723 4

НЗОК ще поема разноските по изкуствените сърца

Подобни са необходими на пациенти със сърдечна недостатъчност, докато се появи възможност за трансплантация

НЗОК ще поема разноските по изкуствените сърца
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса взе решение да заплаща на 100% средствата за изкуствени сърца, необходими на пациенти със сърдечна недостатъчност, докато се появи възможност за трансплантация.

До края на тази година касата ще осигури сърца на шестима пациенти. Около десетима болни се нуждаят от тези медицински изделия годишно.

Досега НЗОК покриваше само част от стойността на медицинското изделие в размер на 50 хиляди лева. Това затрудняваше достъпа на нуждаещите се, тъй като цената на сърцата е около 200 хиляди лева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пациент
  Отговор
  1 22:27  23.06.17
  Моля автора на статията малко повече да се информира, изкуствено сърце все още не е създадено, това е изкуствено ляво предсърдие, LVAD (left ventricular assistant device), като пишете нещо поинтересувайте се малко, иначе да преписва всеки може.
 • 2 08:29  24.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Срамота
  Отговор
  3 02:06  25.06.17
  Дори не е изкуствено ляво предсърдие.. Казва се (имплант) Не говорете глупости. А и проблема не е в това как се нарича а именно в това,че струва адски скъпо а всъщност не представлява нищо особено. Просто производителя го предлага на цена, недостъпна за повечето пациенти, тъй като не са много производителите на това "инженерно чудо" и монопола е властващ в случая. Никой не прави нищо по въпроса! На времето продаваха едни китайски боклуци (пеперудки) им викахме, масажьор чрез електрически импулси, които стимулираха напречно-набраздената мускулатура да контрахира с определена честота... Това представлява и този така наречен "имплант". Но пеперудките струваха по 3 лева, понеже не са животопотдържащи!!! Било е и ще бъде, милярди да се правят от най-нуждаещите се, понеже са в безисходица. Не им прави чест на искащите 200 хиляди за това!!!!

  Коментиран от #4

 • Срамота
  Отговор
  4 02:12  25.06.17

  До коментар #3 от "Срамота":

  В допълнение, ще подкрепя тезата ди с един пример. "Йогурт" нещото, на което ние викаме кисело мляко, а на запад с това име, се продава за 4 щатски долара в Кения. Говоря за Йогурта, който при нас е под формата на чашки от 50 грама за деца , да не спомвнавам марката, макар че всеки ще се сети. За сравнение, там средната заплата е 100 щатски долара. Бутилка минерална вода 0.500мл. се продава за 1 щатски долар във магазините. Споделям лични наблюдения! Там децата не знаят що е шоколад!

Напиши коментар:


Публикувай