28 Юни, 2017 10:02 20 831 40

В Пловдив глобиха шофьор за затъмнени стъкла

  • пловдив-
  • затъмнени стъкла-
  • глоба

Водачът оспорил решението в съда, но безуспешно

В Пловдив глобиха шофьор за затъмнени стъкла - 1
Снимката е илюстративна

Пловдивчанин, шофьор на Audi със силно затъмнени стъкла, отнесе глоба от 20 лв. и я оспори в съда, въпреки минималния размер, научи местното издание "Марица". Районните магистрати на Пловдив обаче потвърдиха санкцията, защото това нарушава разпоредбата в Закона за движение по пътищата, която забранява ограничаването на видимостта през челното, задното и през страничните стъкла на автомобила.

Пътни полицаи спрели за проверка лекия автомобил Ауди А3 около 11.15 часа на 28 януари т. г. на кръстовището на булевардите „Копривщица” и „Пещерско шосе”. Страничните предни стъкла били затъмнени и на водача бил съставен акт.

В Пловдивския районен съд той оспорил наказанието си, твърдейки че случаят е маловажен. Споделил също, че недоумява защо точно е наказан. Съдът обаче отхвърлил подобни аргументи.

По улиците се движат множество автомобили с тъмни стъкла, но санкциите за подобно нарушение са рядкост, припомнят още от "Марица".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темида

    71 17 Отговор
    А трябваше да е 300лв.......поне...Нали е "мутра"/"батка" има пари да плаща.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гоуст

    55 14 Отговор
    Половината от тарикатите се накачориха вече на аудита. Модата върви в последователност както следва: Голф-->БМВ 3-ки ---> Ауди-та.

    "той оспорил наказанието си, твърдейки че случаят е маловажен. Споделил също, че недоумява защо точно е наказан. Съдът обаче отхвърлил подобни аргументи. "
    За какви аргументи става въпрос? Че човекът недоумявал защо за него важи закона ли? Толкова ясно е записано в закона, че няма накъде.

    Коментиран от #17

  • 4 Иван

    36 19 Отговор
    А защо не уточнихте, че дори не са мерили колко процента са затъмнени стъклата(по новото правило имаш право до някакъв процент) и, че колата е спряна от движение без да е казано на собственика, в последтвие го спират и му пишат втори акт ,защото кара кола спряна от движение.. ??
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    45 3 Отговор
    Като недоумява да хване и да прочете закона. Като иска да мине преглед не трябва да може да мине. Но при все, че полицайте го правят на собствените си коли, явно защо недоумява.
    Но заслужава внимание тази новина, много рядко се случва това. Затова бебетата ги возят на волана, децата бягат из купето и са по предните седалки, водачите говорят по телефона и не пускат мигач никъде, само аварийки като искат да спрат където си искат.

    Коментиран от #11

  • 7 dan4o

    29 4 Отговор
    Евалла,щом това е новина.Явно няма коли със затъмнени стъкла ,и когато намерят такава става новина на годината.
  • 8 onlyhonda

    29 11 Отговор
    поглеждам през прозореца на офиса и от пръв поглед виждам две коли със затъмнени стъкла. едната не чак толкова може би са фабрични, но другия явно не искат да го виждат като се друса вътре. не знам каква е тази новина и това избирателно глобяване. решете го от раз проблема или може или не може. глобата да е 1000 лева, но да глобяват всички и ще си свалят фолиото всички "гъзета"

    Коментиран от #18, #40

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    31 1 Отговор

    До коментар #9 от "баджанака":

    То и момчето въобще не е от Пловдив , а от Пазарджик, още не е излезнало решението и доводите му въобще не са "че недоумява защо точно е наказан" . Като цяло статията е пълна боза.
  • 11 шофер

    65 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Пък водачките колко говорят по телефона - бедна ти е фантазията.
    Откакто влезе модата големите джипове да ги карат жените/метресите/любовниците на собствениците не ми се е случило НИТО ВЕДНЪЖ да погледна кой кара и ако е мъж от време на време не говори по телефон, но ако е жена ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГОВОРИ. Ако имаш пари за БМВ Х5-6 поне се научи да си връзваш телефона към мултимедията или някой да ти го върже, а после вече всичко е автоматично. Да, ама не! Простакът си е простак, даже и в пола.
    От останалите "колежки" също забелязвам, че масово младите карат и говорят, а една хубавица на светофара говореше, пушеше и си слагаше червило и когато светна зелено още не беше приключила с червилото и тръгна без да държи волана, зяпайки в огледалцето на сенника. И после защо се трепем по пътищата. Ами от тъпотия, простотия и селяндурщина.
  • 12 БАЙ ГАН4О

