1 747 6

КЗК глоби компания на Марешки с 500 000 лева

"Фармнет" АД е осъществявал нелоялна конкуренция

КЗК глоби компания на Марешки с 500 000 лева
Снимка: Факти
Константин Карагьозов

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Фармнет” АД в размер на 494 839 лв. за извършено нарушение по чл. 29 от ЗЗК (общата забрана за нелоялна конкуренция).

Преписката е образувана с решение на Комисията във връзка с постъпило от прокуратурата постановление, в което е посочено, че има данни за осъществена нелоялна конкуренция. В хода на проучването е установено, че „Фармнет“ АД в противоречие с добросъвестната търговска практика чрез използване на принуда и натиск от страна на представителите на дружеството - Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова – Иванова, заставя търговци на дребно (аптеки) да закупуват от него лекарствени средства.

Недобросъвестните действия на представителите на „Фармнет“ АД включват и отправяне на предупреждения към търговците на дребно за откриване в близост до техните обекти на аптеки, собственост на икономическата група на „Фармнет“ АД и на други приближени лица, които заради по-ниските цени на лекарствените продукти ще привлекат тяхната клиентела и собствениците им ще бъдат принудени да ги закрият.

Всички установени в решението действия във връзка с търговската дейност на ответното дружество, разгледани в съвкупност, представляват един комплексен модел на поведение, извършван в разрез с добросъвестната търговска практика, изискваща привличането на клиенти да се осъществява чрез обичайните търговски способи – предоставяне на отстъпки и други по-добри условия. Вместо това ответното дружество чрез своите представители използва заплахи и принуда с цел да повлияе върху избора на доставчик на търговците на дребно (собственици на аптеки).

По този начин се създава реална възможност за увреждане на конкурентите на „Фармнет“ АД, което си осигурява по нелоялен начин конкурентно предимство спрямо другите търговци и засяга конкуренцията на пазара на разпространение на лекарствени продукти на едро, допълват от Комисията за защита на конкуренцията.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • магарешки бизнес
  Отговор
  1 13:32  28.06.17
  Браво! Сега и една ефективна присъда да му лепнат няма да е никак зле даже, ще е прекрасно! Такива, като тоя само това заслужават !!!

  Коментиран от #3, #4

 • Грую
  Отговор
  2 15:00  28.06.17
  Това подсъдимо ли е? В смисъл да отправяш заплахи, че ще започнеш да се занимаваш с някакъв бизнес. До мен има доста конкуренция. Дали да не взема да ги осъдя? Не са ме заплашвали ама направо си отвориха обекти. Май на Марешки доста скъпо ще му излезе присъствието в парламента. Повече от колкото беше склонен да плати.
 • БЪЛХАрия
  Отговор
  3 15:43  28.06.17

  До коментар #1 от "магарешки бизнес":

  СТАНИ И ТИ ДЕПУТАТ АМА НЕПОСЛУШЕН И ВЕДНАГА ША ТИ НАМЕРЯТ ЦАКАТА ДОРИ И ЗА НЕРАГЛАМЕНТИРАНО ИЗПУСКАНЕ НА ЗАДНИ ГАЗОВЕ.
 • Борис
  Отговор
  4 16:16  28.06.17

  До коментар #1 от "магарешки бизнес":

  И целия бизнес в българия да се ръководи от Бойко и Цветанов,ебати кефа.С какво са поразлични разпостранителите на горива и каквотосе сетите в милата ни родина .Просто Марешки взе да вири глава и му се показва кой командва парада.
 • Георги
  Отговор
  5 10:02  29.06.17
  Така е в днешна демократична България .На народа трябва да е зле скъпи горива , скъпи лекарства ,скъпи и некачествени хранителни продукти !Това ли е Българската демокрация 27- години??Един да се противопостави и в услуга на бедния и изтормозен народ и айде на съд.
 • реалист
  Отговор
  6 20:48  29.06.17
  Ха, ха, е това си е сега поръчкова атака съшита с бели конци.

Напиши коментар:


Публикувай