3 126 11

Окончателно: Махат знаците, предупреждаващи за камери на пътя

Окончателно: Махат знаците, предупреждаващи за камери на пътя
Мартин Христов

Знаците пред мобилни и стационарни камери по пътя ще бъдат премахнати. Това решиха депутатите, след като окончателно приеха промените в Закона за движения по пътищата.

Със 136 гласа "за", 6 "против" и 16 "въздържал се" те определиха, че контролирането на спазването на правилата за движение трябва да става по безопасен начин, като се осигурява необходимата видимост. Така на практика пътните знаци, които обозначаваха местата за видеоконтрол трябва да бъдат премахнати.

Проектът беше внесен от 20 депутати от ГЕРБ, след като премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на кабинета, на което нареди спешни мерки срещу катастрофите и за намаляване жертвите на пътя.

С приетите промени, определените от министъра на вътрешните работи служби имат право да извършват контрол по спазване на правилата за движението по пътищата с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане, като контролът се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • YAMAHA
  Отговор
  1 13:51  22.06.17
  И от кога още $ в джоба на пажарникаря
 • onlyhonda
  Отговор
  2 13:58  22.06.17
  и кво правим сега с толкова много знаци. ще отидат за скрап. а догодина някой ще каже: я да върнем ние пак знаците и моята фирма ще ги направи отново със стократно завишени цени!!!! майка ви боклуци. дайте един да си сложа в двора на село да плаша гаргите да летят по-бавно като преминават!!!! не ще си сваля един от някъде нали вече са непотребни!!!
 • Mario
  Отговор
  3 14:03  22.06.17
  Пак ще си карам с над 200
 • Vandall
  Отговор
  4 14:14  22.06.17
  Имам няколко питания: 1. Какво ще се случи когато кола на ДАНС мине през камерата с превишена скорост? 2. Какво ще се случи когато депутатите минават с превишена скорост през камерите с личните си автомобили? 3. Защо в цяла Европа секторите, в които има камери ( било то за цяла отсечка с контрол на скоростта или за моментна скорост) има знаци, а ние като най-напред от цяла Европа ще експериментираме. 4. Колко камери да очакваме на правите отсечки по нашите »ЕВРОПЕЙСКИ МАГИСТРАЛИ» , защото господата могат да застанат и през 1км и да си те снимат ли снимат....? 5. Колко още пари ще се наливат в политическите зурли? Малко ли крадете, мизерни мишки?! Само се чудите как да ограбите хората и да мотивирате и малкото останали да си тръгнат от държавата! Срам ме е от вас!!!!

 • Будалата
  Отговор
  5 14:33  22.06.17
  Не махайте знаците. Те не са виновни. Събираемоста на глобите е правилното решение.
 • Sicario
  Отговор
  6 14:55  22.06.17
  В чл. 32 от Конституцията на Република България, като част принципа за неприкосновеност на личния живот, е прогласена забраната “Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи”. (В “предвидените от закона случаи” означава, че този текст няма да ме защити, когато за целите на наказателно преследване, аз бъда фотографиран от държавен орган. Също така, по време на спортни мероприятия законът предупреждава, че заснетото от охранителните камери по стадионите, ще бъде доказателство в съда срещу нарушителите на реда. Единственото условие е на видно място да бъде поставен знак, който уведомява за съществуването на видеотехника, като дори не е нужно да се съобщава нейното разположение). Защитен съм тогава, когато фотографирането е станало без моето знание ИЛИ изрично съм му се противопоставил. След като зная, че съм обект на подобни действия, но не се противопоставя изрично (виждам, че ме снимат, но не реагирам), се предполага, че мълчаливо се примирявам с чуждото своеволие, а това би имало значение за съда при един бъдещ съдебен спор. Сега само остана всеки да си пуска жалба, ако случайно е решил да се изкуши и да настъпи малко повече автомобилът си. ПП.(В чл. 32 от Конституцията на Република България) В “предвидените от закона случаи” означава, че този текст няма да ме защити, когато за целите на н

  Коментиран от #7

 • Sicario
  Отговор
  7 15:02  22.06.17

  До коментар #6 от "Sicario":

  на наказателно преследване, аз бъда фотографиран от държавен орган. Само че, за да бъдем заснети с цел наказателно преследване, първо трябва да има започнало такова. Тоест сега ситуацията е както преди въвеждането на знаците: Снимат ви-> наемате адвокат-> пускате жалба-> глобата отпада, поради нарушаване на правата ви по чл. 32 от Конституцията на Република България. Точно поради съществуването на този въпросен член 32, патрулните автомобили снабдени с устойства за видео и аудио запис имат знак който ви уведомява за това.
 • Лост
  Отговор
  8 15:32  22.06.17
  Туй са махленски закони и отпадат в съда. Проблема е, че българинът не е свикнал да си наема адвокат. " България ЕООД" се надяват на това. От 10 глобени, 2-ма ще обжалват, другите ще си платят глобата.
 • Шаран БГ
  Отговор
  9 15:39  22.06.17
  Ха, у РБ имало Констентуция ! И някакви си там членове, които някой спазва???? Стигнете до ВКС и ще ви отсвирят, пардон, осъдят, че не сте прав!! Прави са само "независимите" съдии ! Справка: Референдумът.
 • Гост
  Отговор
  10 15:45  22.06.17
  Аз пък няма да платя ако случайно ме щракнат с 61 извън града където пътя е за ремонт, но тарикатите слагат знак за естественни неравности и ще си наема адвокат. Поне първият път, защото след това ще знам какво да предоставя на съдът и затова тези 240 славея мен не ме плашат.
 • Лост
  Отговор
  11 16:01  22.06.17
  Сега, като глобят на някой посланник жена му и ще стане мазало и Боко ще подскача из парламента.

Напиши коментар:


Публикувай