    58 5 Отговор
    Ами колите на НСО КОЙ ЩЕ ГИ ГЛОБИ
  • 13 1234

    61 5 Отговор
    Депутатите и министрите как карат колите си със затъмнени стъкла? А сетих се - те са богопомазани. Да ме извиняват.
  • 14 Гост

    24 3 Отговор
    Добре че има телефони,че ако нямаше, жените как щяха да си карат колите ?
  • 15 гост

    13 0 Отговор
    Има си процент, на запад затова си има ТЮВ, ако монтираш част (фолио) с тюв на пределеното място, няма проблем. Забранени са предните прозорци да се затъмяват, а това е масово явление. Забранено е и на предното стъкло да се слагат ленти над определена ширина, инак главата на шофьора не се вижда. Ама това трябва да се прави при преглед на колата, няма как да е пусната да мине и след това да няма последствие за пункта.
  • 16 1234

    8 4 Отговор
    Моята джипка също е черна, и я взех с доста затъмнени задни странични стъкла и по-леко затъмнено задно, което пък може да се отваря от дистанционното....

    Ерго, питам сериозно - аз нарушител ли съм ??
  • 17 гражданин

    7 18 Отговор

    До коментар #3 от "Гоуст":

    ДО КОМ. НОМЕР 3!!!
    карам голф 4 ,не е бмв или ауди ;) Затъмнил съм всичко,дори челното стъкло :) Да си знаеш само ...;)

    Коментиран от #20

  • 18 голф4

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "onlyhonda":

    ОЛИГОХОНДА!За някой 1000 лева са парите изкарани за час ;) И как точно го ''наказваш''него бе Палячо?
  • 19 ddsd

    21 3 Отговор
    а в Бургас е пълно с автомобили със затъмнени стъкла на ПРЕДНИТЕ ВРАТИ,но никой не ги закача,защото номерата им са със лесно запомнящи се цифри.Просто като ги видят и милиционерите се обръщат на другата страна и дебнат в храстите някой дядо дето кара със стария опел с 10 километра отгоре да го снимат и после вижте колко нарушители сме хванали.Цялата политика н амилицията е сбъркана , то и за това няма резултати ,а избитите по пътищата се увеличават.С чесане по главата не става.Изкарайте милиционерите от храстите на пътя и да глобяват ВСИЧКИ нарушители,а не само избрани.А за движението в бус лентите няма да говорим.
  • 20 Гоуст

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "гражданин":

    Гражданино-столичанин, и аз съм карал голф 4, 8 години, но такава е тенденцията при селяндурите!
  • 21 Кобрата

    12 10 Отговор
    Не го защитавам този джигит, ама кво ги грее тях сега на моята кола аз какво ще си правя? Ако нещо ги притеснява, че возя бежанци или карам наркотици, да ме спрат и да претърсят колата, щом се притесняват, че не могат да ме видят кой съм, поради тъмните стъкла...
    Те оправиха другите проблеми в държавата, само това им остана трън в очите...да е*а и държавицата скапана, не ловят тея дето трябва, а се заяждат за дребни неща

    Коментиран от #24

  • 22 адвокат

    22 2 Отговор
    Всички сте писали само емоционалнии коментари без да имате понятие от закона относно този казус. Първо- колегата е обжалвал с абсолютно детински и неприемливи аргументи. Второ- по времето, когато е извършено нарушението, беше забранено всякакво затъмняване на ЗАДНОТО, ЧЕЛНОТО И ПРЕДНИ СТРАНИЧНИ СТЪКЛА, можеше само на задни странични.В момента затъмняването вече не е забранено, отмениха го под натиска на вносителите на нови автомобили, тъй като доста от тях са с фабрично затъмнени или соларни стъкла. Съществуват обаче норми за количеството пропускана светлина през всяко стъкло. Тъй като обаче полицай на пътя няма как да ги провери без апаратура, на практика ВЕЧЕ Е НЕЗАКОННО ДА ВИ ГЛОБЯТ ЗА ЗАТЪМНЕНИ СТЪКЛА. Могат обаче да го направят по точката, която казва, че е ограничена или намалена видимостта през стъклото. Това обаче подлежи на оспорване и при добър адвокат отпада автоматично в съда. Ако обаче нямате такъв, както е случая с колегата в статията, плащате като поп и пиете една студена вода.
  • 23 незнайко

    9 3 Отговор
    Много точно е написано ! (Публикувано във факти.бг: Страничните предни стъкла били затъмнени ). Това не е разрешено от закона !

