16 278 42

Обърканата пенсионерка карала повече от километър в насрещното платно

Обърканата пенсионерка карала повече от километър в насрещното платно
Мартин Христов

Експертиза ще докаже дали водачът на софийското Рено Сценик – 46-годишният В.А. е карал с превишена скорост при катастрофата край Джъмбо до Бургас вчера.

Жестокото ПТП отне пет човешки живота.

Все още няма официална информация, но ако се окаже, че водачът на Реното е превишил дори километър от максимално позволените за този участък 90 км/ч – го грози сериозно наказание.

Въпреки, че на пръв поглед няма вина за тежкия пътен инцидент, поне такова усещане се създава в обществото, пише "Флагман".

Припомняме, че бургаските пенсионери, които са се връщали от Тракийския събор край Минерални бани, са объркали отбивката и от Ветрен са влезли директно в насрещното. Очевидно до момента на удара те са смятали, че се движат в правилната посока, защото са държали крайна дясна лента – плътно до мантинелата.

В случая обаче това е бързата лента на отсрещното платно, което се е оказало фатално за петимата възрастни бургазлии. Те са засечени челно от софийското Рено. Дали водачът му е изпреварвал Опела с кърджалийска регистрация, третия участник в ПТП, и се е натресъл право в тях или се е движил изцяло в лявата лента – все още не е известно.

Ударът е бил челен, а спирачният път е твърде малък. Пенсионерите обаче са изминали повече от километър преди да бъдат пометени, а вчера движението бе изключително натоварено. Т.е. – те са избегнали поне няколко удара, защото срещу тях са карали по-внимателни шофьори с разумна скорост, която да им помогне да се изтеглят безопасно в другата лента.

Според ЗДвП водачът трябва да пази останалите участници в движението, дори и ако те са нарушители. Ако предприема маневра, то той трябва да е убеден, че няма да застраши останалите участници в движението.

Не е изключено Фиатът да се е движил в насрещното без фарове и водачът на автомобила със софийска регистрация да не го е видял.

Следите показват, че той в последния момент е набил спирачки, но вече е било твърде късно, защото директно блъска Фиата, който се обръща по таван, а от удара на място загиват четирима от петимата пътуващи. Петият издъхва час по-късно в болницата.

Бургас / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • законен
  Отговор
  1 14:25  25.06.17
  А КОЙ е умника направил тази организация на движението ???!!! Ако си чужденец или не минаваш там всеки ден , всеки може да се обърка ! Това трябва да направено и да искаш да не може да влезеш в насрещното , какви превишени скорости , какви глупости , само и само да не кажем , че поредния тъп, некадърен и мързелив чиновник не си е свършил работата за която реве , че му плащат малко , но за нищо на света не напуска !

  Коментиран от #8, #40

 • Митко
  Отговор
  2 14:28  25.06.17
  Трябва човек като навърши 60 да се явява на проверовачен за шофиране, а като навърши 70 да му се забрани да кара

  Коментиран от #9, #23

 • Шофьор
  Отговор
  3 14:35  25.06.17
  Публикувано във факти.бг: Според ЗДвП водачът трябва да пази останалите участници в движението, дори и ако те са нарушители. Ако предприема маневра, то той трябва да е убеден, че няма да застраши останалите участници в движението. Да си караш с ограничението, някой да кара в насрещното, едвам да оцеллеш и ти да си виновен. Евала КАТ
 • дадас
  Отговор
  4 14:40  25.06.17
  "Публикувано във факти.бг: Не е изключено Фиатът да се е движил в насрещното без фарове и водачът на автомобила със софийска регистрация да не го е видял. " Ей това е главната причина посред бял ден, когато слънцето така силно грее да караш с изключени фарове. Кой ще те забележи?!? Без включени светлини посред бял ден нищо не се вижда!

 • кучето шаро
  Отговор
  5 14:48  25.06.17
  Публикувано във факти.бг: Дали водачът му е изпреварвал му е изпреварвал Опела с кърджалийска регистрация,
 • Закон
  Отговор
  6 14:58  25.06.17
  Крайно време е да се приеме закон навършиш ли 70 г. книжката да ти я отнемат...нищо против пенсионерите но навсякъде където съм бил създават опасни ситуации , не спират не пешеходни и какво ли още не.Знам че всеки от Вас и бил свидетел
 • Шофьор
  Отговор
  7 15:00  25.06.17
  Много отдавна е ясно, че в БГ най-често и най-лесно е да бъде обявен онзи, който не може да се защити. Например загиналия. А за пътищата ни се мълчи, и никога не се казва че И В ТЯХ е причината. Некадърно проектирани, калпаво построени, безотговорно (не)поддържани в годините... И за какво е тоя КАТ? Само за да брои катастрофите и жертвите ли? Това пък че ако посред бял ден си без фарове, то ти си много, ама много виновен... а тоя дето е блял го оправдаят че няма как да те види като си без фарове...Ега ти закона!
 • мъка
  Отговор
  8 15:00  25.06.17

