1 151 7

85% от образованите българи до 38 години напускат страната

Основно това са инженери, IТ специалисти, доктори, медицински сестри и учители

85% от образованите българи до 38 години напускат страната
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

С голямо мнозинство беше приет докладът на българския евродепутат Момчил Неков за Новата европейска програма за умения. Програмата цели да повиши уменията и квалификациите на европейските граждани и да се справи с безработицата и изтичането на мозъци.

По последни данни 85% от образованите българи, които са на възраст до 38 години, напускат пределите на България. Сред тях са основно инженери, IТ специалисти, доктори, медицински сестри и учители.

„Трябва да покажем на българите, че могат да се реализират успешно и в нашата родина. Трябва да се погрижим да върнем и Българите в чужбина, които могат да приложат наученото на Запад у нас. Това ще стане чрез сътрудничество между държавата, бизнеса и образованието “, заяви Неков.

Българският евродепутат смята, че България трябва да си възвърне изгубения блясък на професионалното образование и дуалната форма на обучение като се отчетат новите потребности на пазара на труда по региони. „Трябва да се подсигурим, че като свършат парите по проектите за дуално образование, бизнесът и фирмите ще са готови да инвестират в обучението на кадри. За да се случи това, трябва да се осигурят финансови стимули поне в началото “, допълни Неков.

По данни на Синдиката на българските учители (СБУ) около 3 000 са учителите в България, които преподават в клас без да притежават диплома за педагози. В допълнение на това, заради недостига на кадри, 5500 са работещите пенсионери учители към момента. Новата европейска програма за умения призовава за предприемането на мерки за привличането на повече млади кадри и за подобряване на статута на учителската професия. Според Неков учителят трябва да бъде водеща движеща сила в дигиталната трансформация на образованието.

След гласуването Момчил Неков беше домакин на дебат по доклада с акцент върху дигиталните умения и професионално образование. В него участваха членове на Европейския парламент, представители на Европейската комисия, работодателски и синдикални организации.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Galskiq
  Отговор
  1 15:25  22.06.17
  Докато са такива смешни заплатите в България ще бягат , даже процента може и по голям да стане ...
 • misli posle govori
  Отговор
  2 16:24  22.06.17
  То заплатите остави, аз нали съм даскал. Дали се търсят кадри въобще, след като се затварят училища? Дали има смисъл да наливаш мозък, като няма слушатели в час?
 • Някой
  Отговор
  3 17:01  22.06.17
  Скапахте старото образование - аз съм последният набор завършил техникум - сега уж само елитно гимназии има, от които излизат елитно глупави гимназисти, нямащи умения да извадят 5 лева. Продължил съм си образованието с висше и за 14 години съм работил 5 месеца в България. Нямам и намерение да работя тук. Как ще ме върнат, какво ще предложат? Няма индустрия, само услуги. Пълен батак и празни приказки.

  Коментиран от #4

 • Гост
  Отговор
  4 18:11  22.06.17

  До коментар #3 от "Някой":

  Браво.
 • Haha
  Отговор
  5 21:58  22.06.17
  Edin stroitel sas sredno polucava 2500 evro vav Francia. Da ne govorim za obrazovani, naprimer doktori, uchiteli i t.n. Koy shte me varne v Bulgaria
 • Охранителят-София
  Отговор
  6 01:15  23.06.17
  Е, оставаме ние необразованите и децата ни,които са на път да са и те необразлвани да крепим държавата и запазваме Българското! Е мислете му! А и вие предатели избягали от родината си,нямате достойнство и не осъзнавате каква прекрасна родина имате :)
 • 7 17:19  24.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай