1 477 18

Каракачанов: ГЕРБ ще се съгласят за връщането на казармата

Каракачанов: ГЕРБ ще се съгласят за връщането на казармата

Във времето ГЕРБ ще се съгласят, защото и те виждат какво се случва по света. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти по отношение на казуса с връщането на наборната служба. Незаетите места за кадрови военнослужещи в българската армия са 5600, а най-големият проблем е, че от тези, които кандидатстват, около 30-40 процента се оказват негодни по здравословни или образователни причини. Въпросът с недокомплекта може да се реши, ако се увеличат заплатите им, обяви Каракачанов.

Той за пореден път обяви, че редниците постъпват на служба със 608 лева заплата и 120 лева порцион за храна. Затова от Министерството на отбраната са направили необходимите разчети за увеличаване на заплатите и са ги дали на Министерството на финансите, като разговорите предстоят. Министърът коментира и въпроса за връщане на наборната служба.

Според него на първо време трябва да се въведе военно обучение в училище. Това обаче няма как да стане от 15 септември тази година, защото трябва да се съгласува учебната програма и Министерството на образованието и науката да определи броя на часовете, като според Каракачанов трябва да са минимум 15, а не пет, както е сега, предаде Канал 3.

Второто нещо, което трябва да направим, е доброволната служба.

"Докато това се реализира, аз съм убеден, че ще узреят и за връщане на наборната служба, защото много държави го направиха. Хората се грижат за сигурността си и най-вече да си подготвят населението да може да реагира и да защитава страната си", заяви Каракачанов.

Той каза още, че вече е говорено с ГЕРБ и според него те във времето ще се съгласят, защото и те виждат какво се случва по света. Каракачанов посочи, че няма да има проблем за осигуряване на бази за наборните войници, защото не става въпрос за 2 години служба, а за 6 месеца, и не става въпрос за стохилядна армия, а за около 16 000 човека.

"Нормално е младите хора да преминават през казармата, да получават военно обучение, за да могат да защитават страната си, ако се наложи", заяви министърът.

На въпрос за създаване на единна европейска отбрана, Каракачанов отговори, че според него Европа още не е готова за такава, тъй като самите европейски държави спорят по въпроса. "България е за това да се изгради подобна европейска отбранителна структура, но това е процес", добави министърът.

По думите му трябва да се види съвместимостта между НАТО, която е една организирана структура, и тази обща европейска отбрана, тъй като има европейски държави, които не са членове на НАТО, има и по-скептични и по-напористи. Вицепремиерът добави, че към момента военнослужещите на границата са 200 човека, които са достатъчно, тъй като засега няма сериозен трафик.

Той припомни, че министерството разработва операция "Граница", в която петте гранични района да бъдат покрити с по-сериозно военно присъствие на полеви условия.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • РАМБО
  Отговор
  1 17:49  24.06.17
  Шкембе войвода, след като е ходил в казармата, дали ще може да защити родината си ?
 • Гарванът вика Рамбо
  Отговор
  2 18:07  24.06.17
  Ще я защити Рамбо. И тебе ще защити и майка ти също. Ами ти с жълтото около устата ,кого ще защитаваш?

  Коментиран от #7

 • Гарванът вика Рамбо
  Отговор
  3 18:08  24.06.17
  Ще я защити Рамбо. И тебе ще защити и майка ти също. Ами ти с жълтото около устата ,кого ще защитаваш?

 • Пазарен Анализатор
  Отговор
  4 18:31  24.06.17
  Доброволна, ама платена съм навит. 5000лв. на месец и гарантирам, че на граничен участък, където ме ситуират, бежанец няма да влезе. Само не искам да ме занимават с лигави журналистчета и оная слуз от БХК.

