1 000 10

Ще проверяват решенията в конкурса за нов изтребител

Ще проверяват решенията в конкурса за нов изтребител
Кадър бТВ
Светослава Ингилизова

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е ангажирал инспектората на ведомството с проверка за фактите и решенията, взети по време на съревнованието за нов български изтребител. Това обяви той пред бТВ.

Становището на вътрешната проверка на министерството се очаква до четвъртък.

Преди дни стана ясно, че ГЕРБ иска парламентарна комисия да проучи обстоятелствата по конкурса.

„Има три участника в съревнованието и от тях – „Грипен”, италианския „Еврофайтър” и Ф-16. Тъй като комисията на 29 март е излязла с предложение до Министерския съвет, прието от тогавашния Министерски съвет, то ние заварваме положение, с което трябва да се съобразим”, обясни Каракачанов.

Парламентарната комисия ще установи как Ф-16 е отпаднал от конкурса и какви са мотивите. „Това са много пари и данъкоплатеца се интересува как ще се похарчат”, добави той.

Вицепремиерът посочи още, че решението на служебния кабинет не предопределя избора на самолет, а дава възможност сегашното правителството да започне разговори с класираните двама от трима участници.

„Това са 1,5 млрд на данъкоплатеца. Нищо не ме смущава мен, но да не се смущава обществото. Въпреки че решението е взето от правителство във време без действащ парламент”, уточни той. Има възможност и в хода на разговорите параметри от офертите са се променят.

Като грешка той посочи, че Външното министерство е трябвало да информира участниците в конкурса за резултатите, но не го е направило.

Каракачанов заяви, че „Грипен” е нов самолет и са предложили изгодни условия, а и пилотите предпочитат нов самолет.

От исканите 3,5 млрд. за модернизация на армията 2,4 млрд за гласувани за многофункционален патрулен кораб и нови изтребители за авиациите. „Смятам, че не бива да разделяме видовете въоръжени сили. Проблемите в сухопътните сили не са по-малки от флота или въздушните. Имат въоръжение на над 30 години”, каза той.

Според него проектите за модернизация трябва да се движат заедно и затова се предлага на НС да се разсрочат плащанията за по-дълъг период.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Нещастник
  Отговор
  1 19:21  27.06.17
  Досущ като и Бай Ганьо, пожелал длъжността - да маха с диригентската клечката на оркестъра в операта. След безобразията с хеликоптера Краси Шопарски би следвало да си сдаде мандата на друг подобен. Щото други кадърни там при Боко и без това няма.
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  2 20:17  27.06.17
  Дорде траят преговорите за комисионните и кражбината фърчилото ше остарее
 • Гост
  Отговор
  3 21:16  27.06.17
  Май обвиняваме шведите в корупция?
 • На къде върви държавата?
  Отговор
  4 21:45  27.06.17
  Някога сме имали 1456 единици военно-въздушна техника а сега не могат да се договорят за един изтребител...

 • Е как бе
  Отговор
  5 23:13  27.06.17
  Ми много ясно, че сегашното правителство ще оспори избора на военните. Откъде на къде ще купуваме нов изтребител за малко пари, като можем да купим прастар изтребител, ама за сметка на това за много повече пари. Нали го дават янките, как да им не вземеш скрапа?
 • Тодоров
  Отговор
  6 08:08  28.06.17
  Оня организационен лиг..о на ГЕРБ Цветанов тръгнал да обвинява ШВЕЦИЯ в корупция. А защо не проверите защо пък именно Цветанов повдига този въпрос за проверка на президента Радев. Дали не е под натиска на американците за техните остаряли трошки и вече да е взел от тях някой и друг долар авансово. Това ми се струва доста по-приемлива версия. Цветанов да дава мнение за гимнастически уреди, а не за високотехнологична бойна техника.
 • ALO ALO
  Отговор
  7 08:41  28.06.17
  Вижте какво комуняги, всичко трябва да бъде ясно? Вие осен да ревете и да сте опозиция без ЦЕЛ ? Щото вие обещавахте и като дойдохте на власт ????? Само клатихте държавата допълнително ! Скрийте се по дупките и дано бял ден да не видите. Скоро ще си платите всичко !!!!!
 • незнайко
  Отговор
  8 09:43  28.06.17
  А защо няма предложения за Руски изтребител ? Само натовски ли имаме право да купуваме ? Полека лека без да се усещаме ставаме зависими от НАТО и запада. Пропагандирахме, че сме били зависими от СССР, сега не е ли същото, само че това е САЩ и нейните марионетки !

  Коментиран от #9, #10

 • Андре
  Отговор
  9 10:01  28.06.17

  До коментар #8 от "незнайко":

  Много се трошат, а се поправят в Украйна + че Русия нещо ни се сърди и не е изгодно да работим с тях точно сега ?
 • Андре
  Отговор
  10 10:06  28.06.17

  До коментар #8 от "незнайко":

  И най-важното, как ще купуваме от врага ? По принцип подложките схващате бавно или изобщо...

Напиши коментар:


Публикувай