1 992 5

Храните в Западна Европа - различни от нашите

Едни и същи марки, но занижено качество

Храните в Западна Европа - различни от нашите
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Българската агенция за безопасност на храните откри разлики между някои храни и напитки, предлагани и в България, и в някои страни в Западна Европа, предаде "Нова телевизия". През последните седмици експерти от Агенцията закупиха 31 продукта от магазини у нас, Германия и Австрия.

На различни тестове бяха подложени безалкохолни напитки и плодове сокове, млечни и месни продукти, детски храни и шоколадови изделия.

„Смятам, че има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар. Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа. Едни и същи храни са с различни етикети. От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване”, обясни пред "Нова телевизия" заместник-председателят на Агенцията д-р Любомир Кулински.

Ето и разликата между продуктите, предлагани в България и тези, предлагани в западноевропейските държави:

В България една от газираните напитки съдържа фруктозо-глюкозен сироп, а в България - захар.

Натурален сок, продаван в Германия съдържа 100% плодов сок, докато аналогът на този продукт, продаван в България съдържа 97% плодов сок и 3% пулп.

В един от колбасите, продавани на българския пазар има повече вода в сравнение с неговия аналог на немския пазар.

България


Още по темата

 • И все пак ги има: Разликите в храните

  И все пак ги има: Разликите в храните

  Западната „Нутела” съдържа повече шоколад, отколкото онази, която се продава в Източна Европа, твърдят четири страни от Източна Европа и ...
  20.07.2017
  1 596
  12
 • България иска единен стандарт за храните

  България иска единен стандарт за храните

  България ще поиска от Европа единен стандарт за храните. Това стана ясно след среща между министъра на земеделието и потребителски организации. В ...
  3.07.2017
  807
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гостенче
  Отговор
  1 10:38  28.06.17
  А цените ?
 • Спас
  Отговор
  2 10:41  28.06.17
  Абе, какви са тези смешни изследвания и още по-смешни резултати! Вие за какви ни вземате!
 • гост
  Отговор
  3 10:49  28.06.17
  Предлага се каквото се търси! Важното е държавата да следи всичко да си пише на етикета.
 • plama
  Отговор
  4 12:05  28.06.17
  това не е вярно,продуктите са много повече и всеки българин пазарувал поне един път на запад го знае,достатъчно е да се довериш на вкусовите си луковици,не ти трябват лаборатории.освен това тук никога не съм си купувала развалени продукти от магазина,а в българия ми се е случвало с цялата гама:хляб,месо,мляко,полуготови и замразени... това разбира се се отнася до превоз и съхранение,но е част от проблема. на няколко пъти се разбира и че даден продукт е имитация а не истински,но не спираш да се питаш"а семейството ми колко от това погълна?" пазара у нас е висока цена и незадоволително,към ниско качество на храните и напитките(за козметика и др.няма да отварям тема).това е истината
 • Shmeker
  Отговор
  5 23:42  30.06.17
  В лидл каквото се продава в Германия и го има и тук е същото. Обаче тук има неща дето ги продават само тук , а в Германия има неща дето ги продават само в там. Съответно тука нашите са по-кофти в повечето случаи от аналогичните немски.

Напиши коментар:


Публикувай