  Коментиран от #9

 • ккк
  Отговор
  5 19:31  24.06.17
  Ние трябва да защитим държава от такива като този,той ще ни навлече повече неприятности,нека хората не се връзват на политическите му говорения.Този човек не милее за България,а за собствена изгода.Шмекери!
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  6 19:45  24.06.17
  Скубането на тревата яденето на лоясала пумия тропанено и виенено на песни с неясен текст по плаца миенето на коридори носенето на дърва и въглища и всичко това се завръща?скатаването кражбите на шапкарите?и как този така наречен по български войник ще се противопостави на чужди обучени армий и талибани дето не жалят пари и ресурс за да бъдат на ниво?
 • РАМБО
  Отговор
  7 20:50  24.06.17

  До коментар #2 от "Гарванът вика Рамбо":

  Гарванееееее, мнооо си.... Преди 20 години се уволних и ми е пределно ясно колко струваше нашата армия. Такива като Шкембе войвода бяха едни от най-големите скатавки в армията. Това което иска той, не е нужно на нашата Родина, нужно е на такива като него да могат да стана още по-големи шкембелиЙ!
 • Пурко
  Отговор
  8 21:41  24.06.17
  „Шкембе войвода” звучи добре. Клакьор и лизач с пудела Валери и Долен са истински Обединени патриоти. Надявам се и те да са първите граничари........тримата от запаса.
 • Ко каза
  Отговор
  9 22:06  24.06.17

  До коментар #4 от "Пазарен Анализатор":

  Олееее, днешната младеж/основно травестити/ трепери. Ужас, ще ги разпечатат от зад. Тя болката не е голяма, срама е голям. Да си кажат всички -защо такъв вой надигате , като се спомене казарма? Бъдете мъже- спрете да ревете като вдовица за .й
 • Гоуст
  Отговор
  10 23:06  24.06.17
  Да бе. Всеки в казармата и на всеки мотика. Някой лозунг Няма ли да кажеш?
 • Гоуст
  Отговор
  11 23:09  24.06.17
  Странно и как не се е включила някоя кифла да каже: върнете казармата, няма вече истински мъже... пълен смях
 • ппп
  Отговор
  12 00:01  25.06.17
  Прави се на патриот търгаша
 • Стамат
  Отговор
  13 00:02  25.06.17
  Тоя паляк няма ли да спре с тези смешки! Вече го избраха за депутат, даже министър стана, ами спри се бе, стига с глупостите...

 • hienata
  Отговор
  14 07:20  25.06.17
  Казармата - на мен ми загуби 2 години, години когато един млад човек е най-креативен. Казармата - изравнява коефициента на интелигентност до този на най-тъпите войници, а често го прави и по-нисък, заради тъпотата на ротния, взводния и старшината. Целта на казармата ,не е защита на държавата, а създаването на "послушковци". Всички управляващи искат да сме "послушковци", да не питаме - "защо така?" Да има : "слушай какво ти казвам, не гледай какво правя" Да, днешните младежи са разглезени, не са дисциплинирани, но и силно се надявам да не са с гладки мозъци,да различават откровенния популизъм на Каракачанов, Курнелия и др. "бивши" комуняги.
 • 15 09:57  25.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • шкембе чорба
  Отговор
  16 11:58  26.06.17
  Абе, тоя комик няма ли да спре да дразни хората бе, няма ли си друга работа, че да дрънка едни и същи глупости!? За полуграмотен човек 800-900 лв чисто на месец малко ли са? Толкова взимат редниците, заплатата е нормална, толкова е средната за страната. Кажи, че един лекар стартира на 600 лв бе ШКЕМБАК мазен. Един учител стартира с 500 лв чисто на месец, ганьо мазен.
 • бЪЛГАРИН
  Отговор
  17 17:55  01.07.17
  КАРАКАЧАНОВ - ДЕБЕЛ ГЛУПАК
 • БЪЛГАРИН
  Отговор
  18 17:57  01.07.17
  ШКЕМБЕ - САМО БУЗИТЕ МУ СА 20 КГ - СТАВА МНОГА ХУБАВА ПАЧА С ЧЕСЪН...

Напиши коментар:


Публикувай