2 343 12

Лекарският съюз: Близо сме до кадрова катастрофа

Лекарският съюз: Близо сме до кадрова катастрофа
Снимка: Shutterstock
Светослава Ингилизова

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова заяви пред БНТ, че най-сериозният проблем в здравния сектор е липсата на кадри и миграцията на специалисти.

Според нея това не е проблем, който може да се реши от една или друга политическа сила, а е нужен обществен консенсус.

Д-р Галинка Павлова също така добави, че от началото на здравната реформа досега, България е загубила 800 лекари, които са мигрирали в чужбина заради по-добрата обезпеченост там и по-високия социален статут на професията.

Според нея основно в чужбина заминават хирурзи, акушер-гинеколози и общопрактикуващи лекари. Според д-р Павлова Липсата на общопрактиукващи лекари, особено остра в провинцията, създава пречка пред конституционното право на всеки гражданин да има достъп до лекарски услуги.

Д-р Павлова заяви, че е имало среща на Българския лекарски съюз с представители на Министерството на здравеопазването във връзка с неизпълнението на някои договорености от страна на Касата.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 08:23  29.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ддд
  Отговор
  2 08:23  29.06.17
  къде ходят в чужбина да седят тука друго си е тълпа цигани да те пребият и шефа ти да вдига рамене аз не знам що за идиот би работил тук
 • тиквун
  Отговор
  3 08:37  29.06.17
  Първо да видим кои доктори и сестри заминават,за да извадим поуките си!Ами това са 80% до 35 години.Какъв значи е проблема...ами проблема е в перспективата за тях,защитата и най вече възнаграждението.
 • Дедо Грую
  Отговор
  4 08:59  29.06.17
  Държавата е пред закриване и подлогите, наречени политици усърдно се трудят за това повече от четвърт век.

 • dynamo
  Отговор
  5 09:23  29.06.17
  Да бе, хирурзи. Глупости. В чужбина заминават предимно слугинажа. Анестезиолози, рентгенолизи, неонатолози... Специалностите с възможност за директен рекет върху пациента и дерибейска частна практика рядко напускат. Гинеколог или хирург да драпа за чужбина е рядко явление.
 • Колев
  Отговор
  6 09:52  29.06.17
  ТИЯ МЕДИЦИ НЯМАТ УПРАВЯНЕ ПОВЕЧЕТО СА С ЕДНОЛИЧНИ ФИРМИ Е. ТЪТГОВЦИ. КОЙТО ВСИЧКИ ВЗИМАТ ПАРИ ОТ З.КАСА. ВРЕМЕ Е ТИЯ БГ ПРАВИТЕЛСТВА УПРАВНИЦИ ДАНАКОЗАПЛАТАДЖЙИ ДА ВЪРНТ СТАРИЯ МОДЕЛ НА З. ОПАЗВАНЕ НА БГ ОТ БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ ИНАЧЕ ЛОШО. Само в Референдумите е Спасението на БГ. НО на БГ Политиците Нещо не им изнася. А БГ Народа Като Цяло е Глупав и Наивен ДЪЛГОГОДИШЕН ФАКТ.

  Коментиран от #8

 • просто е
  Отговор
  7 11:24  29.06.17
  Много е просто: заплащане, шансове за резвитие и нормална работна среда (без цигани да те пребиват). Това се знае от 30 години-насам! Същото е като проблема с учители, преподаватели по ВУЗове, ЦИГАНИ...това са ексистнциалните проблеми на БЪЛГАРИЯ! Под това разбирайте, че един от този проблеми да се пренебрегне, то цяла България и българите РУХВАМЕ! Трагедия, е че по никой от тези проблеми не се работи стратегически с радикални промени. Обсъждаме си кой на кого го е сложил, кой биг брадър да гледаме или кой как готви и пие кафе! ТРАГЕДИЯ е хора, апатията ни унищожава като нация! Няма протест за образованието, за здраве, за въздух, за цигани - няма - има за кокошкарски елементарни неща. ТРАГЕДИЯ!
 • 8 11:40  29.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • некойси
  Отговор
  9 13:12  29.06.17
  Ни е сме само пред кадрова катастрофа ... пред всякакъв вид други катастрофи.
 • гост
  Отговор
  10 14:44  30.06.17
  Щом управниците смятат, че е нормално един продавач-консултант без образование да взима колкото лекар, учил 5г и специализирал още 2г, то няма да има кадри, да. Подигравка с труда е, не всеки лекар може да е хирург и да взима на бройка операция или пък в неговата болница да има толкова операции, че да може да върже добър доход в края на месеца. Ако лекар, учител и полицай не са достойно обезпечени, то няма общество. Може ли политиците да взимат по 3-6х.лв месечно, да отсъстват и да не работят цяло лято, а хората работещи за бъдещето на страната да мизерстват със заплати за хамали.
 • незнайко
  Отговор
  11 16:11  01.07.17
  Това не е болест само при лекарите, във всички сфери на икономиката се случва !
 • Uflaf
  Отговор
  12 06:29  02.07.17
  Помислете в кои професии няма липси на кадри .Използват се всякакви методи за да бъдеш приет там. Ще Ви стане ясно що за държава сме. Съд,прокуратура , адвокати , зъболечение, шоу , телевизия и медии ,журналистика , нотариуси , банките , общини и кметства, енергоснабдяване ,ВиК ,топлофикации, мобилни оператори , политика и най-вече за парламента където всички са отишли да работят за благото на данъкоплатеца народен. Всичко това докато се събудиш и измиеш зъбите те олекотява финансово и ти е леко,леко когато отиваш да се трудиш. А за събраните от теб данъци се грижат политиците и циганите ,които един без друг не могат и са си отдавна едно ниво морал и действия ,но с различни възможности. Наближава времето в което няма да има кой да работи почти на всякъде. МВР ще си доукомплектова състава с тези от махалите и вече няма да чуете че бият полицаи. Ще бият други хора ,защото закона ще ги пази плюс хелзинкски комитет. Тези дето чистят рапани и кормят риба могат да се преквалифицират в лекари .Колко му е да се усвоят едни пари по програмки ? Временна заетост ли ? Я всички да отиват начални учители щото децата са си и без това само техните в селата и малките градчета .Без това целта на делегирания бюджет е бройката ,за да има заплати и да не закрият работното място. На някои им плащат за да стоят в училище 2-3часа. Как да не му дадеш диплома? А ти дето вземаш пари ,учителю ,трябва да я дадеш дипломата защото ти плащат.Поне за шофьор да вземе книжка

Напиши коментар:


Публикувай