2 551 5

Министър Порожанов: 16 продукта се продават на по-високи цени у нас

Министър Порожанов: 16 продукта се продават на по-високи цени у нас
Мартин Христов

„16 от проверените 31 продукта се продават на по-високи цени у нас. Това поражда определено безпокойство“, коментира министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов след заседанието на Министерския съвет в сряда. Той запозна колегите си с резултатите от проверките за т.нар. „двойствен стандарт“ за храни, продавани от един и същ производител или под една и съща марка на българския и западноевропейските пазари.

Най-голямо е отклонението в цените на детските храни – два вида пюрета струват у нас с 80 и 107% повече, отколкото в Австрия и Германия. Млечните и шоколадовите продукти пък са с между 20 и 70 на сто по-високи цени в България.

„Разликите не са незначителни, колкото и на пръв поглед да е необяснимо“, каза министърът. Затова той ще покани Комисията за защита на потребителите и потребителските федерации и асоциации, за да бъде обсъдена темата с по-високите цени.

„И да видим по тяхна линия какво може да се предприеме“, коментира Порожанов.

При анализа на съдържанието има 7 продукта с различни съставки, тоест при около 20% от проверените храни. Резултатите от българските проверки ще бъдат изпратени на еврокомисарят по защита на потребителите Вера Йоурова. Темата за двойнствения стандарт на храните ще бъде представена и на следващото заседание на Съвета на министрите от ЕС.

„Информацията ще бъде внесена от словашкия колега и ще бъде подкрепена от Вишеградската четворка, плюс другите 4 страни, които участваме в този процес“, обясни министърът.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Васил
  Отговор
  1 14:33  28.06.17
  Може да е двойно по-скъпо, но за сметка на това е тройно по-калпаво.
 • нутела
  Отговор
  2 14:52  28.06.17
  Пропуснали са, че и влагат по евтини продукти при направата, не е е само разликата в цената, а и в съдържанието! Масово продуктите за нашия пазар ги блъскат с хидрогенирани растителни масла(палма), същото важи и за нашите "производители", които с малко корупция влагат в продуктите си, кой знае какво.
 • За бога братя
  Отговор
  3 15:07  28.06.17
  не купувайте!! Щом не ви отърва....
 • Различен
  Отговор
  4 16:12  28.06.17
  От 5 години пиша из интернет, че ни вземат за второ и трето качество хора и си пробутват боклуците тук, но освен обиди, друго не съм получил. Доста години трябва да минат докато им узрее яйцето на г.зовете на сегашните управляващи, нали вече са с трети мандат! И да вървят да питат кака си Мегленка Кукунева, как ни защити аджеба, като бивш Европейски комисар за защита на потребителите?
 • Ралица Енева
  Отговор
  5 08:28  29.06.17
  Ти да видиш.......открихте топлата вода🤣🤣🤣🤣🤣Всички знаем че в България се внасят най-големите боклуци .

Напиши коментар:


Публикувай