1 380 0

Багери рушат могила на над 5000 години в Пловдив

Багери рушат могила на над 5000 години в Пловдив
Мартин Христов

Багери и строители рушат могила на над 5000 г. в Пловдив. Предполага се, че това е най-старото селище в района, откъдето е тръгнала историята на града.

Напълно разрушен при строителни работи е културният пласт на селищната могила Яса тепе 1, известна и като Плоската в Пловдив.

Строежът е в частен имот и в изкопа вече е излята бетонна плоча, съобщи Нова ТВ. От Община Пловдив обясняват, че строежът е спрян, веднага след като получили сигнал.

Могилата на Яса тепе 1 е разпростряна на повече от 95 дка. Теренът, който е станал място на строителни работи, е проучван последно преди две години и археолозите са открили артефакти от праисторията на Пловдив.

Разрешението за строеж е издадено от бившия главен архитект на Пловдив Румен Русев, който почина, след като бе обвинен за събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8.

Вече е минала проверка на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, а в понеделник се очаква среща на комисия от министерството и общината с инвеститора, за да се реши как ще се действа.

Пловдив / България


Напиши коментар:


Публикувай