    Коментиран от #25

  • 24 адвокат

    11 5 Отговор

    До коментар #21 от "Кобрата":

    Там е работата, че ако те спрат не знаят дали отвътре не държиш зареден калашников и няма да ги гръмнеш, това е проблема на тъмните стъкла. Затова има норми на затъмнение и прозрачност. Освен това прекаленото затъмняване влошава видимостта в мрачно време и е предпоставка за ПТП

    Коментиран от #29

  • 25 адвокат

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "незнайко":

    НЕ Е БИЛО разрешено тогава, вече е разрешено до определен процент. И точно това е предпоставка за двуяко тълкуване. Като алкохола- може да пиеш до 0.5 промила, ама като нямаш под ръка дрегер, после може да се окаже че много си пил....Освен това има уловка в закона- ако си с алкохол до 0.5 и просто те проверят, ти си изряден. Но ако направиш ПТП и ти замерят същите 0.5 тогава автоматично ставаш "употребил алкохол" и си виновен. Тогава нито ти плащат от каското, нито ще отървеш акта. И пак въпрос на печен адвокат е да се измъкнеш, но това са професионални тайни вече.

    Коментиран от #31

  • 26 Pavlito

    9 2 Отговор
    Чл. 105. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло
    и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване
    на прозрачността им.
    (2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и
    намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете
    страни на автомобила.
  • 27 жож

    9 19 Отговор
    пълна глупост какво им пречат затъмнените стъкла при положение че имат толко много положителни страни да караш с фолио. Само някакви н стари комуняги мрънкат и чули че мутрите карали с фолио и затова не трябвало а не прочетат колко е полезно когато фолиото е качествено
  • 28 SubaruVarna

    21 7 Отговор
    Четете цялата статия мързели! - Съставен му е акт защото наглеца е със затъмнени стъкла до шофьора и предния пасажер!!! - Абсолютно брутална наглост е предни странични затъмнени стъкла!!!
  • 29 Кобрата

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "адвокат":

    Така е, прав си, но това вече си е проблем на този дето си ги е затъмнил, те ако не виждат, няма да го правят...ако им пречи, ще се съобразяват!
  • 30 Дебелия

    16 0 Отговор
    Браво на съдебната ни система!!!
    От Януари до почти юли успяха да изкарат 20лв.
    Какво толкова мислиха през тези месеци?
  • 31 Без адвокат

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "адвокат":

    Аха, очевидно "добрият адвокат" си ти, смехурко....

    Много си падам да млатя такива "добри адвокати" на 4 очи и на място без камери.
    А, и винаги имам поне двама свидетели, с които сме били заедно на километри от случката.

    Тогава кво праи "добрия адвокат" ?
  • 32 бай Пешо

    5 2 Отговор
    Според Чл. 105 в Закона за движение по пътищата:
    (1) Забранява се ограничаване на видимостта през челното стъкло и през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им.
    (2) Ограничаване на видимостта през стъклата на задните врати на леките автомобили, както и намаляване на прозрачността им, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.Така ,че пичове четене му е майката според тоя закон и неговите алинеи само предното стъкло и двете предни странични са забранени за затъмняване , всичко останало назад е разрешено включително и задния панорамен защото не е упоменат в закона.Аз карам Мерито вече 5 години с 75 процента затъмнение така и досега не съм имал проблем с изключение на миналата година на едно село и то щото куките явно бяха решили да се направят на тарикати .Обаче номера не им мина защото тоя закон си го нося при документите на колата откакто ми тонираха стъклата.Така ,че четете и карайте смело защото нашите пазители на закона са неграмотни и не познават законите на Р. България.
  • 33 Друг адвокаъ

    4 1 Отговор
    Искам да питам колегата , къде пише за процентите ?
    В закона или в правилника за приложение , че нещо не го намирам !
  • 34 Аве ей

    4 8 Отговор
    Кво ви пречи, че някой си е затъмнил стъклата ве? #!@@^&I(&*)*)#$# Тва си е личен избор, що тря някой да ти дава наклон дали ше си затъмниш стъклата?

    Коментиран от #36, #37

  • 35 рат

    6 4 Отговор
    Не мога да разбера какво си крият зад стъклата!Аз лично бих забранил всякакви затънявания извън фабричните!Това само в България такава скришна работа.Скоро модата ще е ролетни щори
  • 36 Дженев

    8 2 Отговор

    До коментар #34 от "Аве ей":

    Колеги ,много едностранчиво мислене.Затъмнените стъкла пречат и на останалите участници в движението.Върлите защитници на фолиото да отидат в Гърция да цитират членове и точки.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 майната

    2 0 Отговор
    ...уаааау....каква новина само....!!!
  • 39 Laskov

    1 1 Отговор
    Моята кола е с фабрично затамнени стъкла.
    70% задно и задни странични,45% предни стрънични, 40% предно. На всяко стъкло е написано. Колата е закупена от България нова
  • 40 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "onlyhonda":

    И кво ви пречи фолиото нали не е на твоята кола АМАН от такива като вас
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове