1 796 1

Цацаров погна Марешки за изнудване на аптеки

Лидерът на Воля заедно с двама свои депутати е разследван от прокуратурата за изнудване на конкуренти

Цацаров погна Марешки за изнудване на аптеки
Венцислав Михайлов

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искания за снемане имунитета на народните представители от Воля Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура - Варна, образувано на 12.12.2014 г. за изнудване.

В хода на проведеното разследване са събрани доказателства за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София народният представител Веселин Марешки е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях.

Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право - да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти.

Доказателствата сочат, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск - чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

Според доказателствата по делото Веселин Марешки е осъществил състава на престъплението по чл. 213 а, ал.2, т.4 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 ал.1 от НК- осъществил е седем отделни изпълнителни деяния на престъплението изнудване, като в четири от случаите /във Варна, Добрич и Плевен/ е действал сам, в два от случаите /в гр. София/ заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите /в гр. Видин и в гр. София/, принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.

За аптеките в района, включващ областите Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив била определена да отговаря Кръстина Таскова. За района, включващ областите София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград бил определен Пламен Христов. С района, обхващаш областите Варна, Шумен, Добрич и Разград се ангажирал Веселин Марешки.

Досъдебното производство е изпратено от Окръжна прокуратура - Варна на Софийска градска прокуратура с постановление от 30.05.2017 г. СГП е приела по компетентност наказателното производство и го е спряла, тъй като е налице законова пречка за наказателното преследване на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов - към настоящия момент те са народни представители в 44-то Народно събрание и в това си качество се ползват с имунитет.

След предложение от страна на наблюдаващите прокурори от СГП - СЗ "Антикорупция", главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал. 1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване народните представители от ПП "Воля" Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Staatssicherheit
    Отговор
    1 18:50  24.06.17
    Да, трябва да кажа, че не съм очаквал нищо друго от "прокуратура", управлявана от дебела цайсата мутро. Най-корумпираната мърша в държавата щяла да се бори с корупцията. Това е все едно онази дива Пеевски да бъде начело на ДАНС. След всички случки в последно време, по-скоро народа трябва да иска имунитета на Цацаров, вместо Цацаров да продължава да се разпорежда и да го играе инструмент за натиск и уреждане на сметки от името на картели, мутро-олигарси и силови структури в сянка, или не чак толкова в сянка. Точно Марешки съм сигурен, че лично е тръгнал да пристиска собственици на махлянски аптеки с 200 лева дневен оборот. ПРОКУРАТУРАТА НИ Е ПЛАЧЕВНО СМЕХОТВОРНА! Циркаджии с народни Мерцедеси, на които им падат болтовете от джантите! АЙ С...Р ОТ ТАКИВА!

Напиши коментар:


Публикувай