1 262 10

Синдикатите в МВР готвят национален протест

Синдикатите в МВР готвят национален протест
Мартин Христов

Положението е стигнало дотам, че полицейските служители си купуват части от униформата на свободния пазар, заяви синдикалният лидер в МВР Валентин Попов.

Изявлението на заместник-министър Балабанов за повишени средства за извънреден труд беше лапсус. Става дума не за извънреден труд, а друго допълнително възнаграждение за специфична служебна дейност, разликата е много сериозна. Това заяви пред БНР председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

"Пълни складове може и да има, само че аз не знам къде. Колегите също не знаят! Ние имахме намерение, в интерес на истината, да отидем и да поканим медиите да потърсим някъде в Симеоново някакъв пълен склад, защото ако не се лъжа, така беше казано публично, но се отказахме. Няма пълен склад в Симеоново. Това е истината! Предстои едно преместване на едни складове в Симеоново и те още не са пълни. Нови униформи ще има скоро най-вероятно. Вече се изпълняват няколко обществени поръчки", коментира той твърдението, че полицейските служители получават нови униформи за пръв път от години насам.

Попов уточни, че болшинството от колегите му, които изпълняват задълженията си в униформено облекло, не са получавали такова в продължение на години - 3,4, че даже и 5.

Полицейските служители не могат да си купят цяла униформа, но заместват определени елементи от нея с такива, купени на свободния пазар, заяви Попов в коментар на твърдението, че няма смисъл да се дават пари на полицаите за дрехи, тъй като няма откъде да ги купят.

Той даде и примери: "Униформените ни обувки позволиха да ги разпространяват в търговската мрежа съвсем свободно. Униформата районен инспектор, освен от всичко друго, се състои и от една светлосиня риза, каквито има навсякъде и колегата, който не е получавал риза с години, е принуден да отиде да си купи".

Съветът за социално партньорство очевидно не е форматът, в който ще преговаряме с това ръководство на МВР. От няколко дена сме депозирали писмо в Министерството, с което приканваме господин Радев да започнем преговори, в които да участва лично, да преговаряме сериозно, изтъкна Валентин Попов.

На 19-ти март тази година, преди още да е станал министър на вътрешните работи, господин Радев заяви в едно телевизионно студио, че ще бъдат увеличени с 20 процента заплатите на служителите в МВР. Очевидно той самият е имал някакви аргументи, за да го каже. Синдикатите осъзнават, че вътрешната сигурност не е приоритет на управлението, но ситуацията в МВР е критична, каза той.

Попов декларира, че синдикатите имат протестна готовност, ако преговорите се провалят: "Ще обявим дата, час и място на национален протест на Синдикалната федерация на служителите в МВР. В момента върви заседание на УС на СФСМВР. С колегите от другите синдикати в министерството сме в контакт. Ще ги информираме за това, до което сме стигнали днес. Те, доколкото ми е известно, също провеждат заседание на своите управителни органи, и се надявам утре или най-късно вдругиден, да имаме някаква ясна стратегия за действие на всички синдикати в министерството. До момента, между другото, няма разногласия между нас по този въпрос".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГосТз
  Отговор
  1 12:55  25.06.17
  Кви увеличения на заплати те бе... Та те не правят нищо! Вижте статистиката за разкрити престъпления...
 • Антигербераст
  Отговор
  2 13:03  25.06.17
  Не може един полицай или един военен да взимат по-малко от един бежанец. Няма нормална и силна държава без силови министрерства, здравеопазване, образование. Всичко онова, което разсипва ГЕРБ.
 • onq s konq
  Отговор
  3 14:10  25.06.17
  Ако съм полицай и не ми дават служебна риза и обувки,че си джиткам бос и по потник.Всъщност шапката и патлака са напълно достатъчни за да разберат престъпниците с кого си имат работа!
 • Да уволнят шефовете
  Отговор
  4 14:44  25.06.17
  При толкова пари, които получават от държавата, възниква въпросът къде отиват те? Явно в МВР се краде и има много излишни хора, които нищо не правят, а получават високи заплати. Първо реформа и да ги махнат, след това ще има пари за тези, които наистина работят. А да се наливат пари в една бездънна каца е вредно. Даже Горанов ще ме подкрепи.

 • 5 20:26  25.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 20:56  25.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  7 21:14  25.06.17
  Мен ако не ме кефи дадена работа я сменявам.
 • БАЙ ГАН4О
  Отговор
  8 22:12  25.06.17
  Като не са доволни да дойдат в завода за 450 лв,на смени
 • оффффффффффф
  Отговор
  9 03:45  26.06.17
  Само не мога фа разбера кои глупаци гласуваха пак за герб...откактоте са на власт в полицията заплатите не са пипани...освен на чантаджиите...СРАМ И ПОЗОР ГЕРБЕРИ...НЯМА ДА ИЗКАРАТЕ ОЩЕ ДЪЛГО...
 • неутрален
  Отговор
  10 01:47  28.06.17
  НЕКАДЪРНИЦАТА БЪЧВа разду щата на администрацията и са хиляди фусти с големи заплати над 1200 лева и само се фръцкат около шефовете и кокетничат - без образование и компетентност. Махнете администрацията и ще има пари за полицаите.

Напиши коментар:


Публикувай