1 322 23

Мотористи: Всеки ден сме пред ситуации, които застрашават живота ни

След поредния фатален удар на столично кръстовище те призовават за повишено внимание и толерантност на пътя

Мотористи: Всеки ден сме пред ситуации, които застрашават живота ни

Мотористи се оплакаха, че всеки ден са свидетели на нарушения, които застрашават живота им на пътя.

Само преди дни моторист загина след отнето предимство и удар с кола на столичния булевард „Тодор Александров”. Инцидентът стана преди дни, но отзвукът от него все още не утихнал сред шофьорите на две колела.

Още в деня на инцидента са взети мерки за реорганизация на фаталното кръстовище.

Мотористи заявиха пред bTV, че към тях няма толерантност от шофьорите на коли, много често дори им се изнервяли, че ги изпреварват и нарочно им пречели да минат.

„Всеки път, когато изляза с мотора, целувам жена си за последно и не знам дали ще се прибера вкъщи. Изключително много внимавам, но такива ситуации са ежедневие за нас”, призна пред bTV моторист.

„Книжките в България не се изкарват, а се подаряват, и то държавата ги подарява. За 10 часа никой не може да се научи да шофира, Не могат да паркират, дават им се книжки, пускат им се книжки и се стига до такива ситуации”, заяви и дама, която се придвижва с мотоциклет.

„Ако някой направи малко обърка с колата, може да си удари ламарините, но една малка грешка при моториста му коства живота”, категорична беше тя.

Във връзка с движението на кръстовището на „Тодор Александров” и „Одрин” инж. Димитър Петров от Центъра за управление на трафика коментира, че самата светофарна уредба няма как да доведе до катастрофа или да е предпоставка за инцидент.

Мярката, която е взета в последните месеци от Столична община, е забрана на насрещния ляв завой в посока „Сливница”, като по този начин се осигурява по-добра видимост на изчакващите автомобили за ляв завой, обясни той.

Има и предложение да се отдели изцяло левият завой за сметка на времето и още една лента за направо. По този начин ще се премахне изцяло конфликтът между всички направления на това кръстовище, каза още инж. Петров.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 10:59  23.06.17
  Всеки ден сте в такива ситуации, защото сами си ги създавате и сами се поставяте в такива ! Ако карате нормално и спазвате правилата, няма да има никакви ситуации. Но всички мотористи летят с 200 из града, непрекъснато се форсират, минават между колите, бутат се и какво ли още не, а после все някой друг им е виновен !

  Коментиран от #2

 • БГБГБГ
  Отговор
  2 11:02  23.06.17

  До коментар #1 от "Гост":

  Защо да не минават между колите? Нали затова се предпочита двуколесния превоз в трафика, какъв е проблема точно с това?

  Коментиран от #8, #16

 • гмг
  Отговор
  3 11:03  23.06.17
  Ако карат с 50-60км/ч в града и 90-100 извън както би трябвало да се движат нормално мислещите хора би било доста по-различно положението. Не вярвам да е карал в случая с разрешената скорост, при тези поражения.

 • Иван
  Отговор
  4 11:08  23.06.17
  Е пак ли са онеправдани мотористите? Точно пък сутринта, пътувайки за работа, един татакъв онеправдан реши да ме изпреварва докато правех ляв завой в лента обособена точно и единствено за такава маневра! Чист късмет,че го видях навреме ! Абсолютно никаква култура на шофиране нямат тези момчета ! Карат бързо, често сменят лентите, карат между колите и на всичкото отгоре са мислят,че някой им е длъжен за нещо !
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  5 11:08  23.06.17
  Снощи невинен моторист на магистралата ме изряза през аварийната лента, карах със 140, той прелятя с около 200 в дясно, за да изпревари изпреварващите колона от 3 ТИР-а. Разбира се, може да минават между колите, и от ляво и от дясно, с над 100 за предпочитане. Ние сме длъжни да ги пазим.
 • вес
  Отговор
  6 11:10  23.06.17
  Българските мотористи са най безобразните в цяла Европа, а тези със скутерите са откровени донори. И аз в София, всеки ден съм пред ситуации в които искам със щангата да почна някого по каската. В Германия всички тези идиоти ще останат без книжка още първият ден за неща, които считат за напълно нормални на пътя, обаче в България нали всеки е жертва..
 • Гоуст
  Отговор
  7 11:13  23.06.17
  Абсолютни ненормалници. Редовно срещам такива, които карат с по 150 км и то на една гума , между колите на околовръстното. Това става в 18:00 в час пик. Дори по филмите не правят такива каскади
 • вес
  Отговор
  8 11:13  23.06.17