  До коментар #1 от "законен":

  http://streetviewbg.com/download/#42.59676;27.39143;74.4;150.28;-7.75 бабата забила наляво кой знае защо ,може да се е объркала заради стрелките на асвалта обаче е пресякла двойна непрекъсната линия и те така
 • гларус
  Отговор
  9 15:03  25.06.17

  До коментар #2 от "Митко":

  До Митко- Разликата е че тези дето са на 60 - 70 години са с истински книжки ,а такива Митковци са с купени и мислят, че са супер водачи Отидете и вижте на един голям паркинг колко могат да паркират на заден Младите са неопитни и паркират ,,женската ,, Та Митко виж как си спираш колата , че си смешен с предложението си

  Коментиран от #31

 • Шашнат
  Отговор
  10 15:14  25.06.17
  Нещо не мога да разбера - Движела се е в крайна дясна лента, до мантинелата. Е как разделителната мантинела ще ти се падне ще ти се падне от дясно?! Да не сме в Англия!

  Коментиран от #13

 • onq s konq
  Отговор
  11 15:16  25.06.17
  Как пък поне на един от колата на пенсионерката не му направи впечатление за цял километър,че там за където са тръгнали купонът е свършил и всички се връщат?
 • гларус
  Отговор
  12 15:18  25.06.17
  Да приемем ,че на мястото на погрешно влезлата в насрещното кола е имало пропаднал път /яма/ Как е карал този за да не се опита да намали Там е прав участък и се гледа на километри насреща. За какви фарове говорим ????? Освен да е гледъл от зад дали му гърми добре аспуха...
 • Гост
  Отговор
  13 15:21  25.06.17

  До коментар #10 от "Шашнат":

  Ами в случая тя е карала в насрещното, и мантинелата и се е падала от дясно.
 • Anton
  Отговор
  14 16:15  25.06.17
  Шофьора на реното и близките му да съдерат от дела и обезщетения близките на влезлите в насрещното. За причининени жестоки психически травми. Какво превишение на скоростта какви 5 лева, каква експертиза. Там ограничението е 90 мисля, дори със 110 да е карал пак няка вина че онези решили да се трепат. Карат един км в насрещното. На тяхно лявоняма друг път, разделителната мантинела на платната им се пада на тяхно дясно, всички коли от другата им страна на пътя се движат в тяхна посока....прекалено много неща които да ти подскажат че нещо не е наред. На такива влизащи в насрещното на магистрала трябва да им се взима книжката доживот. Те са стотици пъти по-опасни от някойдвижещ се с 10-20 км на над играничението.

  Коментиран от #16

 • Гоуст
  Отговор
  15 17:05  25.06.17
  Чета коментари и акъла не ми го побора. Единия вика чиновниците били виновни, другия проектантите на пътя. Ти проектант ли си, за да се изказваш компетентно? Карали са 1 км и са се разминавали с други коли, дори не са видяли, че има други платна за движение. Какъв трябва да си, за са го направиш? Или луд или в случая пенсионер. Кой нормален няма да се усети, че кара в насрещното толкова дълго време?????
 • Гоуст
  Отговор
  16 17:07  25.06.17

  До коментар #14 от "Anton":

  А, един адекватен коментар
 • скоцхев
  Отговор
  17 17:29  25.06.17
  К.о.м.п.л.е.к.с.а.р.и.т.е от бургас са си поставили табелата за град още на магистрала Тракия. Движението при Ветрен е объркано. От там караш в градски условия, а си е 10 км поле
 • Красо Зелето
  Отговор
  18 18:02  25.06.17
  Искам някой да ме спонсорира с един багажник тротил ''Ц4'' и да се объркам и да се забия в парламента, точно тогава когато имат сесия/събиране. После ще изкарат тях виновни, че не са ме предпазили.

