешки в парламента по време на дискусия „ВОЛЯ за мажоритарен вот“.

Лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на НС представи внесения от партията проект за промени в Изборния кодекс, с който се въвежда мажоритарния вот. На срещата бяха поканени представители на всички парламентарни партии, на извънпарламентарни политически сили, неправителствени организации и медии.

Марешки и депутатите на ВОЛЯ призоваха присъстващите да дадат и свои предложения за промени, за да може законът да бъде максимално работещ и ефективен.

Проектът на ВОЛЯ предвижда запазване на районирането в 31 МИР-а в страната, както е в момента. Всяка партия да има право да издига кандидати, чийто брой е не повече от два пъти броя на мандатите в съответния район.

ВОЛЯ е за въвеждането на мажоритарен вот без изборни листи. Така всички кандидати ще бъдат вписани в една обща бюлетина по азбучен ред или чрез жребий. Според законопроекта, избирателят ще има право да отбележи едно от тези имена. Присъстващите предложиха и друг вариант- избирателят да посочва толкова кандидати, колкото са мандатите в даден район. Опасенията от факта, че на места бюлетината може да стане прекалено дълга, от ВОЛЯ определиха като неоснователни. Според депутатите от партията, до следващите избори трябва да въведено електронното гласуване, което ще улесни процеса.

„От бюлетината ще отпаднат всякакви цифри – и пореден номер на партията, и номер на кандидата, с което сме сигурни, че ще се намалят възможностите за контролиран вот“, уточни Веселин Марешки. Той допълни, че ВОЛЯ е категорично „за“ изчистването на списъците от „мъртви“ души.

Проектът на ВОЛЯ предвижда гласуване в два тура, като до втория достигат тези кандидати, които са събрали най-много гласове на първия. Броят във всеки избирателен мандат ще бъде различен, в зависимост от мандатите. Ако те са 4, на втория тур ще се борят 8. Така в НС ще влязат тези четирима, които имат най-много гласове.

„Не твърдим, че сме измислили най-хубавото и прагматично нещо и сме склонни на промени. Като например дали да се въвежда гласуване на втори тур. Трябва да се реши и вотът от чужбина- българите да имат право да си избират кандидат, когото познават, но и да гласуват по постоянен адрес и гласовете им да отиват точно там. Не виждаме препъни камъни в този законопроект. И никой не може да ни обвини, че сме направили нещо, което да е в наша полза“, категоричен бе Марешки.

ВОЛЯ предлага и видеозаснемане на изборния процес, включително отварянето на урните и броенето на бюлетините, без, разбира се, да се нарушава тайната на вота. Това ще предотврати редица нарушения или съмнения за такива.

„ По този начин не само няма да има манипулации, но и ще се намалят и разходите за хиляди наблюдатели и застъпници, защото всеки ще може да следи в реално време от компютъра вкъщи какво се случва в неговата секция“, разясни още Марешки.

Той бе категоричен, че едно от най-големите предимства на предложенията на ПП ВОЛЯ е, че представителството на партиите не се губи и че няма да има проблем със заместването на депутат, който е напуснал или заел друга длъжност.

На въпрос дали е склонен да подкрепи смесената избирателна система, каквато искат от БСП, лидерът на ВОЛЯ заяви, че подкрепя всеки законопроект, който повишава мажоритарността на изборния процес.

България

Напиши коментар:


Публикувай