1 965 1

Данъчният рай е в Сухиндол

Данъчният рай е в Сухиндол
Стефанаки Йоанис

Община Сухиндол стана данъчен рай. Там масово се регистрират коли, лодки и яхти, съобщава в. „Борба“.

Кметът Пламен Чернев разкрива, че при определянето на по-ниските данъци е използван опита на Франция. Всички са добре дошли при нас, посочва Пламен Чернев.

Собственици на мощни коли, колекционери на ретроавтомобили, притежатели на лодки, яхти и малки кораби, както и на въздухоплавателни средства, масово ги регистрират в най-малката община в региона, заради изключително ниските ставки, потвърди кметът Пламен Чернев. Наскоро тук е проведено даже специално заседание на местния парламент, за да се утвърдят данъците за лодки, тъй като интересът е голям. „Взаимствахме размера на данъците от френски модел. Проучихме малка община като нашата, където са използвали законови средства, за да направят ниски данъците, и само за броени месеци хазната им се е напълнила, защото всички са отишли там. Във Франция местното самоуправление и автономия е широко застъпено. Така постепенно става и у нас и ние вече работим по въпроса“, предаде ноухауто Чернев. Почти двойно по-евтино би ни излязло, ако регистрираме автомобил в Сухиндол, отколкото във Велико Търново, изчисляват експерти.

„Плащах за беемвето си по 530 лв. данък в старата столица, но се регистрирах адресно в Сухиндол и вече давам по 330лв.“, разкрива един от последните, възползвали се от ниските налози в Сухиндол. Наскоро виден колекционер на ретроколи пък е преместил регистрацията на всичките си возила в малката община. Колекционерските МПС-та са с мощност от 400-500 коня и се карат малко.

Собственикът им изчислил, че само от преместването ще спестява по 10 хил. лв. годишно.

„Направили сме и специални данъци за лодки и плавателни съдове. Ако за една яхта във Варна искат по 3-4 хил. лв., при нас данъкът е 100-200 лв. и затова хората си ги регистрират тук“, пресмята кметът на Сухиндол.

Съвсем скоро малката община ще коригира и ставките за въздухоплавателни средства и в нея ще могат да регистрират даже самолети срещу по-ниски данъци.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 15:42  24.06.17
    Как ще регистрираш кола на свое име, като не си жител там ? Това може, но на името на жител в тази община. Погледнато реално колата НЕ Е ТВОЯ ! Това отдавна се прави с румънци в друга община.

Напиши коментар:


Публикувай