1 470 13

Стефан Янев: Сделка с "Грипен"-ите няма

Правителството все още не е започнало преговори с трите потенциални фирми

Стефан Янев: Сделка с "Грипен"-ите няма
Стопкадър: БНТ
Константин Карагьозов

"Правителството все още не е започнало преговори с трите потенциални фирми и съответно държави, които предлагат да предоставят такъв тип самолет за българските военновъздушни сили", заяви пред БНТ секретарят по сигурност и отбрана на президента Стефан Янев, който беше министър на отбраната в служебното правителство на Огнян Герджиков.

"Оценката на офертите и класирането е направено от междуведомствена работна група. Служебното правителство на практика валидира това класиране и дава възможност на следващото правителства да вземе решение с коя фирма или съответно държава да започне преговори. Военнотехническата експертиза не определя политическите разговори, които могат да бъдат проведени след това", уточни Янев.

"Първо да кажем ясно, че сделка с Gripen-ите няма. Правителството все още не е започнало преговори с трите потенциални фирми и съответно държави, които предлагат да предоставят такъв тип самолет, какъвто е нужен на българските военновъздушни сили. От гледна точна на решението, което е взето от служебното правителство, далеч не предопределя какво е процедурата оттук нататък", заяви Янев.

Той уточни, че решението, което е било взето в рамките на мандата на служебното правителство просто валидира военната експертиза, която се произнесе на базата на дадените ѝ правомощия от 43 НС. Решението на парламента е взето през юни миналата година.

"На базата на това прието решение е определена една пътна карта на проекта, която включва целия времеви диапазон по начина на подаване на офертите, начина на тяхното оценяване. В рамките на тази пътна карта и сроковете, които са заложени там, оценката на тези оферта беше направена от тази междуведомствена работна група, която направи класиране на офертите. След това служебното правителство със свое решение от април, на практика валидира това класиране, даде възможност на следващото правителства да вземе решение с коя фирма или съответно държава ще започне преговори."

Стефан Янев уточни, че в рамките на тази пътна карта са поставени точни срокове. Срокът за предоставяне на писмата за искане на оферта до съответните държави и фирми е 13 декември, което предопределя срока за подаване на документите да е 13 март. В резултат на искане на една от държавите този срок е удължен с три седмици. След тези три седмици работната груба на базата на критериите в пътната карта оценява офертите - 1,2,3.

Ние валидирахме военнотехническата експертиза, която казва, че класирането е по отчетени параметри - технически, времеви, бойни. Решението на това правителство далеч не определя с кого да започнат преговорите, уточни Янев.

"С това решение на служебното правителство по никакъв начин не се забавя процесът и не се предопределя кой е победителят в конкурса и с кого да се преговаря. Напротив то дава пълна възможност на сегашното правителство да вземе решение с кого да преговаря", каза Янев.

По думите му класирането е направено от комисията, която работи в рамките на служебното правителство по пътната карта, която е подготвена от предходното правителство. Това са сложни преговори, които отчитат множество параметри и изискват много време.

"Имайки предвид, че в сегашният бюджет за отбрана няма пари за модернизационни проекти, но в националния бюджет има отделен ред, в който е казано, че съществуват едни пари, които биха могли да бъдат първоначалната вноска за инвестиционен модернизационен проект. Ние от служебното правителство се опитахме да дадем хоризонт на редовното правителство да приключи тези преговори до края на годината, за да използва този финансов ресурс", допълни Янев.

За да се премахнат съмненията, че комисията може да работи под натиск, той обясни, че данните се предоставят в таблица и няма възможност за бъдат манипулирани и да се търси начин за патронизиране на една от държавите и ощетяване на други.