  До коментар #2 от "БГБГБГ":

  На тъп въпрос - тъп отговор ли очакваш?
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  9 11:14  23.06.17
  Няма нищо по-приятно от това в хладната лятна нощ да се наслаждаваш на неистовия рев на няколко пистови мотора със свалени заглушители на 9000rpm, правещи "отсечка" от светофар до светофар. Във физиката има точно фиксирани зависимости. Нарушаването им пълни черната хроника.
 • Пръцко
  Отговор
  10 11:39  23.06.17
  Значи, тоя - доста яко се е шибнал, ама с недостатъчна скорост! Ако се беше засилил още малко, можеше да разцепи колата и да мине през нея - виждал съм такива случаи! Сам си е виновен, че е карал бавно!

  Коментиран от #11

 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  11 11:48  23.06.17

  До коментар #10 от "Пръцко":

  Пръцко, при достатъчно висока скорост моториста може да огъне пространствено времевия континуум и да се телепортира, като преминава през твърда материя :)

  Коментиран от #22

 • Vandall
  Отговор
  12 11:56  23.06.17
  Нека да погледнем реално на нещата. Както има и мотористи, които карат като ненормални - така има и шофьори на автомобили, които си мислят, че Господ им е пасажер и са безсмъртни. Аз като участник в движението - винаги правя път на мотористи. Факт е, че ако и мотористи и шофьори на автомобили са една идея по-бдителни и по-разумни на пътя - нещата ще се променят. Монетата винаги има две страни, за това да не слагаме всички мотористи и висчки автомобилисти под общ знаменател. Бъдете разумни на пътя!
 • Нормалния
  Отговор
  13 12:12  23.06.17
  Моторастите са най-големите л..на на пътя! Колко от вас карате с огънати и наклепани табели да не се четат, колко карате на глутници и се дървите нарочно на сами шофьори, колко от вас имате изобщо някаква работа на пътя или излизате да си избиете комплексите за малоценност, колко от вас карат с валидни гражданска платени данъци. Двуколесните са най-големият проблем на пътя и само турските тираджии и естествения подбор ще оправят положението, защото органите очевидно не могат...
 • Аааааааааа
  Отговор
  14 12:25  23.06.17
  жалко,че избивате и невинни.........ненормалници
 • Топ гиър
  Отговор
  15 12:38  23.06.17
  Мотористите со по опасни и от лудите. Точно на бул. Тодор Александров, вчера по обяд, на кръстовището со ул. Опълченска, между колите се промъкваха трима от тези "отворковци". Когато светна зелен сфетофар, колите се тръгнаха както подобава. Пред мен имахе такси и аз ях втора кола. Първият моторист се шмугна между таксито и колата в съседната лента но ачевидно не прецени растоянието се заклещи между колите. Започна да форсира матаре за да го пуснат. По същото време, това става по време на движение вече, от дясно по велоалеята, още два потора се юрнаха и за част от секундата, единият от тях, някаква мома, рязко зави наляво между мен и таксито. Сещате се че се изправих на педала на спирачката. А тази кифла ми маха с ръка за извинение и смята че всичко е наред. Не ми се мисли ако отпред не беше бавното такси а нещо по расово, и да бяхме ускарили малко повече. Щеше да залепне и на двете коли. Или ако зад мен копаше някои с по малък стаж и не успее да реагира светкавично!? Е, това са мотористите, и въобще да не се жалват че шофьорите не били толерантни към тах. Егати наглеците. Те не се пазят, нарушават всякакви правила и закони, създават предпоставки за ПТП-та, пък когато стъпчеш такъв индивид вият като линейки. Простаци. Вместо да се взимат мерки за опазването им, трябва да се вземат мерки те да спазват ЗДП. Пък ако не искат да целуват жените си за сбогом сутрин, да се качват на гродския транпорт.
 • Топ гиър
  Отговор
  16 12:45  23.06.17