  Коментиран от #36

 • Шофьор
  Отговор
  19 18:09  25.06.17
  съм от повече от 30 год.Не съм пенсионер.Преди месец отбих от Бургас за Ветрен да видя една кола в тамошните автокъщи.На излизане от селото-квартал никъде няма знак къде е магистралата,продължих по стария път и такъв знак имаше чак в Карнобат-почти се бях примирил,че ще стигна до петолъчката- и пак включването в магистралата е доста неясно и там.Просто нямаме добра пътна маркировка.
 • Шаран БГ
  Отговор
  20 18:27  25.06.17
  Изключително точен е коментарът на "законен". Каква е тази магистрала /високоскоростен път / , който така да е направен, маркирован, означен и т.н. че ДА МОЖЕ ДА СЕ ВЛЕЗЕ В НАСРЕЩНОТО ДВИЖЕНИЕ?? И що за идиощина - сега ще търсим с каква скорост се е движила насрещната / в правилната посока / машина !? И още един точен коментар на "шашнат" !! Кое е "дясно" и на кого, като се набучи някой в насрещното ?? Да, демокрацията, българската е "велико" нещо. В нея виновен бюрократ няма !! Вярно е, че съм тъп Шаран, но с всеки изминат ден ми става все по-мъчно за Вълко Червенков и Антон Югов!!! Дано не си умра със тази мъка .........
 • PlimP
  Отговор
  21 18:39  25.06.17
  ситуацията е крайно елементарна, олигофренията няма ЕГН, виновни са единствено и само тези които са се движели в насрещното, съд за скапаната държа и скапаните й чиновници, не цитирайте отделни точки от ЗДвП, карането в насрещното е забранено и точка по въпроса, ама той бил карал з 1км/ч. по-бързо, кво, ако беше карал с 1км/ч по-бавно да не би да бях останали жиди тиквите във Фиата, аз честно казано се радвам, че този който се е движел в правилната посока е оцелял, колелото се върти
 • Един българин
  Отговор
  22 18:53  25.06.17
  Това малко ми звучи като онова тълкувание на върховния съд, че блъснатият на пешеходна пътека пешеходец е съпричинител на ПТП-то, защото не е преценил дистанцията и скоростта на приближаващото МПС.........
 • ник
  Отговор
  23 19:18  25.06.17

  До коментар #2 от "Митко":

  пак ще ти напиша в Германия 70 % от шофЕрите са над 70 г
 • gost
  Отговор
  24 20:13  25.06.17
  Категорично хората след 55г възраст трябва да преминават проверовачен и психо тест ВСЯКА година. А хората след 70 да им бъде забранено да шофират.

  Коментиран от #26

 • KuKu
  Отговор
  25 20:14  25.06.17
  НССИ да го черпи човека, че е резнал 5 пенсии от раз.
 • 26 20:58  25.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Bat Sande
  Отговор
  27 21:18  25.06.17
  Аз от кога надавам глас за това, че освен всичко останало и маркировките не са ни както хората. https://www.facebook.com/pg/БС-Транспорт-149701245401673/photos/?tab=album&album_id=210438769327920 За това, че и държавата трябва да поеме своя дял от вината. В Европейските държави маркировката е такава, че ако нещо се ушашкаш-пускаш волана и колата сама ще се ориентира и ще хване правия път. Тук при нас е обратното-знаците ги слагат и поддържат неграмотници и то само за да се нацелиш в тях, не за друго. А акто се съберат и с други рискови фактори като "възрастни хора", "намалена видимост", лоша пътна настилка, келемета с БеЕнВе-та и т.н. и жертвите са налице.
 • водач
  Отговор
  28 21:38  25.06.17
  Статистиката показва,че голяма част от катастрофите в България се извършват от жени.Когато изпаднат в екстремни ситуации те не могат да вземат правилни решения - панират се.Случаят е точно такъв.Баба на 68 години,която няма навици за шофиране,влиза в насрещното движение и когато разбира това губи ума и дума.
 • въпрос
  Отговор
  29 21:41  25.06.17
  ааа само да кажа: туй отбивката от житарово накъм магистралата ли е? - ако е тей и аз малко се пообърках веднъж минавайки от там , ае въобще пътните възли към Бойковата магистрала не са най-кадърно направеното нещо което човечеството е виждало тей че вместо съдилища и прокуратури и глупотевини да съдят до дупка хората за превишена скорост да вземат да помислят как нещата да станат по ясно обозначени и ясно изпълнени подобно на чуждите страни - със хубави табели и достатъчно добре указано и време за реакция умът на хората да привикне към коя лента да се престроят и къде понеже пак е сезон и когато недай боже има следващи жертви понякога и чужденци прокуратурата пак ще търси наичн да ги съди до дупка и всичко на тях да припише и вмени като вина ама някрая някой пътуващ щужденец ще осъди българия за адски зле указани пътища и
 • Nenormalna rabota
  Отговор
  30 21:45  25.06.17
  Абе, вие луди ли сте? Вместо да плащат обезщетения на шофьора, те щели да го наказват???
 • Митко
  Отговор
  31 23:06  25.06.17

  До коментар #9 от "гларус":