"Военнотехническата експертиза не определя политическите разговори, които могат да бъдат проведени след това. Оттук нататък полето е в политиците, те да решават с кого да преговарят.", каза Янев

На въпрос защо една от фирмите е дисквалифицирана, Стефан Янев заяви, че думата дисквалификация не е съвсем коректна, защото офертата за МИГ-овете реално е класирана. Те са класирани на трето място, защото има показатели, като времеви хоризонт на доставка и начин на плащане, които излизат извън параметрите на инвестиционния проект.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мъка
  Отговор
  1 20:14  26.06.17
  Май трябва нов 9-ти септември , а той наближава.
 • АНУАР САДАТ
  Отговор
  2 20:28  26.06.17
  Бойко и Цецо скочиха веднага че Радев бил решил кой самолет да купим Бойко бил летял с ГРИПЕНА и не го харесала Цецо като Авиомеханик намирал много нередности в машината В ПОЖАРНИКАРСКИЯ факултет Бойко вместо пожарни камиони летял на МиГ а Радев ЗАВАЛЛИЯтА държал МАРКУЧИТЕ ЕХ пожарникарски години
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  3 20:42  26.06.17
  Яко кражбина се очаква
 • Ник
  Отговор
  4 21:26  26.06.17
  Голям рев от страна на ГЕРБ за тези самолети... Там явно е имало договорка с Локхиит Мартин, за представителство тук и пожарникарчето и физкултурника са точили зъби за представителството тук. Така докато купуваме оръжие от американците тези прасета ще прибират комисионни

 • onq s konq
  Отговор
  5 21:45  26.06.17
  Ама наистина ли си мислите че ГЕРБ ще остави някакъв льотчик избран с червени и турски гласове да отмъкне баницата?Смешни сте и най-вече наивни!А нещата са прости-богато БСП,бол пари за купени гласове,закърточване във властта и респективно привързване на държавата към Москва.Кога ще стане ли ?НИКОГА:)

  Коментиран от #7, #9

 • Роман дизел
  Отговор
  6 22:01  26.06.17
  Не давайте парите за скрап,че ви требват за кебапчета.
 • мъка
  Отговор
  7 22:02  26.06.17

  До коментар #5 от "onq s konq":

  Досега си мислех че си някакав трол , а сега се замислих че ти си просто ироничен просто хората не те разбират. Чакай и аз в твоя стил. Вие какво си мислите бе прости Българи че някой ви е.е за нещо тука е сорос и той има кинти за всички селски пръчки които се мислят за студенти и лежът на мама и на тате на гърба и ходят да подскачат за пет лева да си купят цигари и кафе ? Няма такива работи тука е демокрация. Парите правят всичко . А работещия народ кучета го яли. демокрация/соросация/лапнипишковсация/
 • Лупи
  Отговор
  8 23:01  26.06.17
  Готви се рязък герберастки завой към таралясници втора употреба на цената на нов изтребител.
 • Да го тура на Катъра
  Отговор
  9 23:08  26.06.17

  До коментар #5 от "onq s konq":

  А ти наистина ли мислиш, че тук те вземат насероизно
 • F16
  Отговор
  10 00:16  27.06.17
  Оня дето ни сервира големият шлем, задействал преговорите за грипените. Грипените са чудесни машини, но не са ферарите на самолетите, за туй да имаме различни марки ,демек от всичко по малко. Така всички ще сме доволни.
 • глупак
  Отговор
  11 02:16  27.06.17
  Някой иска да купим 30 годишни Ф16
 • ердоган
  Отговор
  12 07:39  27.06.17
  По добре стар мерцедес отколкото ново трабанче,Грипен-а е най дефектния самолет,като нови досега има 10-на случая на паднали самолети заради спадаща мощност на двигателите,пълни кенефи.
 • Баракони
  Отговор
  13 06:47  06.07.17
  Небето се защитава най успешно със съвременна ПВО Но при развитата глобализация небето е общо така,че отговорността е на Европа наНАТО но не НАТО слуга на САЩ . Така че избора трябва да отчита Европейското развитие . Фантомите специално F16 са антики летящи ковчези при реална бойна обстановка. Въпроса е Грипен ще може ли да носи савремени и бадещи отбранителни средства ракети и друга техника гарантираща изпълнението на целите Определено икономически и далновидно погле днато подхода на България е грешен .

Напиши коментар:


Публикувай