  До коментар #2 от "БГБГБГ":

  Прочети ми поста и тогава приказвай т.е пиши. ЗДП и правилника е валиден за всички. Каква работа имат мотористите по велоалеята? Шофьорите са в пълното си право, да не се съобразяват с някои дрогирани "дупета" или кифли, яхнали мощни мотори с презумцията "Вижте ме кой съм и какъв шум вдигам" Ако имаха малко мозък щяха да карат нормално и нямаше да има инциденти.
 • stariq roker
  Отговор
  17 13:08  23.06.17
  В по-голямата част са си виновни самите мотористи. Това, че тяхните превозни средства могат да се промушват почти от всякаде, не означава че така трябва да се шофира. Сами трябва да знаят, че като си прекрачил магаре дето на първа предавка стига до 100км/ч. е опасно въобще да го шофираш, камо ли в градски или натоварен трафик. Един съвет да си позволя - карайте заедно с трафика, все едно сте с автомобил, зарежете тези рискови маневри, в ортопедия могат и без Вас.
 • Янко
  Отговор
  18 13:56  23.06.17
  Видя ли моторист на пътя - той винаги е в нарушение : - движи се по осовата линия , и между движението , и между спрелите коли - задминава те от където си иска - я ляво , я дясно - винаги отнема предимство - като спра на червен светофар - ако зад мен има моторист - то той прелетява през кръстовището - на червено разбира се. - това дето карат без каска, вдига мотора на задна гума в населено място -- е, това е най-малкото. - а, и "звуковите ефекти" като допълнение на всичко! Така, че драги мотористи както си правите нещата за кеф така се получават! Лозунга "пази моториста" е безсмислен - когато видя моторист - аз се пазя от него, защото имам едно наум какво може да ми "надроби"! Били ли сте на мото събор - бедна ви е фантазията! И после "пази моториста"! А след всичко това - къде е контрола на КАТ? - няма го! Добре бе катаджии, аз ли да се оправям с тези идиотщини по пътя?

 • Смолата
  Отговор
  19 14:06  23.06.17
  Колеги, от 13 год не съм слизал от мотор. Сега карам 750... Истината е, че дига 100 на първа, а ефекта е, че почваш да се увличаш и докато включиш 3-та си със 120. За това са измислени скоростомерите. В града - макс 60-70 , извън - макс 130. За над 150к км. нямам 1 инцидент. Ако пък някой се чуди що 70 като ограничението е 50 - ми щото ако караш с 50 в града колите те натискат и като ти се издразнят почват да те засичат при изпреварване и застрашават живота ти. А келешите дето карат в града с по 180 просто не разбират какво означава да си моторист, какво означава да цениш живота си и този на другите и само създават лошо впечатление у останалите водачи. Това да си моторист, за мен, е състояние на духа, независимо дали караш 50 или 1000 кубика, означава самостоятелност, уважение, сдържаност, увереност, а не средство да те видят какво си гъзе....

  Коментиран от #20

 • Топ гиър
  Отговор
  20 14:36  23.06.17

  До коментар #19 от "Смолата":

  Ето нещо разумно от моторист. Ако всички мислеха кото теб приятелю, нямаше толкова често да четем черна статистика. Най жалкото е че загиват млади хора. Не че и при шофьорите няма "джигити"които плачат за пердах.
 • filo
  Отговор
  21 16:03  23.06.17
  Почти всеки ден разни моторджии реват, че си рискували живота. Ами като ви е мил живота не карайте мотори, толкова е просто, че чак и моторджиите ще го разберат
 • Пръцко
  Отговор
  22 11:35  24.06.17

  До коментар #11 от "Пазарен Либерализатор":

  Аха - много от тях карат така, сякаш са от друго измерение!
 • ддд
  Отговор
  23 20:09  24.06.17
  Публикувано във факти.бг: Книжките в България не се изкарват, а се подаряват така и трябва все пак влизаш в бизнес на тебе чакат катаджии, адвокати бензиностанции ,застрахователи ,пътно строителство автосервизи ,авто части ,винетки ,данъци иначе за тия хора в тия институции кои ще се грижи? не живееем сами все пак

Напиши коментар:


Публикувай