  Митко е на 43г и не си е купил книжката, кара и паркира всекидневно в София вече 25 години. Баща ми когато стана на 60 каза, вече не се чувствам сигурен когато карам и ставам опасен на пътя.
 • taka e brat
  Отговор
  32 23:28  25.06.17
  начи белята на пътя става много бързо. без никво време за адекватна реакция. много е просто карайте бавно и всичко ше е нормално . НИКВА КУЛТУРА НА ШОФИРАНЕ НЯМА В БЪЛГАРИНА . не визирам случая със насрещното. случая е особен. изказвам се попринцип .
 • Глупаци
  Отговор
  33 00:11  26.06.17
  Бай ГанЮ,разбира най-много от КАТ и после от ВСИЧКО ОСТАНАЛО!!!!СЪЩИТЕ СТЕ КАТО ПЕНСИОНЕРИТЕ ДЕТО СА КАТАСТРОФИРАЛИ!!!
 • 34 00:15  26.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • мислещ
  Отговор
  35 02:20  26.06.17
  Абе само едно ще кажа. Само в България можеш да навлезнеш в насрещното на магистрала. Гледах пътя, че то си е чудесия. 4 платна едното надясно, другото наляво и средното се цепи на две - едното в правилното другото в насрещното. Само един мижав знак, който е сложен неправилно указва правилната посока. Ни маркировка на пътя, ни нищо. В друга държава щеше да пише wrong way на платното, на мястото където може да сбъркаш. Друг е въпросът, че разделителната мантинела се пада в дясно само в Англия. Няма как половината магистрала да ти се падне в дясно. А това че са минали км е нищо при тази скорост.
 • Vulpes
  Отговор
  36 03:11  26.06.17

  До коментар #18 от "Красо Зелето":

  Идеята ти е много добра,аз отдавна си го мисля,но проблема е,че този парламент никога няма да го видиш пишем! Все ще липсва някой
 • Иван
  Отговор
  37 05:48  26.06.17
  След 60 годишна възраст водачите трябва да минават медицински прегледи всяка година!
 • пътен инженер
  Отговор
  38 07:59  26.06.17
  Като гледам постовете под тази трагична новина ми стана ясно, че на повече от половината пишещи другари трябва да им се вземат книжките до живот. Че бабата се е заблудила, това е на 100% вярно, но че сигнализацията е грешна, това е 100 % лъжа. Ако тъпанарите, които са писали, че не могат да намерят пъта от и за Ветрен, от Бургас и на връщане, няма какво да говорим, те са си купили книжките. Отворете си Гугъл мапс и сложете човечето на пътния възел, всички посоки са ясно обозначени! Пак казвам, проблема не в правилника за движение, нито в сигнализацията, нито в ББ, нито в международното положение, проблема е в тъпите селски кратуни, които си купуват книжките и после реват, оооо майко, какво стана!

 • когато фактите говорят и боговете мълчат
  Отговор
  39 08:06  26.06.17
  Логично е да НЯМА как да се навлезе в насрещното в магистралата, а истината е, че ТАБЕЛИ липсват на много места и изключително лесно да се обърка човек, дори и аз с 20 години стаж зад волана съм се обърквал, пък какво остава за една жена на преклонна възраст. В България всяко чудо е за 3 дни и се разчита всичко да се потули и забрави и най-вероятно НИЩО няма да се направи за да се УЛЕСНИ правилното ориентиране в района, както биха направили в една НОРМАЛНА държава. Който не се е обърквал нито един път в живота си да вдигне ръка!?
 • Morgoth
  Отговор
  40 08:33  26.06.17

  До коментар #1 от "законен":

  Няма как да изолираш насрещното при преход между пътища със и без разделител между платната. Затова е маркировката, затова са знаците, затова се изкарва книжка и затова водачите минават медицински преглед. Виждат, знаят, разбират и след това карат. На дърти години трябва да ги преглеждат редовно и да им отнемат книжката когато вече не изпълняват условията за водач на МПС.
 • Корковата тапа
  Отговор
  41 10:17  26.06.17
  Слънчасала бабичка. Някак си ми се види нормално да тръгне в насрешното, че и да се кара със пътуващите в правилната посока да и направят път. Абе намаля още малко електората на курнелия, тва е единственото смислено нещо от тая катастрофа.
 • Галин
  Отговор
  42 00:04  27.06.17
  Дъртите са били наквасени , щом са от бУРГАС КАК ТАКА СА ОБЪРКАЛЛИ ..... А ГОРКИЯ ЧОВЕК ДЕТО АКО Е ПРЕВИШИЛ СКОРОСТТА ЗНАЧИ ТОЙ ЩЕ ЯДЕ .... ТАКА ЛИ , ДА ВИ РАЗСЪЖДЕНИЯТА

Напиши коментар:


Публикувай