2 053 1

Захариева: Бетина Жотева не реагира подобаващо

Захариева: Бетина Жотева не реагира подобаващо
Мартин Христов

Не мисля, че г-жа Бетина Жотева е реагирала подобаващо и адекватно, но в крайна сметка тя е емоционален човек и може би и аз също бих реагирала така, когато някой каже „от първо лице знам“ за нещо, което изобщо не е истина.

Това коментира министърът на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин“ по bTV във връзка разразилия се вчера скандал с члена на СЕМ Жотева и дългогодишния радиожурналист Къдринка Къдринова.

Вчера Къдринова каза, че е била заплашена от Жотева и разпространи запис от заседание на парламентарната медийна комисия от преди седмица, на което се дискутира бъдещето на радио „България“. Къдринова пита Жотева дали е вярно, че е заявила пред испаноговорящи посланици, че Захариева подкрепя закриването на радиото – информация, която имала от първо лице. На записа се чува Жотева да предупреждава да не се опитват да я вкарат в интрига и фразата: „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става“.

Това е абсурден скандал, каза Захариева. Тя потвърди, че информацията е невярна, защото тя самата не е говорила с Жотева от месеци, т.е. няма как да ѝ е казала, че подкрепя закриването на радиото. Освен това Министерството на външните работи и тя самата са имали официална позиция преди заседанието на комисията, а и в разговор с директора на радиото била заявила ясно, че според нея ще бъде грешка да се спре излъчването на други езици. За мен е важно то да се запази и дори да стане по-популярно, каза министърът.

Включването на прокуратурата в изпълнителната власт би било грешка – това няма да гарантира независимостта ѝ, коментира още Захариева. Има различни системи, но ми се иска да се фокусираме как да подобрим нашата, а не непрекъснато да променяме. Нека диалогът да е професионален, а не с нападки, добави тя.

Според нея прекият избор за членове на Висшия съдебен съвет от съдийската колегия е бил честен.

Що се отнася до т. нар. „Болтгейт“ – скандала с падналите и разхлабени болтове на автомобила на Националната служба за охрана (НСО), който превозва председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, министърът каза, че той е „знак за изключително напрегнати отношения и, за съжаление, изместване на фокуса от реформата“.

От няколко дни, освен че е министър на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа, Захариева е и национален координатор по антикорупционните политики. Запитана как ще съвместява задълженията, тя отговори, че „антикорупцията е част от съдебната реформа и то доста сериозна, така че двете неща се припокриват частично“.

Като външен министър тя коментира и посещението на македонския премиер Зоран Заев в България. До вчера по обяд имаше над 175 негативни публикации за България в пресата в Македония, след това спряхме да броим. Беше дадено послание, че Македония иска да върви по пътя на еворопейската интеграция и иска да оправи отношенията със съседите – това ли е лошото, което се случи тук?, попита тя.

Посланието на двамата премиери – гостът и Бойко Борисов, беше много ясно – да празнуваме заедно историята си, това е европейския начин. Евентуалният бъдещ договор за добросъседство е символичен, но не е достатъчен. Той надгражда декларацията от 1999 г. Ние не искаме нищо по-различно от договорите с другите страни, каза Захариева и добави, че посещението на Заев и Борисов на паметника на Самуил, посланията, ангажиментът да празнуваме заедно и други дати, които ни свързват, са били по-символични.

Министърът призова по-малко да се заиграваме с националистическата вълна.

За скандалите с произхода на кирилицата тя каза, че е ясно кой е създал глаголицата, къде е създадена кирилицата и по чия поръчка.

Захариева не знае дали има официален отговор на поканата на българския президент Румен Радев към руския му колега Владимир Путин да посети България догодина.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 16:22  23.06.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай