2 001 3

Прокуратурата атакува незаконни паяци и скоби

Мартин Христов

От ВАП е извършена поредна проверка по реда на надзора за законност спрямо разпоредби на подзаконови нормативни актове, приети от общински съвети, с които се налагат ограничения, забрани и санкции, свързани със спирането, престоя и паркирането на пътни превозни средства.

Според Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ службите за контрол могат да използват техническо средство за принудително задържане на пътното превозно средство /т. нар. „скоби“/ и да прилагат принудителна административна мярка „преместване на пътното превозно средство без знанието на собственика“ /извършвана основно чрез т. нар. „паяци“/ при наличие на стриктно формулираните предпоставки.

При проверката на ВАП са разкрити разрешения, с които прилагането на принудителната административна мярка е възможно и при условия, несъществуващи в закона - напр., при престояване на задържаното със скоба ППС в зоните за платено паркиране за време в повече от платеното.

Намерени са и наредби на общински съвети, с които се регламентират състави на административни нарушения в противоречие със ЗДвП. Налице са дори случаи на въвеждане на санкции в по-малък размер в сравнение със законовите при нарушаване на забраните за паркиране на пътни превозни средства в паркове, градини и зелени площи, както и на специално обозначени места, обслужващи хора с увреждания.

Открити са и общински наредби, уреждащи забрани за „престой“ и „паркиране“ в противоречие с разпоредбите на ЗДвП.

Към настоящия момент са подадени 23 протести до административните съдилища против наредби, действащи на територията на общини Казанлък, Созопол, Шумен, Асеновград, Добрич, Монтана, Силистра, Кърджали, Велинград, Панагюрище и др.

Ефектът от проверката се открива в предприетите мерки за отстраняване на незаконосъобразните административни тежести за граждани и организации, както и за гарантиране на законосъобразността на санкционната дейност на териториалните органи на властта.

Проверката на ВАП продължава.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • БАЙ ГАН4О
  Отговор
  1 11:59  27.06.17
  Че то законни има ли
 • ххл
  Отговор
  2 12:35  27.06.17
  Паяците и скобите трябва да бъдат забранени със закон. Освен, когато кола е спряла на средата на кръстовище или начинът на паркиране, застрашава безопасността на участниците в движението вече приемливо да бъде преместена с паяк. Иначе нека нарушителите си отнасят, ако трябва и тройни глоби, но вдигането на кола с паяк или блокирането й със скоби, не е редно. Може някой да бърза за някъде и това да е на живот или смърт. Като му вдигнат колата с паяк, то това би го забавило или възпрепятствало. Ако обаче колата му остане паркирана неправилно или с неплатена синя зона, то нека си тръгне, без да му се пречи, а пък като получи по пощата глобата, ще отиде да си я плати.

  Коментиран от #3

 • Morgoth
  Отговор
  3 08:22  29.06.17

  До коментар #2 от "ххл":

  Абсолютно подкрепям! Паяците трябва да вдигат само коли които пречат на движението на други коли или на пешеходци с детски или инвалидни колички. Всички останали трябва да бъдат глобявани с фиш. Една двойка полицаи с фотоапарат и "лепенки" за по 30 лева ще имат значително по-голяма производителност, а парите от глобите ще бъдат изцяло за държавата. В момента мутрата собственик на паяка взема повече за репатрирането отколкото общината от глобата.

Напиши коментар:


Публикувай